Skocz do zawartości
IGNORED

Projekt (kit) S16 z Akustyka

gregorj

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chcem kupić kit S16 w akustyku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Szukam kogoś kto ma owy zestawik i może wyraźić swoje zdanie na jego temat.

Ewentualnie jakieś porównanie z czymś w podobnej cenie, może jakieś zmiany które warto wprowadzić.

Jednym słowem wszystko na temat S16.

Pozdrawiam

Grzesiek

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/32649-projekt-kit-s16-z-akustyka/

SDS164 potrzebuje całkiem dużej obudowy. Poza tym nie nalezy się spodziewac po nim pożliwości nagłośnienia dużego pomieszczenia. To taki naprawdę tani i całkiem ok głośniczek ale do KD albo podstawowego budżetu. Jeśli już robić coś to lepiej dołożyć parę PLN i zrobić coś lepszego. Ja wybrałbym HDS-164 NOM, Ushera 8935A, albo Aurum Cantusa AC-165. Na wysoki Seasa H881, H1212 albo Ushera T-9930 lub 9950.

Autor wątku zapewne poszukuje niedrogiego, ale w pełni opracowanego projektu nad którym nie trzeba się zastanawiać, tylko wykonać według zakupionego projektu.

Tutaj przychylałbym się do opinii Jaro4444 że jak już robić, to coś porządnego, a nie budżetówkę. I tu również zgodziłbym sie z opinią Jaro4444 że interesującym wooferem do takiego projektu może być Usher 8935 z Akkusa. Przy zamówieniu stamtąd kompletu głośników zapewne p. Albecki dostarczy również projekt.

A kolumny kupujesz na tydzień, czy na dłużej? Zatem, czy nie warto nieco dozbierać po to, żeby później długo cieszyć się naprawdę dobrym dźwiękiem? Nawet jeżeli termin zakupu miałby się nieco odwlec? Pamiętaj, że będziesz później żył z tym dźwiękiem dość długo.

eMil na górę Raven R2, na średnice daj 12cm revelatory dapolito, a na bas moze jakieś ATC ?

Albo moze zrob klona Eidolon Vision, najlepiej Diamond :)))

Do autora watku: to co napisał eMil, to IMHO najrozsadniesza rada na wydanie takich pieniędzy.

Ten komplet Seasów stosuje np. Sonisc w konstrukcji Anima(albo w jednej z jej wersji, bo widzialem też Anime z wooferem aluminiowym - osobiście wole celuloze) cena zestawów ok. 2500USD, a cena głośników...10%

Warto spróbowac uważam...usmiechnac się do kolegi misiomora(ma ogromne doswiadczenie w Seasach i pomiary chyba wszystkich obecnie produkowanych).

Pozdrawiam

Nawet 400, z obudowami:)))

A tak zupełnie serio, to moj kolejny projekt bedzie własnie na 18cm papierowym seasie i oczywiście 27TBFC/G:)

Chyba, ze poslucham jeszcze tekstylnego i ten złapie mnie za portfel(ostatecznie drogie nie są)

Pozdrawiam

Lancaster przy obecnych cenach to z pewnoscia swietny wybor. Jeszcze, zeby misiomor zajal sie zwrotka....

Zastanawiales sie moze nad wykorzytaniem waveguide? Przy L18 umozliwiloby to ciecie ponizej 2kHz, lub zrtokte pierwszego rzedu dla tweetera:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeszcze jeden przyklad:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

eMil, looknij tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) index3.html

Josephaudio, cięcie ponizej 2K. Efekt pomiarowy - jak dla mnie OK. Nie słuchalem niestety tych zestwaów, ale jest spora szansa, ze negatywne skutki "dzwonienia" alu woofera bedą w takim układzie ograniczone. Za to czytelność, szybkośc...ma szanse byc całekiem sympatyczna:)

Pozdrawiam

Do autora wątku: to również są Seasy:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

komercyjne wykorzystanie waveguide i podzial(wg producenta) przy 1,2kHZ!!! to stwarza bardzo ciekawe mozliwosci:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

eMiL, fajnie...nie chce tu nikomu podcinać skrzydeł, ale dorobienie takiego frontu do tweetera to już mały schodek.

chociaz...można to dotoczyc pewnie...za stozki fazowe do Tesli6608 płaciłem po 20/szt. Coś takiego może kosztować ok 50...sam nie wiem. Wygląda niexle, a niski podział i to 1 order kusi...

Pomysł sam w sobie niegłupi.

Pozdrawiam

Lancaster na szczescie nie trzeba dorabiac:)

Ukryta Zawartość

moim zdaniem to swietne rozwiazanie.

Ukryta Zawartość

Wymiarami pasuje, sprawdzalem. nawet otwory do przykrecenia seasa do waveguide sa te same:) jedynie w przypadku bardzo niskiego podzialu trzeba by "poglebic" waveguide poprzez przykrecenie wysokotonowki przez jakies podkladki.

W takim wypadku mozna z niskim podzialem 1,5-2khz "ozenic" scana 18W/8531G00 z chwalonym peerlessem HDS i otrzymac za relatywnie niewielkie pieniadze swietna kolumne. Scan jest podobno slabiutki powyzej 2khz a tu nie byloby z tym problemu.

Tak sobie mysle:)

Dziękuję za odpowiedzi.

Tak sie składa że przypasił mi Usher-a 8935A i dał bym radę je udźwignąć ale nie z T-9930 9950.

Jakie jest minimum na górę do 8935A ? Usher UA025-10 też da radę?

Może jak by kupił taki komlecik w Akkusie to by jeszcze dodali schemat zwrotnicy :)

eMiL, ja tam jakos do 18cm revelatorów Skana sentymentu nie mam(jezeli chodzi o średnice). Stare weglówki mialy "to coś",a revelatory sa technicznie niby bez zarzutu, ale jaos takie mało obecne dźwieki produkują.

Nie wiem...może to zboczenie już jakieś:) Za dużo sie człowiek nasłuchał...

Najlepsza aplikacja jaka słyszałem to w ESA Credo z revelatorem 9900...a o tym HDS Peerlessa nie słyszałem...muszę obadać:)

Pozdrawiam

Misiomor bardzo pozytywnie wypowiada sie o nowym peerlessie, wiec cos w tym musi byc:)

Ja niestety nie moge sie pochwalic takim osluchaniem jak Ty. Na razie zdobywalem mysle, ze ciekawe, doswiadczenia przy modyfikacji monitorkow pianocrafta i elektroniki. W skrocie doszedlem do wniosku, ze DIY to potega:)

Te ESY pewnie dlatego dobrze graly, bo podzial z 9900 byl niski, okolo 2khz.

Tak jak w projekcie na stronie Akustyka.

Pozdrawiam.

• 5 miesięcy później...

test kolejnych kolumn z waveguide, amphion helium podzial na 1,5kHz:

Ukryta Zawartość

ciekawe, ze wyszla im opadajaca charakterystyka powyzej 10kHz, w tescie "audio" nic takiego w pomiarach nie wyszlo. z kolei wg pomiaru "stereophile" podzial jest zgodny z deklaracjami producenta, co nie bylo takie pewne w tescie "audio";)

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.