Skocz do zawartości
IGNORED

Podatek od darowizny

Fr@ntz

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Witam

Mam pytanie natury finansowo-prawnej.

Prawdopodobnie otrzymam jako darowiznę od mojej Babci mieszkanie (ok.55m kw.), w którym jestem od ok. 10 lat zameldowany. Z tego co zdążyłem się zorientować to zaliczam się do I grupy podatkowej. Czyli teoretycznie podatek należny będzie wynosić 822,20 zł i 7% nadwyżki ponad 20.556,00 zł.

Jeśli jestem w błedzie to proszę o korektę.

Ile za taka operację może wziąć notariusz zakładając, że kwota podatku będzie oscylować w granicach 9-10tys zł?

Czy fakt, że jestem współwłaścicielem innego mieszkania (w którym nie jestem zameldowany) ma jakiś wpływ na całą procedurę darowizny?

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

https://www.audiostereo.pl/topic/32556-podatek-od-darowizny/

Gdybyś nie był "burżujem-kamienicznikiem" to byłoby nieco korzystniej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dowiedz się dokładniej, bo całkiem niedawno przegłosowali ustawę o zwolnieniu z podatku spadków i darowizn wśród najbliższych członków rodziny (jakis pożytek jednak jest z tych Kaczorów), na pewno takie zwolnienie dotyczy rodzeństwa i rodziców - czy dziadków to już nie wiem, ale i tak jest na to sposób - trzeba tylko dwukrotnie powtórzyć procedurę.

Bez względu na zwolnienie od podatku zdaje sie ze trzeba przychód i tak ująć w zeznaniu podatkowym (też mi się to wydaje bez sensu, no, ale wcale mnie nie dziwi, nie pierwsy i nie ostatni bezsens w tym kraju).

• Redaktorzy

ppred - niestety, pomimo tego, że łapię się do pierwszej grupy (chyba jako zstępny):

"ulga, przysługuje osobom, które łącznie spełniają następujące warunki:

2) nie są właścicielami innego budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego stanowiącego odrębną nieruchomość bądź będąc nimi przeniosą własność budynku lub lokalu na rzecz zstępnych, Skarbu Państwa lub gminy w terminie 6 miesięcy od dnia złożenia zeznania podatkowego albo zawarcia umowy darowizny w formie aktu notarialnego;

i nawet nie ratuje mnie ten wpis:

5) będą zamieszkiwać będąc zameldowanymi na pobyt stały w nabytym lokalu lub budynku i nie dokonają jego zbycia przez okres 5 lat:..."

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

tadeo

"W tym kraju "opłaci" sie jak cholera być notariuszem."

- Moze sie i oplaca, ale jest to jednak w rzeczywistosci przeglupi i cholernie nudny zawod. Wykonywanie tej profesji wymaga specyficznej osobowosci, a ta nie jest generalnie nigdy interesujaca. Uogolniajac sa to ludzie nudni zlozeni z malo atrakcyjnych grubodupnych kobiet i mezczyzn nie majacych nigdy nic intereasujacego do powiedzenia w swoim charakterystycznym spolecznym wyobcowaniu i towarzyskiej alienacji. Ci bardziej inteligentni robia szybko kase i wycofuja sie z zawodu.

Zyzio - widzisz co narobiłeś tym wpisem o zarobkach? Wywołałeś do tablicy nasze zakompleksionego emigranta forumowego :)))

PS. Nie ma dobrych notariuszy. Są tylko dobrze ustawieni - w lepszym lub gorszym rejonie.

Poza tym tę instytucję feudalną powinni już dawno zlikwidować. W miastach gdzie rejenta nie było jego funkcje spełniał urzędnik w miejskim magistracie.

Kiedy nastała nowa wadza po 1989 roku rozpoczęło się uwłaszczanie na przywilejach państwa. I stad się wzięli prywatni notariusze.

Wkurwiczku-kroliczku, wszystko sie zgadza. Twoj genetyczny, spoleczny kompleks nizszosci jest (mala) czescia integralna mojego uzasadnionego kompleksu wyzszosci. Ty bazarowa nedzo z werbalnym rozwolnieniem.

Jełopazz, chcesz kupić mieszkanie? Wiesz, takie z notarialnym aktem kupna... Nie, nie to nie jest ten akt na myśl o którym się ślinisz. Ten drugi jest droższy od twoich ulubionych bułgarek :)))

Aaaa przepraszam... Zapomniałem że cię nie stać!

Wkurwik, Polacy placa za akty notarialne z podobnego powodu, dla ktorego sprzedaja Mielec za 10gr na zlotowce. To sie nazywa patologiczna polska glupota, i poddanie. Mam wrzaenie, ze jako narod, Polacy lubia byc dymani w samocierpieniu. Zreszta ty sie sam niewiele roznisz od tych mas. Nie pisz mi o tym, bo sie k**wa rozczule w jakims sentymencie do twojej narodowej matolkowatosci.

Oj jazzik jazzik... Wszystko myślisz i niewiele odróżniasz... Kiedyś ci się pomyli gęba z dupą i umrzesz z głodu.

Najpierw zarób na to mieszkanie.

O opłacie notarialnej porozmawiamy jak już będziesz miał za co je kupić :)))

PS. Czemu tak ciągle pier**lisz o tym Mielcu? Konkretnie Jazzik - umoczyłeś na akcjach, że tak jęczysz czy co jeszcze???

Hahaha. Nie idioto, wrecz przeciwnie, zarobilem perosto z UT. Ty wkurwik, mam w dupie twoje akty notarialne i ich koszt. Ja chce wziac ciebie w leasing. Bedziesz moim nadwornym pajacem. (w tajemnicy powiem ci, ale nikomu nie mow, ze tak naprawde juz nim jestes). Shhh..Hahahaha

Biedny ten nasz Jorik od kiedy zmienił nick na Jazz :-) ... Przyjdzie już mu się chyba powiesić na sznurze w dzwonnicy żeby nas rozbawić...

Już nawet nie potrafi zabawnie udawać, że zalicza się do wyższych sfer :)))

No i co to jest >perosto z UT

Wkurwik, powiedz mi, tak w tajemnicy...w jakiej klasie jestes? Nie boj sie, nie wstydz sie, badz bardziej meski, ty anonimowa paplajaca internetowa babo. Taki z ciebie "facet" a mordy sie boisz pokazac. Hahaha...Wkurwik, ty nedzny tchorzu, wylaz zza drzewa!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.