Skocz do zawartości
IGNORED

...za malo basu ...za duzo 'gory'

thomas206

Rekomendowane odpowiedzi

Denon + Jmlab Cobalt 816S

Kolumny graja pol roku na 'zwyklych' kablach i najbardziej brakuje mi 'niskiego basu'... no i gora tez mogla by byc lagodniejsza.

Zrobie cos kabelkami? Co warto wypozyczyc?

Czy jednak czeka mnie wymiana Cobaltow ...

Muzyka rock, pop-rock. Pokoj 22m2 z kiepska akustyka ...

https://www.audiostereo.pl/topic/32477-za-malo-basu-za-duzo-gory/

Jeżeli masz zwykłe druty za kilka zł. za metr to powiem tylko, że JmLaby zasługują na zdecydowanie coś lepszego. Słuchałem ich z jakimś kinem Pioneera (nie pamietam oznaczeń), kabelki XLO PRO600 (coś koło 100 zł. za metr) i na brak basu czy ostrą górę nie można było narzekać. Można też spróbować z Van Den Hulem CS122 (50 zł. za metr?), doda na pewno basu (ale będzie gorsza kontrola niż w XLO) i pewnie trochę złagodzi wysokie. Ale z moimi Dali 450 nie zagrał - było trochę za kluchowato (jak dla mnie) i jest to dość często spotykana opinia. Także trzeba uważać, żeby nie wylać dziecka z kąpielą, bo w pierwszej chwili ten kabel wydaje się bardzo efektowny. Możesz też pokusić się o wypozyczenie QED-a Genesis Silver Spiral (215 zł. za metr), ja po wielu próbach wybrałem właśnie ten kabel. Spróbuj, może to będzie to!

Naprawdę wypożycz jakieś kabelki, najlepiej od razu 2-3 pary i zarezerwuj sobie weekend - usłyszysz różnicę, zwłaszcza przy Cobaltach:)

Co do akustyki - tego i kable za 100000 nie naprawią. No bo jak masz gres na podłodze bez dywanu, gołe ściany, stolik i 2 fotele to...też trzeba coś zrobić:)

Pozdrawiam - Tomek

Bluesound Node ▶️ Synthesis Roma 96DC+ ▶️ B&W 706 S3

W moim systemie nieźle spisał się też Hotline Blue Spiral (110 zł. za metr), chociaż IMO jest zbyt neutralny, żeby coś nim poprawić/zniwelować. Chociaż...never knows.

Bluesound Node ▶️ Synthesis Roma 96DC+ ▶️ B&W 706 S3

A może to Denon zdycha przy 3 Ohm?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I sprawdź też czy czasami nie podłączyłeś kolumn w przeciwfazie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witaj

Jeśli to o czym piszesz - ostra góra, za mało basu i mięcha - tylko trochę Ci przeszkadza, to możesz pokombinować kablami.

Proponuje coś z Cardasa, MIT-a, może tańsze Fadele czy przywołane już Van den Hule ("Nic tak dźwiąeku nie zamula, jak przewody Van Den Hula").

Natomiast wydaje mi się, że ręka Boska powinna Cie bronić przed QED - to kable, które zwykle sprawdzają się w ciemnych, gęstych, przebasowionych systemach. U Ciebie efekt możew być odwrotny od zamierzonego.

Pozdrawiam Stempur

Zalecałbym dobry wzmacniacz "stereo" do tych Focali.

Amplituner Denona jest chybionym pomysłem, ew. spróbuj VDH Wind , bardzo duży bas i niemęcząca góra,wypełniona średnica ( powinno w znacznym stopniu pomóc , nie słuchaj bzdur o muleniu ).

Na rynku wtórnym 2 x 2m kupisz bez problemu za 5 stówek ( to dobra cena za ten drut.

Jednak i tak powinno się w tym przypadku rozejrzeć za jakimś wazmacniaczem.

Dla ciebie nie muli, dla innych tak...

Nie każdy preferuje tzw. ciepłe, lampowe brzmienie...

Niech gościu posłucha wcześniej VDH Winda, bo ja by go np. nie dołączył do systemu.

Słuchałem go z Cardasami, które wypadły o niebo lepiej. Jak dla mnie grają przejrzyście i o dziwo bardziej plastycznie od VDH. Są bardziej wciągające w odbiorze...

> Czy jednak czeka mnie wymiana Cobaltow ...

Mialem kiedys Cobalt 826, imho kombinowanie kablami to zwykla strata czasu jesli gora wydaje sie zbyt ofensywna. Lepsze rozwiazanie uslyszalem niedawno - wpiecie w tweeter rezystora Focal 0,9-1 ohm i po sprawie.

Na niski bas z 816 bym nie liczyl skoro wyzszy model operuje nim raczej oszczednie (w przeciwienstwie do sredniego basu) chyba ze znajdziesz wzmaka o degresywnej charakterystyce dzwieku i oczywiscie b. wydajnego pradowo.

Po pierwsze kolumny nie mają niskiego basu, więc nie warto poszukiwać go w kablach. Te kolumny warto zestawiać z miękko grającym wzmacniaczem. Nie znam brzmienia Denona, więc nie wiem czy to dobrze dobrany zestaw.

A po drugie (choć chyba to ważniejsze), to należałoby nieco zaadaptować pokój, w przeciwnym razie wszystkie zabawy z kablami to strata pieniędzy.

Też przychylałbym się do sprawdzenia kolumn z dużo lepszym piecem...

Amplituner - to chyba nie TO !

Pzdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Dzieki wielkie za pomoc

No i wlasnie tych Cobaltow kiedys sluchalem z lampa i bardzo mi sie podobalo. Po jakims czasie kumpel zadzwonil i zaproponowal mi komplet cobaltow w cenie 816 (mialem 30 min na decyzje) no i wzialem do ... denona (bez odsluchu z denonem...) A ampli nie kupilem do kina (rzadko ogladam filmy z efektami) tylko do koncertow (i tu moze sprawe zalatwi sub) no i chcialem sie pobawic sacd.

Na poczatek wypozycze ze 3 komplety kabli proponowanych przez Was jesli to nie pomoze to jakis wzmacniacz.

Denona nie chce ruszac bo za duzo strace, a czy moge wzmacniacz podlaczyc pod niego? A lampe?

No i jeszcze jedno moge kupic suba i miec zestaw do kina, poprobowac z kablami i miec jakies tam stereo...

Do sypialni kupilem pianocrafta i bylo mi malo, wymienilem kolumny na kefy iq3 (w sypialni slucham innej muzyki) i ciagle mi malo. Wiec moze do sypialni dokupic wzmak i cd? I bede mial stereo i kino. A piano pojdzie do zony do kuchni:)

Nie wiem juz co robic. Najgorsze jest to ze 'nie mam sluchu' a ciagle mi cos nie gra.

Z akustyka teraz nic nie zrobie chyba ze remont...

Jeśli akustyka pomieszczenia jest kiepska to daruj sobie zabawę kablami - niewiele Ci to da. Zacznij od adaptacji pokoju. Kablami możesz brzmienie delikatnie zmienić, natomiast nie sprawisz, że pojawi Ci się bas.

Zabawa kablami to ostatni element dopieszczania systemu. Nie zaczynaj wszystkiego "od d...y strony" jak radzą Ci tu "Guru" od kabli. Panowie, takie rady świadczą raczej o tym, że nie czytacie postów do końca...

Problemem jest prawdopodobnie amplituner, to nic że to wysoki model jak nie ma wydajności prądowej (brzmienia pewnie też, ale to teraz nieistotne) przyzwoitego wzmacniacza...

przed jakimkolwiek kupnem radziłbym jednak podpiąc na próbę same kolumny do jakiegoś mocniejszego wzmacniacza i odsłuchać w tym konkretnym pokoju, być może przyczyna jest jednak inna choć ta wydaje mi się najbardziej prawdopodobna

thomas206

- Jesli kolumny Cobalt 816S maja mozliwosc bi-wire / bi-amp

i

- Jesli z 7 kanalow amplitunera uzywasz tylko 5 kanalow

to:

Podlacz kolumy w ukladzie bi-amp czyli napedz jedna kolumne dwoma kanalami z amplitunera. Bedziesz musial zrobic prosta przejsciowke / rozgaleznik by wyslac ten sam sygnal do dwoch kanalow.

Takie rozwiazanie proponuje tez tym wszystkim, ktorzy maja amplitunery z wieksza iloscia kanalow , a ich nie wykorzystuja.

Polecam tez kable glosnikowe MIT. Kimber Kable 8TC dobry jest na sekcje basu.

Pozdrawiam i zycze powodzenia.

Parsec

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.