Skocz do zawartości
IGNORED

Szukam nowej koncowki

Blady99

Rekomendowane odpowiedzi

Chce wymienic swoja koncowke Rotel RB 1070. Szukam czegos czym moglbym ja zastapic, ale zeby gral z przedwzmacniaczem Rotel RC 1070 i B&W 803. Zastanwialem sie nad druga taka samą tak zeby je zmostkować i jedna koncowka napedzala 1 kolumne, ale nie wie czy to dobry wybor, czy dalej isc w dzwiek Rotela czy nie lepiej na cos innego się przezucic nie wymieniajac calego sprzetu- np Usher 1,5. Dodam ze szukam w cenie do 6 tys.

https://www.audiostereo.pl/topic/32317-szukam-nowej-koncowki/

Blady99, 19 Mar 2007, 15:31,

Na stronie hifi.pl , w dziale "Giełda" widziałem ofertę sprzedaży Electrocompanieta 250 DMB. Wiesz, klimaty typu "Absolute Spitzenklasse III” w Stereoplay ;). Sprzęt klasy Accuphase P 800, Krella KSA 250, Jadis JA 500 czy T+A A 3000. Tak przynajmniej piszą. Piszą różne rzeczy....

Nie słyszałem tego konkretnego modelu, ale znając sprzęt tej firmy można się spodziewać, oprócz sporej mocy, również wyrafinowania.

Cena to coś około 7000 PLN. Trochę powyżej zalożonej przez Ciebie kwoty, ale wiesz jak jest. Małe negocjacje i kto wie. Electrocompaniet z B&W podobno gra dobrze.

Blady99, 19 Mar 2007, 15:31

>Chce wymienic swoja koncowke Rotel RB 1070. Szukam czegos czym moglbym ja zastapic, ale zeby gral z

>przedwzmacniaczem Rotel RC 1070 i B&W 803. Zastanwialem sie nad druga taka samą tak zeby je

>zmostkować i jedna koncowka napedzala 1 kolumne,

Prawie dobrze ale nie mostkowac, mostkowanie zwieksza moc, ale nie wydajność prądową, której Ci prawdopodobnie brakuje. Wykorzystaj jeden kanał jednej końcówki na basy a drugi na resztę - bi-amping. To samo przy drugiej kolumnie. Prawie na pewno będzie lepiej, pytanie na ile.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Less..

Ale jak zmostkuje koncokwe to wydajnosc pradowa bedzie taka sama jak jest, alenie bedzie dzielona na 2 kolumny. Wiec wzrosnie mi moc a przy tym wydajnosc pradowa bedzie ok bo tylko 1 kolumne bedzie napedzac.No oczywiscie potem zawsze w przyszlosci moge kupic nastepna pare kabelkow i bedzie bi-amping.Chyba ze na gore moza posci inny kabelek niz na dol??

Blady99, 20 Mar 2007, 22:46

>Less..

>

>Ale jak zmostkuje koncokwe to wydajnosc pradowa bedzie taka sama jak jest, alenie bedzie dzielona na

>2 kolumny.

Wlaśnie nie jestem pewien, czy ta wydajność prądowa w trybie zmostkowanym nie maleje! Tu musialby się wypowiedzieć ktoś bardziej techniczny. Wiem, że wielu producentów podających moc dla 2 omów w trybie niezmostkowanym, nie podaje jej już w trybie zmostkowanym. Zdarza się, że wzmacniacza przewidzianego na kolumny 4 omy bez mostka, nie pozwalają podlączać go do kolumn 4-ohmowych w mostku.

Na pewno w mostku spada wspólczynnik tlumienia - ważne dla mających klopoty z kontrolą basu.

Wiec wzrosnie mi moc a przy tym wydajnosc pradowa bedzie ok bo tylko 1 kolumne bedzie

>napedzac.No oczywiscie potem zawsze w przyszlosci moge kupic nastepna pare kabelkow i bedzie

>bi-amping.Chyba ze na gore moza posci inny kabelek niz na dol??

Spokojnie można, chyba nawet jest wątek w sąsiedztwie o interkonekcie na bas w bi-ampingu. Na bas bierzesz IC osiłkowaty, na resztę subtelny i wykorzystujesz następną z zalet bi-ampingu. Pojawia się ryzyko niezgrania poszczególnych zakresów, ale no risk - no fan. Na początek więc następna para kabli wcale nie musi być droga. Ale to tylko na początek.

Żeby bi-amping wykorzystac jeszcze bardziej, końcówki należy postawić w pobliżu kolumn, żeby maksymalnie skrócić kable głośnikowe, a w konsekwencji będziesz musiał wydłużyć IC - w większości przypadków taki układ jest lepszy, niż krótkie IC i dlugie głośnikowe - ale to już subtelności.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.