Skocz do zawartości
IGNORED

Kamienne podstawy pod kolumny

cypher

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Czy ktoś w 3 city dorabiał podstawy pod kolumny, poszukuję miejsca gdzie będzie to można zamówić, a osoba wykonująca podejdzie do zagadnienia z zaangażowaniem ..

Jakich cen należy się spodziewać ?? (2 szt 30x30 cm grubości ok 5 cm)

Dziękuję za info..

Artur

https://www.audiostereo.pl/topic/32538-kamienne-podstawy-pod-kolumny/

Takie płytki możesz zamówić u dowolnego kamieniarza, szukaj też u producentów nagrobków i parapetów.

Jeśli mają to być tylko kwadratowe płytki to nie ma czego zchrzanić bo wszystko jest robione maszynowo, a maszynami steruje komputer. Wybierz materiał i zamów.

A z kamieniem jak to z kamieniem - jaki się trafi taki będzie. Kolor i wzór nie będzie dokładnie taki jak na próbniku w sklepie, do tego dochodzą preparaty pielęgnujące które też mogą pogłębić barwę... Ale w wielu sklepach możesz sobie zażyczyć że (w miarę możliwości) mają wybrać fragment wg opisu, np. bez wtrąceń. Jeśli chodzi o granit to sprawa jest prostsza, bo większość granitów ma bardzo jednorodną strukturę (cały slab 2x4m wszędzie jest mniej więcej taki sam). Gorzej z marmurami i innymi. Pochodzisz, pooglądasz, to się wszystkiego dowiesz.

Ale jeśli chcesz np. otwory na kolce itp. bajerki, to trzeba zapłacić extra - ok 20-30zł za otwór.

Wiem bo sam myślę o zbudowaniu stolika RTV z granitu, tak więc już zrobiłem wywiad co ile kosztuje.

Jak chcesz się dowiedzieć coś więcej o kamieniach i ich obróbce to daj znać, mogę coś podpowiedzieć - przez 3 tygodnie jeździłem po całej Warszawie i okolicach żeby wybrać ładny kamień na parapety. Przywieźli przedwczoraj :)

Aha, pytałeś o ceny.

Na takie podstawki nadaje się granit (600zł/m2 i w górę, licz 700-800 za coś ładnego) oraz niektóre (twarde) gatunki marmuru (marmur zaczyna się od 450zł/m2, licz 600zł).

Do podanych cen należy doliczyć podatek VAT 22%, chyba że się dogadasz żeby wystawili fakturę na "usługi remontowo budowlane" to wtedy będzie 7%.

Obróbka podstawowa jest gratis - cięcie + malutka faza na krawędziach.

Za bajery trzeba słono dopłacić - ćwierćwałek 70zł/mb, półwałek 120zł/mb.

Otwory, jak podałem, 20-30zł/szt.

Hej,

Dzięki za podpowiedzi..

Dziś dzwoniłem w kilka miejsc, i chyba znalazłem właściwe..

Wszędzie dzwoniłem tłumaczyłem jak chłopu na miedzy do czasu kiedy z drugiej strony słuchawki usłyszałem "To do kolumn jest Panu potrzebne ..;-))"", znaczy się że człowiek wie o co chodzi..

Tak czy inaczej 30x30x5 2 szt 180 pln + 20 pln za otwór...

Niestety terminy na "po świętach"

Dziękuję za podpowiedzi..

Pozdrawiam,

Artur

ja szukam granitu w wawie czarnego o rozmiarze 110x40 grubość 3 cm do mojego standu stolika czy jak go ktoś nazwie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ja szukam granitu w wawie czarnego o rozmiarze 110x40 grubość 3 cm do mojego standu stolika czy jak go ktoś nazwie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grubość 3cm to standardowa grubość na parapety (robi się też 2cm ale...) więc śmiało możesz szukać u sprzedawców okien i parapetów.

Proponuję odwiedzić centrum na Bartyckiej, jest tam kilka sklepów z jako takim wyborem. Najlepiej spytaj w informacji o granity, tam facet da Ci mapkę.

Mogę polecić EM-DI:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - niedrogo, tam kupiłem parapety.

Na przeciwko mają też niezły wybór, ale jest drogo.

Duży wybór granitów jest jeszcze na Trakcie Lubelskim 143 - jest tam plac magazynowy, można sobie oglądać i nawet wybrać skąd mają wyciąć kawałek. Mają swoje stoisko na Bartyckiej ale nie pamiętam dokładnie gdzie.

W centrum na Kłobuckiej za dużo nie znajdziesz. Chyba że masz blisko, to są 2 sklepy godne uwagi - jeden ma nawet wybór ale jest wiecznie zamknięty, drugi ma mniej i szału nie robi ale ujdzie.

Jeśli nie znajdziesz kamyka który by Ci odpowiadał pozostaje szukanie poza Warszawą. Też mógłbym coś polecić...

A najlepiej poszukaj w necie.

Ogólnie przygotuj się na to że wszędzie mają to samo, kilka kamieni na krzyż. Ale jeśli nie jesteś bardzo wybredny to szybko znajdziesz. O czarny granit chyba będzie łatwo.

Sorki za pytanie, ale czy czarny nie będzie zbyt pogrzebowy? Oczywiście to kwestia gustu, tak się tylko pytam.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.