Skocz do zawartości
IGNORED

Puccini: Gianni Schicchi

Fr@ntz

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Witam

W jakim wykonaniu (i jakie wydanie) polecacie tej opery? Mam oczywiście płytkę Angela Gheorghiu "Puccini Arias" z "O mio babbino caro" ale nabrałem ochoty na całe dziełko. Wolałbym jakieś nowsze wykonanie, bo choć cenię Callas to jednak z archiwalnych nagrań jakoś nie potrafioę czerpać radości.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

https://www.audiostereo.pl/topic/32662-puccini-gianni-schicchi/

Gianni Schicci to opera traktowana trochę po macoszemu -obecnie w sprzedazy sa same stare nagrania. najczesciej wydaje się ją w całości tryptyku

Polecam

Alagna / Gheorgiu / Pappano / London Symphony Orchestra

Il Trittico -EMI

ewnetualnie nowo wydane na dvd

Gianni Schicci -

Alessandro Corbelli, Massimo Giordano, Sally Matthews, Felicity Palmer, Marie McLaughlin

London Philharmonic Orchestra / Vladimir Jurowski

oto link :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

posluchaj tego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

rozumiem, że chodzi o to wydanie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

mam tylko nadzieję, że będzie "równiejsza" od "Carminy Burany" Carla Orffa gdzie po "O Fortuna" robi się trochę nudno.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Skoro Carmina jest dla Ciebie nudna, to może tak być z każdym innym długim utworem z klasyki. Skoro zaś kręcą Cię arie Pucciniego to najlepiej zaopatrzyć się w ich kolejne wybory(mozna do tego dadać Verdiego oraz innych werystów Mascagniego, Giordano, Leoncavalla) Najlepiej w wykonaniu artystów śpiewających w latach 1950-1980 bo rozmaite Alagny, Cury i Nietrebki wypadają dobrze tylko na okładkach. Oczywiście są wyjątki - obok Gheorghiu, Rene Fleming albo Rolando Villazon na przykład. W "Gianni Schicci" świetna jest też aria tenorowa, znakomicie spiewał ja przed laty Giuseppe di Stefano.. EMI wydaje świetną i tanią serię 2-płytowych albumów z największymi gwiazdami nagrywającymi dla tej wytwórni, poziom nagrań jest bardzo różny(zdarzają się z lat rejestracje z lat 30-tych) ale poziom artystyczny niedostępny dla większości współczesnych pop-operowych gwiazdek, arii Pucciniego jest w nich od pyty. Szczególnie warte polecenia są płyty Franco Corellego, Marii Callas, G. di Stefano, Monserat Caballe, Jussi Bjorlinga i Benajmino Gigli(dwaj ostatni w mono). Mniej ciekawe są płyty - Placido Domingo, Jessey Norman, Kiri Te Kanawa, Jose Carrerasa. Bardzo OK jest też składanka Elizabeth Schawrzkopf, ale to już inny repertuar(Mozart, Schubert, Wagner itd.)

• Redaktorzy

dzarro - mój "problem" z Carminą nie jest natury czasowej. Nie mam problemów z kilkugodzinnymi operami ( Carmina raczej do długich nie należy) a jedynie z pasującymi mi, bądź nie walorami artystyczno/estetycznymi. W Carminie początek jest na prawdę świetny i słuchacz oczekuje, że dalej będzie jeszcze lepiej, a jest ...... nazwijmy to delikatnie "inaczej".

Fr@ntz

"I am an audiophile"

OK. Pozosataje metoda prób i błędów. Prawdę mówiąc nie słyszałem w całości opery, o której wspominasz(to jedyna opera buffo Pucciniego, uchdzi za takiego mini-Falstaffa), generalnie opery Pucciniego słucha się bardzo dobrze. Jeśli w opisanej arii ujmuje Cię głównie charakterystyczna dla kompozytora liryczna melodyka, to wszystkie jego klasyczne opery nie powinny rozczarować. W mojej opinii, jedynie w "Madam Butterfly" wieje nudą.

• Redaktorzy

Pucciniego lubię, szczególnie Toscę ale i z Cyganerii od czasu do czasu coś zapuszczam. Toscę mam z Montserrat Caballe (Label: Philips/Universal, ASIN: B0000523QH), chociaż nie przepadam za Carrerasem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Fr@ntz

Sorki, z wcześniejszych wpisów wywnioskowałem, jak widać błędnie, że dopiero wstępnie przymierzasz się do słuchania oper. Wychodzi na to, że Gianni jest bardzo rzadko nagrywany. Ja znalazłem jeszcze coś takiego:

Ukryta Zawartość

Nazwisko odtwórcy roli tytułowej mówi samo za siebie. Trudno powiedzieć, czy to jest całość, czy fragmenty(to krótka opera, więc może być całość). W dodatku nie podano pozostałych wykonawców. Istnieje pewna mozliwośc, iż mogą to być Callas i di Stefano(ta para wiekszość rzeczy dla EMI nagrywała razem z Gobbim). Niestety z okładki też nic nie da się odczytać.

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

no skład jest niezły:

Puccini: Gianni Schicchi; Verdi: Scenes from Don Carlo & Simon Boccanegra

Creators: Giacomo Puccini, Giuseppe Verdi, Gabriele Santini, Teatro Dell'opera Di Roma Chorus & Orchestra, Tito Gobbi, Adelio Zagonara, Alfredo Mariotti, Anna Maria Canali, Carlo Del Monte, Claudio Cornoldi, Fernando Valentini, Giuliana Raimondi, Lidia Marimpietri, Mario Filippeschi, Paolo Caroli, Paolo Montarsolo, Saturno Meletti, Victoria De Los Angeles, Virgilio Stoco

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

A tutaj detale:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Z dyskografi Gobbiego wynika, że on nie śpiewa w tym nagraniu roli tytułowej, sopran do Victoria de Los Angeles.

Znalazłem jeszcze coś takiego:

Il Trittico (Gianni Schicchi) CBS M3K-35912, CBS M3K-79312

1977 Scotto, Domingo, Wixell

1976 Scotto, Horne

1976 Gobbi, Cotrubas, Domingo

Ambrosian Opera Ch., New Philharmonia Orch., Maazel

• Redaktorzy

chyba jednak poszukam i posłucham tego wykonania z Gheorghiu - do Victorii może "trochę" jej brakuje, ale nagranie nowsze

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

mozartini - widziałem, widziałem, ale na razie zamówiłem sobie Le Nozze Di Figaro (pod Rene Jacobs -w EMPiKu baardzo dobra cena 75zł) a wczoraj przyszły "Dzieci Sancheza", więc mam czego słuchac ;)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• 4 lata później...

Poszukuje ciekawego, godnego polecenia wykonania Turandota Pucciniego i Tryptyku. Kupiłem nieopatrznie Turandota z Pavarottim, pod dyrekcją Mehty i nie przypadło mi to do gustu. Pavarotti grzmi i huczy, ale jakoś tak bez klimatu. Caballe bardzo mi się podobała, ale całościowo to jednak nie to.

Znacie może to wykonanie?

61sY21NVpQL._SS400_.jpg

Dzięki papageno! Jeśli wagnerowskie w stylu Bayreuth, a nie wagnerowskie w stylu MET, czyli dramatycznie, ale barwnie, z odpowiednim balansem, płynnością i klimatem to czuję że mi się spodoba :>

Tryptyk sobie zamówiłem pod Pappano, z Roberto Alagna i Gheorghiu. Dużego wyboru zresztą nie ma.

Gość papageno

(Konto usunięte)

Erich, jako Landauer, raczej w Bayreuth nie grał ;) Był asystentem Waltera i Toscaniniego na festiwalu w Salzburgu. W MET też grał. Turandot w tym wykonaniu była moją pierwszą operą Pucciniego. Co ja się nakląłem przy słuchaniu. Dla niewprawnego ucha dość trudne do wytrzymania, no ale z czasem wracam do tego nagrania, a to dzięki oswojeniu Wagnera, co odbyło się nie bez Waszej pomocy :)).

Claudio Abbado w jednym z wywiadów powiedział że uwielbia w zimowe wieczory, ze szklaneczką dobrej szkockiej posłuchać Lohengrina w salonie. Oistrakh coś podobnego mówił, tylko o Tristanie i niedzielnych porankach (Stanik wklejał ostatnio cytat). Wychodzi że przy oswajaniu muzyki istotna bywa odpowiednia oprawa i nastrój :>

Gość papageno

(Konto usunięte)

Ja mam Turandota z Callas i Schwarzkopf. Bardzo przyjemna. Pod względem klimatu nic dodać nic ująć. Serafin prowadzi orkiestrę ekspresyjnie i barwnie.

51eYuUYJEbL._SS400_.jpg

Ha, ha, też to mam. W takim oto przyjemnym boxie:

Zapragnąłem unurzać się bardziej w Puccinim po kolejnym obejrzeniu 'La Boheme' :>

Papageno, warto zakupić jakiś boks Pucciniego? Jest coś w miarę dobrze zestawionego? Nie wiem jak oceniasz boks z Decca. Ładnie wydane, ale mi tam trochę przeszkadza Pavarotti. W Turandocie jakoś mnie drażnił ;>

Gość papageno

(Konto usunięte)

Zapragnąłem unurzać się bardziej w Puccinim po kolejnym obejrzeniu 'La Boheme' :>

Papageno, warto zakupić jakiś boks Pucciniego? Jest coś w miarę dobrze zestawionego? Nie wiem jak oceniasz boks z Decca. Ładnie wydane, ale mi tam trochę przeszkadza Pavarotti. W Turandocie jakoś mnie drażnił ;>

Nurzaj się, nurzaj. Piękna muzyka. Box? Czy ja wiem? Po zakupie boxu z kompletem oper Mozarta, powiedziałem basta.

Mam box Pucciniego, a jakże ;) Z Anną Moffo, mniam:

Nurzaj się, nurzaj. Piękna muzyka. Box? Czy ja wiem? Po zakupie boxu z kompletem oper Mozarta, powiedziałem basta.

Mam box Pucciniego, a jakże ;) Z Anną Moffo, mniam:

Zamówiłem. Przekonało mnie to. Wspaniałe

Posłuchałem więcej na YT. Cudowna jest ta Moffo.

Domówiłem sobie jeszcze to

Ukryta Zawartość

Już nie mogę się doczekać przesyłek z Puccinim :>

Ukryta Zawartość

Gość papageno

(Konto usunięte)

Posłuchałem więcej na YT. Cudowna jest ta Moffo.

Domówiłem sobie jeszcze to http://ccd.pl/main.php?screen=katalog&action=opis&id=187994

Już nie mogę się doczekać przesyłek z Puccinim :>

Z Anną Moffo polecam jeszcze

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.