Skocz do zawartości
IGNORED

Ominięcie biwire w technics EH790

rosim

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, obecnie mam technicsa EH790 i zastanawiam się na ominięciem biwire, bo chciałbym doniego podłączyć kolumny bez takiej opcji. Wzmacniacz posiada aktywną zwrotnicę, nie wiem czy mogę ominąć końcowe obwody RLC i podłączyć głosniki bez tej zwrotnicy, załączam kawałęk schemtatu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/32528-omini%C4%99cie-biwire-w-technics-eh790/

cos tu pomieszales. Albo jest to biwire czyli tylko podwojne okablowanie albo jest aktywna zwrotnica i rozdzielone koncowki mocy grajace podzielonym pasmem czyli BI-AMPING (ale prawdziwy a nie taki pseudo jak audiofile uzywaja ;-P).

Rozumiem ze chcesz podlaczyc do sprzetu zupelnie inne kolumny - czyli takie ktore maja juz swoje wlasne zwrotnice pasywne w skrzynkach. Jesli tak to sprawa jest wykonalna - nalezaloby po prostu ominac uklad zwrotnicy i puscic pelne pasmo na ktoras z koncowek mocy (np. te od kanalu mid). Pytanie tylko jak to bedzie gralo.

Na tym schemacie to malo co widac, tylko zlacza wyjsciowe, nie wiadomo co jest przed nimi.

Alex jak rozumieć "nalezaloby po prostu

>ominac uklad zwrotnicy i puscic pelne pasmo na ktoras z koncowek mocy"

wydaje mi się, że sygnał idzie z końcówek mocy na zwrotnice, a nie odwrotnie, myślałem, żeby wykorzystać sygnał idący wprost z końcówki mocy, ale nie jestem w temacie elektorniki już od paru lat, więc być może się mylę

Sygnał idzie ze zwrotnicy na końcówki mocy.

Wymaga to raczej większych przeróbek.

Wg mnie - nieopłacalne.

Lepiej podłączyć inne kolumny bez zwrotnicy lub wymienić głośniki, problemem może być jednak uzyskanie takiej samej efektywności poszczególnych głośników.

Pasywne nie zagrają lepiej niż aktywne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.