Skocz do zawartości
IGNORED

Pre Pasywny jakie okablowanie

cypher

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zrobiłem do testów pasywkę opartą o dwa potki mono. Ponieważ w moim systemie to zagrało dobrze chciałbym rozbudować układ o selektor wejść. I tu dwa pytanka..

1) Jakimi kabelkami łączyć selektor, pot, gniazda RCA.

2) W jaki sposób skalibrować dwa potencjometry mono tak aby tak samo głośno grały oba kanały

Pozdrawiam,

Artur

https://www.audiostereo.pl/topic/32643-pre-pasywny-jakie-okablowanie/

Co jest Panowie,

nikt nie chce się podzielić wiedzą w tym zakresie ??

Aktualnie użyłem miedzi cynowanej z rozbiórki jakiegoś starego sprzętu audio..

Czy można coś lepiej zrobić w tym zakresie ??

Artur

Hej,

Dzięki za wpis ..;-))

Ad1) Gdzie można kupić taki przewód ??

Ad2) Na ucho to chłop w szpitalu ;-)))).

A tak poważnie to czy sprawdzanie oporu będzie miarodajnym źródłem informacji ??. Czyli tak 0, 5,10,15 itd kohm-a w ten sposób wykonałbym podziałkę na obu potkach. Nie jestem pewien czy to dobry pomysł ..

Art

cypher, 4 Kwi 2007, 00:33

>Zrobiłem do testów pasywkę opartą o dwa potki mono. (...)

>1) Jakimi kabelkami łączyć selektor, pot, gniazda RCA.

Jakimikolwiek.

Zamiast się zastanawiać nad "tweakami" typu lepsze kable czy inne bajery zastąp potki drabinką rezystorową. Różnica jest tak ogromna, że zastosowane kable tracą na znaczeniu.

Kable mają być cienkie i w miarę dobrej jakości.

Nawet jak wstawisz najczystsze srebro, to i tak nadal w torze zostaje cała długość okładziny potencjometru, która psuje dźwięk.

cypher, 4 Kwi 2007, 00:33

>2) W jaki sposób skalibrować dwa potencjometry mono tak aby tak samo głośno grały oba kanały

Puszczasz sygnał testowy MONO - jakiś szum - pozorne źródło dźwięku powinieneś mieć dokładnie po środku między kolumnami.

Jeżeli potki są w niedużej odległości to zawsze można je sprzęgnąć 2 równe kółka i gumowy oring tylko zeby to wyszło trzeba precyzji i długie ośki przy potku ewentualnie jakieś kółka zembate , lecz lepiej jest wydać 50 zeta i kupić potka stereo :o)

Drabinka chodzi mi po głowie od dłuższego czasu..;-)

Jednak poczekam na dopływ gotówki za 100 pln nic nie wskóram ..;-)))

A co do kalibracji chyba faktycznie jakiś alps i będę miał z głowy problem..

Dzięki za podpowiedzi..

POzdrawiam,

Artur

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.