Skocz do zawartości
IGNORED

Rock a poziom glośności wzmaka

Rolandsinger

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Koledzy,

O pewnego czasu borykam się z niebagatelnym kłopotem wynikającym z powrotu do repertuaru stricte rockowego. Otóż w jazzie, popie, britpopie (Travis), soft (np. Bartosiewicz) czy też glamrocku (Queen) dobierałem poziom głośności wzmaka w ten sposób aby był on przy mojej akustyce wnętrza zbliżony od naturalnego. Tymczasem kilka dni temu wpadły w moje ręce remastery AC/DC i pojawił się problem głośności. Otóż słuchając ciszej miałem wrażenie, że taki sposób prezentacji jest nieco odległy od naturalności, zaś ustawiając gałkę potencjometru na poziom "fizjologiczny" 9.15-9,30, obawiam się o swój słuch, choć w cichszych partiach materiału efekt jest bardzo zaowalający pod względem np. brzmienia perkuzji czy wokalu Bon Scott`a. Tymczasem spotkałem się z melomanami słuchającymi nie tylko rocka, jak i spokojniejszego repertuaru znacznie ciszej - swoją drogą ciekaw jestem czy nie przeszkadza im to istotne odstępstwo od muzyki prezentowanej na żywo?; druga frakcja słucha nawet głośniej niż ja.

Jakie macie w związku z tą materią doświadczenia?

Miałeś po koncercie dzwonienie w uszach, czy nadwrażliwość słuchu? Zapewniam Cie, że świadomy człowiek po czymś takim będzie słuchał ciszej, choćby chciał więcej odkręcić.

IMHO albo miernik SPL (100PLN za tani ale w miarę poprawnie działający model) albo pomiar faktycznej mocy w systemie na sygnale testowym (miernikiem uniwersalnym) mogą odpowiedzeć czy taka głośność jest szkodliwa dla słuchu czy nie.

Jeżeli jednak w trosce o swój narząd słuchu chcemy nieco ograniczyć SPL zachowując subiektywną równowagę tonalną - można wykonać prosty filtr R-CR lekko podbijający basy, szczegóły w wątku "minimalistyczny EQ" (30832) w zakładce DIY.

Poziom koncertowy to coś innego, raz na jakiś czas, ale nie na codzień. To na pewno może załatwić uszy.

Jak byłem młodszy to na koncertach bywałem tuż przy scenie, to słuch wracał tak nawet do połowy następnego dnia. Teraz tak w 2/3 drogi od sceny do stołu, to nie ogłusza tak jak wtedy. Ale i tak uważam że urządzanie sobie czegoś takiego w domu to przesada.

Poczytajcie sobie tutaj,zdjęcia ucha pod mikroskopem elektronowym też są ciekawe

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Różna głośność wynika z: różnych poziomów maksymalnych, płyty mogą być wykonane z maksymalizacją w okolice 0dBfs bądź nie, wtedy szczyty są 4-6dB poniżej maksymalnej wartości amplitudy jaką możnaby wykorzystać (tj. pełnej skali)

- różne poziomy mocy RMS, która głównie decyduje o odczuciu głośności i dynamiki lub jej braku (kompresja).

Razem powduje to duży rozrzut w nagraniach w zależności od gatunku, okresu pochodzenia i wydania płyty.

Staram się przynajmniej eliminować brak normalizacji przy kopiowaniu lub wypalaniu płyt by ograniczyć rozrzuty między nimi, jeśli poziom maksymalny jest więcej niż 2-3dB poniżej 0dBfs.

Również charakter brzmienia wzmacniacza i kolumn może być inny przy małych/średnich/dużych poziomach oddawanej mocyi różnym ustawieniu wzmocnienia co dodatkowo komplikuje sprawę odsłuchu takich płyt.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.