Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki Tang Bang - ktoś zna

witek_z

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie, czy ktoś z Was ma lub miał do czynienia z tymi głośnikami?

Chodzi mi konkretnie o ten głośnik : W4-657SC.

strona producenta: www.tb-speaker.com

tutaj można je kupić: www.lautsprecher-shop.de

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-11379-100004895 1175630495_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Spodziewałem się że nikt nie odpowie, w końcu to mało popularne głośniki.

Może jednak ktoś się wypowie jak "widzi" te głośniki ( i inne z tej firmy) choćby po samych parametrach.

Nie ukrywam ze liczę na wypowiedz takich sław jak: McGyver, Misiomor, Arturp i innych.

Aż dziw że jeszcze nie wpisał się Senicz.

cze

jeszcze nie znam ale niedlugo poznam.... (czekam na paczke od stycznia !!!!--kolega z usa troche nawalil ). z tego co wiem ma byc po swietach paczka wiec sie okaze co to za wynalazki..

--- Arturp jak jeszcze aktualne to moze je pomierzymy-- miales ochote sprawdzic co sa warte ja nie mam mikrofonu i doswiadczenia pewnie tez.

pozdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tang Bang - jakoś po chińsku to brzmi, a drugi wyraz po amerykańsku :)

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH 

Tang Bang , Haj Fong , Ugi Boogi , łubu Dubu , Onki Donki , Be Be Be Be , ale jaja co ...te chińczyki wymyślą ,śmieją sie z białasów ...ale oki bez obrazy .. ale nie dawajcie się wpuszczać w malinę , ja już wiele razy obudziłem się z chińskiego snu o dobrym sprzęcie i dobrze że sie już obudziłem ...bo żyłem w letargu !!!

Pozdrawiam

w koncu dotary do mnie glosniczki.

jak graja nie moge nic powiedziec bo podpialem je tylko do testow nawet bez zadnej obudowy. poki co wiem tylko tyle ze graja.

samo wykonanie dosc sollidne kosz z masywnego alu (jak na taki glosniczek ) ladnie osadzony korektor . calosc dosc schludnie i estetycznie zrobione. jutro moze dostane obudowy od szerokopasmowcow kolesia i zamontuj glosniczki zobaczymy czy jakis sensowny dzwiek to z siebie wyda.

pozdr

Marka brzmi Tang BanD.

I było o niej trochę na forum, np. tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i pewnie paru innych wątkach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak w końcu nazywa się ta marka?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Firmowa strona

Ukryta Zawartość

post-3966-100004222 1176551288_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a wiec tak....

ciezko cos pisac o glosnikach gdy graly tylko kolo 2 godzin.. mysle ze potrzebuje troszke wiecej zeby sie dotrzec ale do rzeczy. zamontowalem glosniczki w obudowach jak na fotce ponizej (dostalem od kolegi dzis w prezencie ). komora w ktorej jest glosnik wypelnina jest watolina tlumiaca ale dosc luzno--bez niej byl lekki poglos(jak w lazience ).

dzwiek to hmmmm sam nie wiem. w porownaniu z proac 2.5 dzwiek mam w pokoju a proac sa za sciana. dosc ciekawie brzmia wokale nie sa nachalne raczej delikatne gora tez bardzo ladna poki co nie ma ostrosci dzwieku. duzo wiecej wysokiej srednicy super wybrzmiewaja talerze perkusji. bas co chwile lepszy ale poki co takiego jak R 2.5 nie ma i chyba nie bedzie w koncu to glosniczek 10 cm mimo to potrafi czasem na miare swoich mozliwosci nisko zejsc. wydaje mi sie ze z kazda chwila jest wiecej dzwieku i gory i dolu ---trzeba je dobrze wygrzac. mysle ze beda z tego "ludzie" . dzwiek jest tak zupelnie inny od tego co mialem ze sam nie wiem czy jest duzo lepiej czy duzo gorzej ale mi sie poki co podoba. moja dziewczyna generalnie jest zachwycona i mimo ze R2.5 tez lubi od dzis chce sluchac tego wynalazka. pedze to alephem 5 ,preampem msfalcona , i onkyo integra.

za kilka dni napisze cos wiecej moze juz bede umial okreslic czy dobre czu do d.....y.

pozdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bartsx dziękuję bardzo, jesteś wielki, porównujesz głośnik za ok. 100zł z ProAc Response 2.5 inni "audiofile" nawet nie " popatrzeliby" na Tang band'a. (bieżcie przykład z Bartsx'a, to jest prawdziwy meloman i audiofil)

Czyli rozumiem że ten głośnik może w zakresie np: 400- 3000 Hz konkurować z innymi o wiele droższymi i znanymi głośnikami?

Ja jeszcze nie wiem w jakiej konfiguracji zastosuję ten głośnik, może szerokopasmowiec, a może 2 -way, a może 2.5- way w BR oczywiście.

pozdrowienia

• 1 miesiąc później...

Tang Band-projekt.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 5 miesięcy później...

ktos ma pomysl jak przytlumic ta gorke kolo 15 khz ?? nie mam czym pomierzyc calosci ale slychac wyrazne podbicie gory .

prosze o jakas baze do dalszych eksperymentow ...

pozdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witek_z -- wcale sie nie gniewam, lato to okres ze mam malo czasu na audio(treningi zawody itd) przychodzi zima i zaczynam grzaebac w audio. w kncu odpalilem caly system na symetrycznym sygnale troche poslucham i cos skrobne wiecej, ale juz moge powiedziec ze w tej cenie to fajny przetwornik, tylko ta gora mnie drazni.....

ps. ale mam refleks z odpisaniem na posta :))

• 8 miesięcy później...

Wiem że temat jest stary ale mam pytanie do bartsx.

O ile dobrze widzę to głośnik który jest na zdjęciu to Tang Bang 4 z tytanową membraną. To samo wynika z charakterystyki którą załączyłeś. Czy jest to w4-1337sa? Jeżeli tak to czy jesteś z niego zadowolony? Chce zrobić małe monitorki i nie mogę się zdecydować miedzy w4-1320sd(bambus w membranie ) a w4-1337sa (membrana z tytanu). Boję się że tytan może brzmieć metalicznie a o w4-1320sd wiele dobrego czytałem. Jeżeli chodzi o tą górkę w charakterystyce to musisz założyć pułapkę częstotliwości czyli kondensator, cewka i rezystor równolegle i to połączone w szereg z głośnikiem.

Tang Band robi całą serię głośników szerokopasmowych. Jak na swoją cenę bardzo dobrych. Ten głośnik 4" z tytanową membraną jest lepszy od tytanowej 100 Visatonu (przynajmniej na papierze)a kosztuje mniej niż połowę ceny. Na razie nie mogę znaleźć recenzji tego głośnika. Wiele dobrego czytałem o w4-1320sd. W Klang und Ton była jego recenzja. Bardzo dobra. Ten głośnik powinien kosztować dwa razy więcej. Magnes neodymowy, kosz odlewany z aluminium, membrana z włóknami bambusa i do tego bardzo dobre parametry. Płaska charakterystyka i bardzo niskie THD. A do tego wygląda naprawdę dobrze.

Ukryta Zawartość

post-13669-100008845 1217315589_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tang Band robi całą serię głośników szerokopasmowych. Jak na swoją cenę bardzo dobrych. Ten głośnik 4" z tytanową membraną jest lepszy od tytanowej 100 Visatonu (przynajmniej na papierze)a kosztuje mniej niż połowę ceny. Na razie nie mogę znaleźć recenzji tego głośnika. Wiele dobrego czytałem o w4-1320sd. W Klang und Ton była jego recenzja. Bardzo dobra. Ten głośnik powinien kosztować dwa razy więcej. Magnes neodymowy, kosz odlewany z aluminium, membrana z włóknami bambusa i do tego bardzo dobre parametry. Płaska charakterystyka i bardzo niskie THD. A do tego wygląda naprawdę dobrze.

Ukryta Zawartość

post-13669-100008843 1217315599_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Widzę że wszyscy na wakacjach. Nawet moderator. Spróbuję jeszcze raz po wakacjach. W miedzyczasie pojawiły się nowe głośniki z Tang Band. O tytanowej czwórce z TB pisali w ostatnim Klang und Ton. Jest dobra ale za tą cenę możne kupić lepsze głośniki z Tang Band. Bardzo dobrze ocenili polipropylenowy szerokoposmowy w5-1611. Trzecia harmoniczna na poziomie 0.1 % przy poziomie 95dB i to prawie w całym paśmie. I do tego pasmo od 50 do 20000 Hz. I to za jedyne 50 Euro. Za taki głośnik w konkurencji trzeba zapłacić grubo powyżej 100 euro. Inny głośnik którym się interesuje to nisko średniotony w5-1685 podobno zniekształcenia są jeszcze niższe. Gdyby ktoś spotkał się z tymi głośnikami proszę informację. Nie mogę się zdecydować co chcę kupić.

KrzysiekA,

ten tang band od visatona TI100 nie jest lepszy, reaczej do czego innego sluzy - visaton nie jest tak szerokopasmowy. Zerknij na strone i wykresy znieksztalcen harmonicznych:

Ukryta Zawartość

naped visatona jest swietny, z niskim podzialem nie ma sobie rownych.

Tangband W4-1337SA tez zle nie wyglada;)

Ukryta Zawartość

eMiL

Przede wszystkim dzięki za linka. Długo szukałem w Googlu a tej strony nie znalazłem. Co do porównania Visatona i TB z tytanową membraną to bym się raczej nie zgodził(popatrz na ocenę obu głośników w tym linku). Tam gdzie możesz zastosować Visatona możesz z powodzeniem zastosowac TB za to na odwrót się nie da. Zauważ że TB kosztuje 75 Euro a Visaton 150. Za 150 możesz w jednej kolumnie zastosować dwa TB i w tym zestawieniu Visaton może TB buty czyścić. Zniekształcenia w kombinacji dwu głośnikowej zejdą o mniej więcej 6dB charakterystyka wyjątkowo płaska do 10kHz i przede wyszyskim o 6 dB wyższa efektywność.

Jezeli chodzi o ocene gwiazdkowa zapha to oba glosniki ocenil podobnie - b. wysoko, usability ma TB lepsze wiadomo czemu. Visaton ma na srednicy (w tym niskiej - co jest wyjatkowe jak na tak maly glosnik) przewaznie o 10dB mniejsze znieksztalcenia harmoniczne, z tym ze wypadaloby ciac go w celu minimalizacji znieksztacen na np. 1,8k.

Podsumowujac, sa to dwa swietne glosniki o troche innym rozkladzie zalet i wad.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.