Skocz do zawartości
IGNORED

Serwisanci CD - potrzebna diagnoza

slyszecisze

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem taki oto opis uszkodzenia odtwarzacza:

"Odtwarzacz doskonałej jakości, ..... , nigdy nie naprawiany.

Nie ma najmniejszych problemów z odczytem płyt, jest w bardzo dobrym stanie wizualnym, bez zadrapań,

Uszkodzenie polega na tym, że po włączeniu zasilana odtwarzacz gra normalnie, natomiast po kilku minutach pojawia się bardzo głośny szum, przez który momentami przebija się dźwięk, a po pewnym czasie wydobywa się z niego już tylko wyłącznie ten bardzo głośny szum."

Odtwarzacz nie należy do mnie, raczej jestem zainteresowany jego ewentualnym zakupem. W związku z tym mam pytanie czy na podstawie powyższego opisu ktoś z Szanownego Grona pokusiłby sie o diagnozę, określił przyczynę i ewentualnie sposób leczenia choroby i chociaż w przybliżeniu ile trzeba przeznaczyć na leki.

https://www.audiostereo.pl/topic/32431-serwisanci-cd-potrzebna-diagnoza/

W dziedzinie elektroniki jestem zupełnym dyletantem. Wprawdzie wiem co to jest zimny lut, ale jeśli chodzi o tę płytkę to zupełnie nie wiem o co chodzi. O ile to możliwe proszę trochę jaśniej.

Zależało by mi na dwóch równoległych wersjach. Jednej optymistycznej, natomiast drugiej pesymistycznej.

Niektóre układy trezbaby przelutować.

Być może jakiś układ się nagrzewa i pada.

To może być też zimny lut albo uszkodzony kondensator elektrolityczny np. tantalowy.

Wersja optymistyczna - jesli go nie kupiłeś to nie masz problemu.

Co innego gdybyś już go miał - po ko kolejnych poradach i sprawdzeniach byłoby coś już wiadomo dokładniej gdzie jest usterka atak to loteria - wersja pesymistyzna to - nie inwestuj w uszkodzony sprzęt. Wyświadczasz komuś przysługę - to sprzedawca powinien naprawić i wystawić sprawny sprzęt a tak zrzuca to na Ciebie - nie kupujesz go w końcu na części. Trochę to za bardzo cwaniackie podejście jego.

To ten, prawda?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dopytaj się właściciela o kilka rzeczy:

1. Czy wspomniany efekt występuje mniej więcej zawsze po tym samym czasie od włączenia ZIMNEGO odtwarzacza.

2. Co dzieje się gdy odtwarzacz wyłączy się na kilkanaście sekund PO tym jak już objaw wystąpi i znowy włączy (czyli aby nie zdążył ostygnąć).

3. Czy pomaga lekkie puknięcie w obudowę.

4. Czy problem pojawił się nagle czy narastał stopniowo.

5. Czy dzieje się to w obu kanałach

6. Czy istnieje możliwość nagrania (np. na komputer) i przesłania próbki tego defektu.

7. Czy problem występuje zawsze czy czasami.

To by mogło pomóc w diagnozie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak w samej rzeczy to ten odtwarzacz.

Może rzeczywiście powinienem wysłać zapytanie do właściciela.

Ile trzeba zapłacić na wstępie to wiadomo. Zgadką jest ile trzeba dołozyć.

->

Nie nie nie! Jeszcze nie wiadomo ile trzeba zapłacić. Jeśli nie będzie kupca, to zaproponujesz mu niższą cenę, a na ile niższą to już zależy od Twoich zdolności negocjacyjnych :)

Edward przedstawił listę pytań z której skorzystałem i oto odpowiedzi na nie

1. Usterka nie była diagnozowana w serwisie, jedynie w sklepie w którym kupiłem odtwarzacz powiedziano mi, że objawy według nich wskazują na uszkodzenie toru cyfrowego.

2. Usterka objawia się po różnym czasie, ale zwykle jest to kilka minut po uruchomieniu zimnego odtwarzacza, czasami od razu po uruchomieniu.

3. Wyłaczanie i ponowne włączanie sprzętu nie powoduje zmian, efekt jest ciągle ten sam.

4. Pukanie w obudowę nie pomaga.

5.Problem pojawił się nagle. Odtwarzacz grał, potem stał około godzinę w włączony i przy ponownym właczeniu odtwarzania pojawił sięwłaśnie ten efekt, który jużnie zniknął.

6. Efekt występuje w obu kanałach.

7. Problem wystepuje zawsze.

Co dalej Panowie i ewentualnie Panie? Jakieś sugestie mile widziane.

Należało się jeszcze zapytać, czy szum występuje tylko przy PLAY, czy rownież przy STOP. Jeśli przy STOP również występuje , to zepsute jest coś przed filtrem (dekoder?) , lub filtr . Jeśli tylko przy PLAY to mamy wiele możliwości :)

Pomoc korespondencyjna jest raczej skazana na strzelanie na chybił trafił.

Ja obstawiam zimny lut, lub kondensator, ale nie wykluczam serwo dekodera, czy filtru - ze wskazaniem na ten drugi, bo płyta pewnie kręci się normalnie, a przy spieprzonym dekoderze mogłaby wariować. Oczywiście mógł też zostać uszkodzony przetwornik, albo układ wyjściowy, skoro przez chwilę muzyczka przebija się przez szum.

Bez wizji lokalnej nie obędzie się - poszukaj kogoś po ew. zakupie ze swojej okolicy i staraj się zejść max z ceną. Jak facet nie zejdzie, to olej sprawę. Nie jest to moim zdaniem odtwarzacz wart specjalnego zainteresowania.

Gwoli informacji. Odpuściłem - uznałem, że więcej pożytku będę miał z nowych letnich opon. Sprawę przesuwam na długie jesienne wieczory.

Dziękuje za dobre rady.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.