Skocz do zawartości
IGNORED

Trafo potrzebna pomoc..

cypher

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam mały problem nie wiem jak określić moc istniejącego trafa w końcówce mocy.

Chciałbym go wymienić na toroid ale prócz zmierzenia napięć na odczepach, informacji o mocy końcówki nie mam żadnych informacji..

Czy istnieje jakiś sposób aby to sprawdzić lub obliczyć ??

I drugie pytanie końcówka jest symetryczna (prócz zasilania) czy myślicie że warto pochylić się nad problemem i podczas wymiany trafa rozdzielić zasilanie i zrobić je symetryczne??

Pozdrawiam,

Artur

https://www.audiostereo.pl/topic/32354-trafo-potrzebna-pomoc/

A po kiego grzyba chcesz wymieniać na toroid?

Poczytaj na DIYAudio porównania transformatorów o różnej konstrukcji.

Ja nie widzę sensu grzebania, no chyba że trafo się zepsuło.

Co do konstrukcji dual-mono - to gra jest warta świeczki o ile możesz sobie pozwolić na dwa zasilacze w tym pudle. Nie wiem ile masz tam miejsca.

Jednaj przeróbka jest z tych grubych, więc się zastanów czy warto.

Pozdrawiam

Arek

Hej,

Dlaczego wymieniać ??

Bo oryginał zaczął buczeć bardzo cichutko ale buczy..

W między czasie poczytałem archiwum na temat buczących traf i będę próbował zalać go żywicą ...

Mimo wszystko podtrzymuję temat jak określić moc trafa ..

Pozdrawiam,

Artur

cypher

Z tyłu na obudowie powinien być podany max pobór z sieci. Albo w watach , albo podają prąd. I to jest w przyblizeniu moc trafa. A jak będziesz już wymieniał to upchnij najwieksze jakie tam wejdzie. Tutaj możesz sobie porównać wielkości w stosunku do mocy i stwierdzic co Tobie wejdzie :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Hej,

muda44

Dzięki za podpowiedź, nie wiem czemu nie wpadłem na to wcześniej, grzebałem wewnątrz wzmaka i w necie zamiast popatrzeć na obudowę ..

Jeszcze raz wielkie dzięki ..;-))

Pozdrawiam,

Artur

Hej,

Dziękuję za sugestie, analizując temat oraz przeglądając net w poszukiwaniu pomysłów na prawidłowy upgrade zasilania doszedłem do wniosku że poruszam się w dość skomplikowanym temacie ..

W związku z tym poszukuję osoby która (najlepiej w 3city lub okolicach) która podjęła by się zaprojektowania upgradu zasilania oraz rozwiązania zabezpieczeń głośników w NAD 2200.

Oczywiście odpłatnie..!!!

W grę wchodzi zaprojektowanie lub przerobienie istniejącego układu zasilania

Szczegóły na priv..;-)

Pozdrawiam,

Artur

hhhmmm , w sumie to nie masz 100% gwarancji , że toroid NIE będzie również buczał..... :(

ja bym jeszcze popróbował dać jakieś podkładki gumowe pod trafo ... no i sprawdziłbym bias - może sie za bardzo "w górę" rozjechał - i stąd to buczenie na jałowym biegu ..... poogladaj jeszcze to trafo - może da się jakoś rdzeń "uściślić" .......

Hej,

Widzisz buczenie trafa to sprawa wtórna i nie najważniejsza ..;-))

Problem jest w tym że stopień zasilania jest skonstruowany jako wysoko prądowy ~100 V, kondy filtrujące są na 10 00 uF/ 120 V , i sa nie do dostania musiałem wsadzić 100V przy rzeczywistym napięciu które oscyluje w okolicach 96 V takie rozwiązanie jest na granicy bezpieczeństwa, dodatkowo mam problemy z przekaźnikami obwodu głośników.

Które też powoli odmawiają współpracy wszystko jest umieszczone na jednej płytce i nie do dostania i w Polsce i na zachodzie.

Tak więc ten mod jest raczej koniecznością przy okazji może poprawię trochę brzmienie ..;-)))

Pozdrawiam,

Artur

aaaa ... to ty nie "mod" chcesz robić a wręcz nowy (inny) wzmacniacz.... o ile dobrze rozumiem chcesz aby ktoś zrobił Ci zasilanie na NIŻSZE napięcie ? to raczej mało możliwe bez "przeprojektowania" układu wzmacniacza... wzmak był konstruowany pod takie a nie inne napięcie zasilania.... a zresztą - obniżenie napięcia o te 10 V nie powinno być większym problemem .... trochę mniej mocy będzie i tyle. A co do układu zabezpieczeń (przekaźniki o których wspomniałeś) - trzeba by sprawdzić wszystkie kondensatory w układzie "protect" - przeważnie to one są żródłem problemów w tych obwodach .

Hej,

Dokładnie, niższe napięcie na trafie o 10 - 15 V rozwiąże problem nie wiem czy nie wygeneruje nowych ale na pewno zapewni bezpieczeństwo kondziołkom ..

Co do zabezpieczeń głośników to już nie jest tak łatwo .;-)).

Uszkodzenie przekaźników jest mechaniczne (mają ze 20 lat .;-)), czyściłem styki przylutowałem je itd. Pomogło ale znowu zaczynają się pojawiać pojedyncze trzaski w prawym kanale (objaw znany z przed operacji).

Przekaźniki są nietypowe i są montowane na płytce wraz z zasilaniem. Można by pokombinować z zrobieniem przejściówki itd. ale jest to kombinowanie ;;-)) na dodatek znowu mamy do czynienia z podwyższonym napięciem a to komplikuje dostęp do części ...

Tak więc znowu pozostaje wykonanie innego układu zabezpieczeń opartego na dostępnych sprawdzonych częściach ..;-))

Dźwięk z tej końcówki bardzo dobry i nie podejrzewam żebym był w stanie kupić jakiś sprzęt w cenie do 2 tys który zagra równie dobrze więc dołożenie 5-7 stówek na przerobienie zasilania wydaje się być rozsądną inwestycją ..;-))

Art.

Hej,

I co nikt nie ma ochoty pokombinować nad rozwiązaniem problemu..???

Rozszerzam w takim razie zasięg ...;-)

Dysponuję schematem..;-)

Pytanie dodatkowe:

Trafo ma trzy odczepy 27,5/46/71 V głównym celem wymiany trafa jest obniżenie napięcia na kondensatorach filtrujących które aktualnie ma 95,5V oryginalnie kondy są na 120 V (praktycznie nie do dostania).

Chciałbym stosować bezpiecznie 100 V tak więc zmniejszając napięcie o ok 10 V na doczepie 71V powinienem zabezpieczyć układ...

Jak wpłynie to na dźwięk, czy w ogóle wpłynie taka zmiana oprócz zmiany mocy..

Panowie co sądzicie ??

Jak policzyć trafo jaki prąd powinien być na doczepach wtórnego ..

Czekam na sugestię lub pomoc..

POzdrawiam,

Artur

Wartość napięcia podawana na kondach zawsze jest niższa niż napięcie przebicia uszkadzające kondy o jakieś 20% chyba że to jakiś shit z chin. Co do przekażnika to fotkę zamieść bo napewno ma jakiś odpowiednik produkowany i dzisiaj.

Hej,

W załączniku forty przekaźników oraz sposobu mocowania..

Artur

Ukryta Zawartość

post-14895-100005488 1174937896_thumb.jpg

post-14895-100005489 1174937896_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hej,

Bodo, bardzo dziękuję za link, wygląda na to że jednak uda się kupić stycznik, co prawda nie pomierzyłem jeszcze oryginału ale ten który podesłałeś wygląda na identyczny ..

Pozdrawiam,

Artur

• 1 miesiąc później...

Witam,

Wracam do tematu aby Ci którzy walczą z przekaźnikami w starych NAD-ach mieli łatwiej..;-))

Otóż przekaźniki które zaproponował bodo_z jak najbardziej pasują. Należy wybrać model FRA24-WD cena za dwie sztuki ok 30 PLN wraz z kosztami przesyłki kurierem.

Co prawda należy minimalnie "podwiercić" otworki pod dwie nóżki ale jest to raczej kosmetyka...

Przekaźiki wymienione i jeśli ufać nocie katalogowej mam przed sobą 10x10 do 6 cykli włączania i wyłączania wzmaka .;-))

Pozdrawiam,

I życzę wszystkim powodzenia w restaurowaniu zabytków .;-)))

PS. Bodo wielkie dzięki za podpowiedz .;-))))

Pozdrawiam,

Artur

Od dłuższego czasu miałem problem z przekaźnikami w Denonie PMA-320. Używam go do komputera, więc nie przejmowałem sie tym zbytnio, lecz ostatnio szlag mnie zaczął trafiać. Prawdopodobnie styki zaśniedziały i przy niższych poziomach głośności przerywało. Wylutowałem je, pod styki zapiąłem dwa halogeny 50W 12W wyszło ponad 8A, kilka razy poprzełączałem i hulają jak nowe.

Witam,

Okazało się że styczniki się grzeją bodo_z podpowiedział mi że być może jest to kwestia zbyt dużego napięcia na cewce w styczniku..

Jednak mam małą zagwozdkę nie wiem na których pinach zmierzyć to napięcie..

W załączniku rysunek z noty katalogowej..

Czy jakaś dobra dusza mogła by wskazać które to piny są od cewki ???

Dodatkowe informacje:

Ukryta Zawartość

Dziękuję bardzo za pomoc..

Pozdrawiam,

Artur

post-14895-100001456 1179860222_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.