Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z mechanizmem Onkyo DX-7031

kumo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam problem z mechanizmem przesuwajacym glowice z laserem w odtwarzaczu Onkyo DX-7031. Generalnie sprzet odtwarza wszystkie plyty bez problemu, pracuje bardzo cicho podczas odtwarzania (przynajmniej na moje ucho), ale ...no wlasnie. Losowo, podczas wysuwania lub wsuwania tacki (szuflady) pojawia sie skrzeczenie (chrupanie czy jak tego halasu nie nazwac). Trwa to od jakiejs sekundy do dwoch. Czasem tez pojawia sie na duzo krocej natychmiast po wcisnieciu STOP.

Po otworzeniu obudowy okazalo sie, ze zrodlem halasu jest czarne kolo zebate (widoczne na fotkach), obracajace sie w opisanych wyzej momentach. Biale kolo zebate oczywiscie nie obraca sie w tym czasie. Co ciekawe (przynajmniej dla mnie), podczas odtwarzania, czy zmiany trackow (nawet miedzy ostatnim a pierwszym) pozycjonowanie glowicy odbywa sie w idealnej ciszy i bez zadnych problemow.

Czy ktos z Forumowiczow jest w stanie podpowiedziec jak wyleczyc z tego odtwarzacz?

Z gory dziekuje za porady :]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13993-100005279 1175181775_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/32534-problem-z-mechanizmem-onkyo-dx-7031/

Moim zdaniem trochę przesadziłeś z tym smarowaniem . Usuń smar z tych zębatek . Smaruje się panewki,ośki i listwy (kołki) przesuwu a nie plastikowe zęby.Moja rada jest taka abyś naoliwił delikatnie pręt metalowy po którym przesuwa sie laser i jeżeli nie zrobiłeś tego jeszcze to obróć go o 180 stopni , bo na dole nie jest zużyty.Następnie przesmaruj delikatnie listwę od przesuwu lasera smarem ale nie tym co zastosowałeś tylko jakimś o mniejszej lepkości.Gdy już to zrobisz to kręcąc białym kółkiem sprawdź czy nie ma oporów na całej drodze lasera.

Ten sprzet to allegrowy nabytek, smarowanie to nie moje dzielo. Tak na marginesie sprzedawca twierdzi, ze halasy o ktorych napialem to moje czepialstwo i nikt by sie tym nie przejal. Wracajac do tematu, dzis na spokojnie po raz pierwszy sprobuje rozmontowac mechanizm.

• 5 lat później...

Koleżanki i Koledzy,

Odgrzewam temat, bo mam dokładnie ten sam problem, jak autor wątku. Dokładnie w takim samym modelu (może ten sam egzemplarz trafił do mnie :)))). Na moje oko przy wsuwaniu i wysuwaniu tacki niepotrzebnie włącza się silnik przesuwający głowicę laserową i wtedy małe czarne kółko zębate (widoczne na zdjęciach) trze o duże białe, zęby przeskakują i wydają te nieprzyjemne dźwięki. To nie jest regułą. Nie przy każdym wsuwaniu/wysuwaniu tak się dzieje. Głowica jest wtedy w stałej pozycji od strony osi płyty. Nie ma to chyba związku z tym, czy na tacy jest płyta, czy nie ma. Do dźwięków szłoby się przyzwyczaić (poza tym CD odtwarza płyty idealnie), ale takie dłuższe działanie doprowadzi do zniszczenia kółek i zupa wylana..... :((. Czy ktoś z Was się z tym spotkał? Mechanizm jest chyba identyczny jak w modelu dx-7310, być może też dx-7051 (dx-7510). Pomóżcie.....

Jacek

Czytnik laserowy dojeżdżając do położenia skrajnego przy osi płyty uruchamia styki czujnika. W tym momencie silnik przesuwu lasera powinien się zatrzymać - wygląda na to, że tu nie zawsze to następuje - oczyść te styki, one często szwankują, nie kontaktują.

By się do nich dostać przesuń laser w kierunku od osi płyty i spójrz w okolice silnika napędu płyty, może się okazać, że styki mają bezbarwną nakładkę, wtedy trzeba ją zdjąć pociągając do góry, oczyścić styki i ponownie zatrzasnąć osłonkę.

Ewentualnie przesuń laser w drugie - niż na zdjęciach - skrajne położenie i zrób fotki miejsca między nim, a silnikiem płyty - popatrzymy jak to dokładnie jest w Twoim egzemplarzu.

Kolego Robertinus,

Wielkie podziękowania i szacunek. Japońskie ukłony :))))). Miałeś rację. W skrajnym położeniu laser (pick up) naciska na pionowy microswitch albo coś w tym rodzaju, pochyla go i w ten sposób zwiera styki, które są wewnątrz plastikowej, przezroczystej obudowy. Widocznie blaszki styków są już wypracowane i nie tak sprężyste. Widać też, że poprzedni właściciel (właściciele?) mieli już ten problem, bo styki są spryskane, pewnie kontaktem. Wystarczyło na plastikową obudowę switcha nakleić kawałek (2x2 mm) taśmy o grubości ok. 0,5 mm i wszystko śmiga bez zgrzytania. Przełącznik jest trochę bardziej naciskany i styki lepiej łączą. Ot i wszystko - dzięki Tobie. Ja nie jestem elektronikiem, ale lubię czasem trochę pogrzebać....

Pozdrawiam (może to się komuś przyda, bo ja przeszukałem pół netu i nic takiego nie znalazłem).

Jacek

Cieszę się, że mogłem pomóc, ale ....

Koniecznie zdejmij tę plastikową, bezbarwną osłonkę i po osuszeniu styków przeszlifuj je delikatnie papierem ściernym o granulacji np. 800 - 1000. Jeśli tego nie zrobisz problem szybko powróci.

Materiał styków nie traci z czasem swojej sprężystości, naklejenie taśmy spowodowało tylko, że styki kontaktują w nieco innym punkcie, minimalnie zmieniło się ich wzajemne położenie i to pozwala na chwilę zapomnieć o problemie, ale go nie eliminuje.

Jeśli ktoś majstrował przy stykach to mógł je odkształcić. Po zdjęciu osłonki obie blaszki mają stać pionowo i być względem siebie równoległe.

Ostrożności - te blaszki są delikatne.

• 1 rok później...

Witam serdecznie wszystkich.

Mama dokładnie taki sam odtwarzacz, czyli Onkyo DX-7031. Jestem zadowolony z tego sprzętu, ale pojawił się z nim problem.

Szuflada, która otwiera i zamyka CD zaczęła zacinać się. Doszło już do tego, że trzeba odtwarzaczem potrząsnąć aby mechanizm zadziałał prawidłowo i zaczął czytać. Rozebrałem go. Okazało się że mechanizm ma zużyte elementy i ratuje go tylko wymiana na nowe. Od jakiego odtwarzacza może pasować mechanizm bo mam problemy z dostaniem części?

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.