Skocz do zawartości
IGNORED

Pytanie o impedancje głośników POMOCY

Axl2000

Rekomendowane odpowiedzi

Po długim długim czasie wróciłem z nowym zapałem do tworzenia własnych kolumn monitorków (2 drożne). Głośniki to srednio-niskotonowy ARN 150 i wysokotonowy ARV 104 (czeska Tesla) obydwa są 8ohm. TERAZ PYTANIE (wyleciało mi to z głowy kompletnie) Czy da się (i jeśli tak to jak) zrobić/kupić zwrotnice tak by wyjściowo kolumna była 8 ohm ?? Czy zawaliłem sprawe kupując głośniki 8ohm a powinienem kupić 4 ohm? albo 8 i 4 ohm? I jesli jednak da sie to jak usunac "cykanie" głośnika wysokotonowego gdyż jak wiadomo ARV 104 jest bardzo piaszczysty i ostry...

jesli masz głośniki 8 omowe to impednacja układu tych głośników będzie nominalnie 8 omowa . więc zrobiłeś dobrze . A na agresywny dźwięk twetera sa dwa wyjścia

1. zastosowanie filtra / pułapki tłumiącego ch-ke przenoszenia tweetra w tym rejonie odpowiedzialnym za syczenia i jazgot ale bez systemu pomiarowego to nie jest moim zdaniem możliwe

2. pomalowanie membrany głosnika wysokotonowego np Damarem ( do kupienia w sklepach dla plasytków ) np 5 warstw ciekich tak aby płyn nie przeciąkł na cewkę , skutkiem jest jednak zmniejszenie efektywności głosnika - np 2-3 warstwy to około 1dB straty efektywności . W zasadzie to nie szkodzi bo woofer ma i tak sporo niższą efektywność niz tweeter .

...there is no spoon...

dziękuje za odpowiedź :) co do tłumienia (podobno najlepiej sprawuje sie 2db) to jakies rezystorki czy coś dolutowuje sie do zwrotnicy...tylko problem ze nie wiem o co biega :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.