Skocz do zawartości
IGNORED

Słyszę górę : )

Cervantes

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy Państwo sprawdzic sie : )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ja na swoim małym fullrangu bez problemu zrobiłem 21.1 KHz

Sprawdzajcie słuch, albo Creativy i Logitechy : )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/32289-s%C5%82ysz%C4%99-g%C3%B3r%C4%99/

Ja też, choć nie powinienem. Ale jest małe ale – sprawdziłem na karcie wbudowanej – standard o próbkowaniu do 48kHz@16bit. Choć wskaźnik w foobarze pokazuje mi bez problemu zakres do 21khz to najsłabszy dźwięk jest przy 15.8khz. Wydaje się też on najwyższy, a kolejne są od niego jakby niższe. Wydaje mi się że jest to efekt działania karty i tak naprawdę wszystko ponad te 15,8khz to nie są dźwięki wyższej częstotliwości. Jakaś lipa jeśli się nie ma karty o odpowiednio szerokich parametrach.

camle, 19 Mar 2007, 19:11

>buchacha!!!

>

>ps.

>zwrócił ktoś uwagę na częstotliwość próbkowania i kompresję tych plików?! ;)

Nie widzę problemu. Tylko ostatni jest pusty - Częstotliwość próbkowania za mała.

Jak na jeden czysty sinus to one nie są wogóle skompresowane ;-)

Molibdenie, wybacz ale czy ty kiedykolwiek widziałeś czysty SINUS? ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Udało mi się usłyszeć głośno 18.8kHz a już znacznie słabiej 19.9kHz. Natomiast faktycznie plik 22.4kHz jest pusty. Zresztą przy próbie przeczytania opinii o swoim słuchu (dział "Hearing test results") jest to wspomniane :)

dla wyjaśnienia: ostatni pliczek faktycznie "zeżarło" ;) ...ale autor nie wiedział widocznie, że nie da się uzyskać częstotliwości dźwięku wyższej niż połowa częstotliwości samplowania... a to co "słyszycie" w zakresie 18-22 khz to zwykłe zniekształcenia (takie częstotliwości słyszą psy i koty - a tu nawet ja "głuchy" na swoim ekonomicznym sprzęcie "słyszę" doskonale) ;)

Camle: to co narysowałes, jest próbka marnej jakości programu audacity, który prymitywnie łączy kropki kreskami. Na wyjściu DAC taki sygnał byłby mniej więcej schodkowy, a po przejściu przez filtr byłby zapewne całkiem blisko sinusa.

Co nie zmienia faktu, że bardzo możliwe, że większość słuchaczy słysze zakłócenia generoane przez kiepska kartę.

>Camle: to co narysowałes, jest próbka marnej jakości programu audacity, który prymitywnie łączy

>kropki kreskami. Na wyjściu DAC taki sygnał byłby mniej więcej schodkowy, a po przejściu przez filtr

>byłby zapewne całkiem blisko sinusa.

hmm... przy tej częstotliwości próbkowania i dźwięku możemy co najwyżej mówić o przebiegu prostokątnym ;) - proszę nie patrzeć na ten sinuso-podobny kształt - okres tego "sinusa" to dwie kolejne "kropki"

nie chcąc nikogo martwić ... przy próbkowaniu 44kHz max. co mozna uzyskać do 22kHz i to z takimi THD że głowa boli bo sinusoida robiona jest na podstawie O i 2 punktów, proponuje sobie zapuścić jakieś generatorki na Waszych mega CD i jak ktoś uszłyszy 18kHz to jest dobry.

wovo, 20 Mar 2007, 18:04

>nie no super ... na lapie przed chwilą usłyszałem wyraźnie te mega 21kHz, a na audiogramie mam max

>19kHz :)

Mój drogi z karty onboard to ja "słyszę" i 32 kHz (próbkowane z 96 kHz).

"woją drogą po raz kolejny dowiedziałem się aby omijać z daleka "wiedzę fachową" tego forum.. hehe ;)"

dotyczyło to oczywiście fragmentu:

>to co narysowałes, jest próbka marnej jakości programu audacity, który prymitywnie łączy

>kropki kreskami. Na wyjściu DAC taki sygnał byłby mniej więcej schodkowy, a po przejściu przez filtr

>byłby zapewne całkiem blisko sinusa.

gdyby autor tej niefortunnej wypowiedzi skupił się na tym co widzi (a raczej czego nie widzi) zamiast na "marnej jakości programie, który prymitywnie łączy" (zapomniał dodać, że zapewne algorytmem Bresenhama) dwie kropki kreskami (buhahaha!!!) to być może po krótkiej lekturze jakichś prostych periodyków na temat uświadomiłby sobie, o co mi chodzi ;)

nie będę dużo pisał i tłumaczył bo to nie ma sensu

tu macie fotki jak wyglądają różne sygnały

źródło - karta zintegrowana na mobo max 44100 a więc nic szczególnego

na lepszych kartach z wyższą częstotliwością sygnał na pewno będzie lepszy

1) 19 kHz

2) 19 kHz z bliska

Ukryta Zawartość

post-29-100005934 1174433395_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a na koniec pięknie dzwoniący prostokąt 1kHz ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widać ,ze brakuje tutaj "robotników" i inżynierów pracujących w przemyśle.

Zamiast wymachiwać głupawymi programami idźcie do laryngologa, zróbcie sobie audiogram ( zwróćcie uwagę czy jest to komora bezechowa z prawdziwego zdarzenia czy imitacja, co często zdarza się w prywatnych Zoz-ach), zeskanujcie i pogadamy.

Mój audiogram jest do bani bo komora była imitacją. Nie mogę przedstawić dowodu badania bo wyniki są w kadrach.

Wykresy z oscyloskopu kompletnie nic mi nie mówią.

Czyżby to był modulowany pisk od 0 do oporu.

Analizator harmonicznych znacznie lepiej by się sprawdził. Bardzo ciekawie wygląda przebieg prądu przemiennego 220V z analizą do 50 harmonicznej ( przepisy już określają jakość energii i nie dotyczy to tylko poziomów napięć)

Wtedy widać jak na dłoni z czego naprawdę składa się sygnał.

to co widać powyżej dotyczy wpisów camle i pq

w skrócie:

- sygnały poniżej 19kHz wychodzą stabilne - sinus wygląda jak sinus z niewielką modulacją amplitudy

- powyżej zaczynają się dziać "jaja" - tak jak na zdjęciach (co potwierdza symulacje camle w audicity)

- sygnał z karty nie wychodzi schodkowy ale jest wygładzany (do pewnego stopnia) bo jest w niej filtr - dlatego prostokąt tak dzwoni na skoku sygnału - dla niższych częstotliwości dochodzi spadek sygnału pomiędzy kolejnymi okresami - związane to jest z kondensatorami na wyjściu - w przypadku terminacji 50om prostokąt 100Hz wygląda jak wklęśnięty trapez

a prospos josef:

ten sinus przy 19khz to czysty przypadek... akurat sample tak się zinterferowały z częstotliwością dźwięku ;)

zauważ, że przy 19kzh na okres przypada... ile "kropek"? ;) (i bynajmniej nie będzie to stabilny sinus ;) - porównaj również z szerokością tego 1khz "rombu" :)

przecież napisałem, że jest pewna modulacja poniżej tej częstotliwości ale nie tak ewidentna jak powyżej

generalnie chodziło o uświadomienie tych co sądzą, że mają piękny sinus 20kHz z taniej karty dźwiękowej ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.