Skocz do zawartości
IGNORED

12AX7, 7025, ECC83 - zamienniki i opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Brzmienie spokojne, bez fajerwerkow.

Dobry dol, ale wycofana gora. Lampa grajaca raczej po "ciemnej stronie mocy"

Idealna dla tych co nie lubia sybilantow i klucia w uszy. Wokale pelne blasku.

Przy czym musisz wziac pod uwage, ze mam je w stopniu wyjsciowym CD, i duzo moze zalezec od aplikacji.

Czekam na paczke z Tung Solami, ktore maja wymienic wlasnie Sovteki.

Ale to raczej po wakacjach, wiec wtedy bedze mogl cos skrobnac wiecej.

• 2 tygodnie później...

Kto jest producentem ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

profes

- zgadzam sie z twoja opinią o Sovtekach 12AX7- LPS , wycofana góra , ciepłe wokale i masywny dół ale czasem za duzo i traci kontrolę

- RFT ecc83 - jasne , otwarte , żywiołowe z niezłą górą i zwartym basem ale średnica troche jazgotliwa

...there is no spoon...

Te Marshalle z allegro ? Ciekawi mnie co to jest . Chyba rosyjskie . EH , Sovteki itp . No i skoro to do wzmacniaczy gitarowych to jak góra sie prezentuje . Daj znac jak graja bo mam ochotę na parkę ;p

...there is no spoon...

Troche obok tematu - czy ecc83 jest wrażliwa na żarzenie prądem zmiennym ? Czy warto modyfikować układ na zasilanie prądem stałym ?

...there is no spoon...

Przesłuchałem zakupine Mullardy;

mocno "lampowe", w porównaniu do 12ax7 EH goldpin zauważyłem

znaczne wycofanie wysokich częstotliwości,

duży proteinowy bas (może czasami mało zróżnicowany, ale niskoschodzący przez chwilę myślałem że mam włączony subwoofer),

ciepła średnica

wybitną przestrzeń, a raczej głębię dźwięku za kolumnami

Sade (best of )wydawała mi się czasami bardzo czarnoskóra (afroamerykańska ofkors;-)

Nick Cave (let love in) - bardzo wredna płyta, nawet w lekko wostrzonych systemach fortepian nagrany na niej brzmi jak klawesyn na tych lampach brzmiał naturalnie, głos wokalisty był właściwie oddany, wysokie wygaszone.

McCoy Tyner Tri (Infinity) - wygaszone przeszkadzajki, cieplejszy saksofon, całość mniej zadziorna

Idealna lampka pod mój gust powinna mieć góre jak 12AX7 EH, średnicę Mullardów, dół pasma chyba jednak Mullardów.

Szukam lampek z takim brzmieniem.

• 1 miesiąc później...

12AX7B China vs 12AX7A Mesa Boogie - poza niewielkim rozlużnieniem na dole ale za to przy lepszej barwie, Mesa jest lepsza w każdym aspekcie. Środek - gitary, klawisze i wokale lepiej odseparowane, zadziorne. Więcej góry,barwnej ale jakby lekko odchudzonej. Znaczit - lampa gitarowa !

Mimo wszystko Mesa Boogie jest lepsza od kitajskiej. Małe składy i np. country brzmią wciągająco. Ale dziś dostanę jakieś NOS'y.

Moje jeszcze nie przyleciały :(

ale zakupiłem Tungsole ecc803s ( ciekawe że w Niemczech kosztują taniej; RCM - 130zł/szt ebay.de 20E/szt).

Posłuchamy, posłuchamy

Witam,

Czy ECC803 są zamiennikami ECC83? Wiem, że mają w środku dwie triody (zbalansowane), ale nie wiem, czy to zupełnie inny sprzęt, czy też lepszy zamiennik (a może gorszy?).

A drugie pytanie tej następujące: posiadam obecnie EH 12AX7EH, czy warto zainwestować w wersję Gold Pin, czy może lepiej Tungsole albo coś innego?

Pozdrawiam.

ECC803 są zamiennikami 12ax7. najlepsze są telefunken, tesla (NOS) i tungsol (z opinii zagranicznych forów). występują tez jj ecc803s.

Brzmienie EH wersji gold pin jest dużo jaśniejsze niż wersji standardowej.

Sovtek 12AX7- LPS - mam dwa wzmacniacze , w których te lampki pracują i moge powiedzieć ,że to najmniej podatne na zniekształcenia i wpływy zewnętrzne ecc83 jakie spotkałem - naprawdę ciche . Lepsze pod tym względem od RFT , Telefunkenów i Tungsramów .

...there is no spoon...

Wygrzewam te lampki od czwartku (13.09). Wcześniej słuchałem na Mullardach. Sylvanie początkowo bardzo nerwowe w brzmieniu: podkreślona wyższa średnica (podobnie jak w RFT), wysokie tony uciekają ku średnicy, bas niby jest, bo czuć go na ciele, ale jakby go nie słychać, mało selektywny.

Brzmienie z czasem ulega poprawie. Jak pogram dłużej to opiszę zmiany.

Dziś wrzuciłem nowe Tung sole 803s i zapowiada się ciekawie...

Dzkb. Ja od wczoraj ćwiczę EHG. Jaśniejsze generalnie od Mesa Boogie i szkoda,że zmniejszył się ten "air guitar factor". Ale na razie zostanę przy EHG, a Mesa pchnę jakimuś gitarzyście.

Szukam chętnego na parkę Brimarów

na aukcji są wystawione 4 sztuki, a ja potrzebuję tylko 2 szt

Ukryta Zawartość

wiadomości proszę na priv

Ukryta Zawartość

pwit1, 18 Wrz 2007, 14:39

>-->zildjian

>Gdyby "jakiś gitarzysta" chciał jeszcze jedną do kompletu odezwij sie na priv - nówka w pudełku.

Dam jednemu z kolegów w prezencie :-))

Tungsole, mało grane.

Na razie dźwięk mięciutki bardzo, łagode wysokie, łagodne średnie.

Ciekaw jest w jakim kieruku pójdzie dźwięk po wygrzaniu.

Wygrzane Sylvanie szlachetnieją.

• 4 tygodnie później...

to rosyjska produkacja a nie żaden NOS.

Pewnie robią na tych samych maszynach co Sovteki a tylko logo Mullarda.

Kupiłem podobne Marshalle i dziękuję, grają jak swykłe sovteki albo EH

Za ok 110 $ znajdziesz przyzwoite NOS

• Pokaż nowe odpowiedzi