Skocz do zawartości
IGNORED

budżetowy cd vs dvd

rosim

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, kompletuję budżetowy zestaw stereo, ma to być amplituner denon DRA 700 z podłogówkami (jeszcze nie wiem tannoye, może dali) i zastanowiam się, czy warto jest kupować jako źródło dźwięku:

- cd denon DCD 700AE

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

- dvd 1720 też denon

Ukryta Zawartość

Różnica w cenie (jak dla mnie) dość znaczna, bo ok. 600 zł, mógłbym zainwestować w lepsze kolumny, ew. osobno wzmacniacz i tuner.

I moje pytanie - czy w tej klasie sprzętu usłyszę różnicę, jeśli chodzi o odtwarzany dźwięk? No bo tak się zastanwiam, czy warto dopłacać do cd, skoro róznica może nie być zauważalna, a czasem jakiś film na dvd też obejrzę (audio wielokanałowe nie jest mi potrzebne, bo mam na razie technicsa EH790 z 5 głośnikami pod dvd i nie korzystam). Czytałem, że denon dvd 1720 dość dobrze radzi sobie z fonią w stereo - podany wyżej link z recenzjami pod dvd 1720

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/32332-bud%C5%BCetowy-cd-vs-dvd/

rosim

musisz mieć ten amplituner?

komplet pma / dcd kupisz nowiuśki za 2100PLN od renomowanego Allegrowicza.

Alternatywnie nowiuśka 100 watowa yamaszka ax-596 + podstawowy tuner cenowo = amplituner

Arek zgoda, ale jak pisałemwe wczorajszym poscie czasem o zakupie decydują również aspekty "pozadźwiekowe", tj. wielkość i wystrój mieszkania, wielkość półek w meblach itp. sam miałem kiedyś wieżę z odrębnych klocków i na pewno to jest rozwiązanie najlapsze, ale nie zawsze możliwe, pozrawiam

Arek, a wiesz, taka dygresja, że moja żana mnie trochę w kwestii sprzętu zadziwiła, bo myślałem, że będzie przeciwna kolumnom podłogowym i juz szukałem monitorów - a ona sama zaproponowała podłogówki, więc różnie to bywa....

No moja tez zgodziła sie na podlogówki, byle by były wielkosci monitorów i nie stały na podłodze;) (oczywiscie to zart, monitory mam ze wzgledu na pomieszczenie)

p.s. chcesz, to pozycze ci wzmaka dzielonego naima...zanies do domu i oznajmij zonce ze on z wami zamieszka - tak sie sprawdza wytrzymalosc zony na estetyke;)

Arek dzięki za naima, ja przywiozłem ostatnio z domu rodziców stary amplituner maranza SR 1010, no i wiem już jaka była reakcja....ciekawe co bybyło, gdybym zaproponował lampę? (u rodziców znalazłby się adapter BAMBINO, a tam wzmacniacz lampowy...), :)

Różnica w źródle może być kolosalna. Zupelnie inaczej gra mój poprzedni Cd i nowy a nie dzieli ich jakaś specjalna przepaść cenowa. Źródło ma taki sam wpływ na dźwięk jak wzmacniacz. Też kiedyś sądziłem, że cd to tylko "odtwarzacz zer i jedynek". Byłem w błędzie. Do denona będzie pasował fajnie CD marantza - np 6000 OSE. Denon gra ostrawo. Cd marantza go ostudzi i zadba o mocne łupnięcie na dole pasma, aczkolwiek nieco rozleniwi dźwięk. Przynajmniej ten model:)

Warto mieć coś do oglądania filmów, to nie podlega dyskusji. Ale na budżetowym DVD słuchanie muzyki to nieporozumienie. Sugeruję więc zakup "hipermarketowego" DVD za np. 100zł, a do słuchania muzyki warto kupić odtwarzacz CD z drugiej ręki nadający się do instalacji przetwornika Andrzeja Stelmacha. W zakresie budżetowych źródeł nie spotkałem niczego lepszego.

Jak się żona przyczepi do dzielonego Naima to najwyższy czas na zmianę żony.

Ja pozostaję bez żony i to bardzo mi odpowiada. Spokój, cisza, nikt Naima nie krytykuje ( co pozwala mu się "rozmnażać" w spokoju ).

Jedynie nie ma komu sprzątać i pracować ( nie lubię tego ), ale taniej mi wychodzi wynajęcie sprzątaczki. Dużo taniej.

obecnie mam w domu wieżę technicsa EH790 (taka z 5 głosnikami i łączona taśmą z tyłu) oraz dvd philipsa model 625 i jak na moje ucho dźwiek ze źródła dvd jest lepszy (przede wszystkim szersze pasmo, znaczniej niżej schodzi niż technics, mniej płasko) słuchane oczywiście na amplitunerze i kolumnach technicsa EH790.

NIe wiem tylko, czy ten ww. wskazany sprzęt można uznac za budżetowy, czy jest zupełnie nie do porównywania ze względu na słabą jakosc, pozdrawiam

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

rosim ludzie pisza rozne rzeczy... jesli chodzi o Yamahe to np seria x80, x90 wrecz mulila, seria 10xx grala miekko ale dosc detalicznie. za malo sluchalem modeli 396 czy 596 zeby wypowiadac sie na temat typu brzmienia ale niektore konfiguracje mnie rozczarowaly (przynajmniej na pierwszy rzut ucha).

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

oki Arek wszystko wyjasnione - Seba mial racje.

Natomiast stare cdeki Denona typu 1460 graly miekko - moim zdaniem nawet za miekko dlatego 1460 szybko sie pozbylem. Po prostu mulil i bas sie rozlazil. A gral z jasnym Denonem PMA 1560.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.