Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Harpia to jeden z najrozsadniejszych i szczerych producentow na rynku kolumn, jesli juz mialbym komus ufac to najpredzej im wlasnie, za przemyslane rzemioslo, bez bajek o technologiach NASA, a wszystko po ludzku wycenione, jeszcze bez mnozenia razy 5, co dosc popularne jest na duzych wodach...

Bylo w tym pokoju ciekawie,akurat lubie tuby ktore zaznaczam nie zawsze dobrze graja,ale tutaj wiedzialem ze nie chodzi o dzwiek, ale o zaskoczenie sluchaczy i to sie udalo,spektakularny pokaz w tak malym pomieszczeniu byl ozdoba wystawy i pokazaniu audiofilom ze tak wielkie kolumny potrafily w miare zagrac w tak malym pomieszczeniu.Bylo trzeba nie wychodzic i zostac do konca pokazu a potem sie wypowiadac.

Chciano aby ten pokoj zapamietano i to sie udalo,ten tor odsluchowy w duzym pomieszczeniu zrobilby furore.

• Użytkownicy+

Bylo w tym pokoju ciekawie,akurat lubie tuby ktore zaznaczam nie zawsze dobrze graja,ale tutaj wiedzialem ze nie chodzi o dzwiek, ale o zaskoczenie sluchaczy i to sie udalo,spektakularny pokaz w tak malym pomieszczeniu byl ozdoba wystawy i pokazaniu audiofilom ze tak wielkie kolumny potrafily w miare zagrac w tak malym pomieszczeniu.Bylo trzeba nie wychodzic i zostac do konca pokazu a potem sie wypowiadac.

Chciano aby ten pokoj zapamietano i to sie udalo,ten tor odsluchowy w duzym pomieszczeniu zrobilby furore.

W tym roku nie byłem w tym pokoju, po poprzedniej edycji, jakoś nie pałałem chęcią odwiedzin:

Nie lubię pisać, o prezentacjach nieudanych. Przyczyną takiego stanu rzeczy jest świadomość, jak trudno w tak krótkim czasie jaki pozostaje do dyspozycji wystawców, dopieścić prawidłowo system. Jednak nie mogę się tym razem powstrzymać do słów krytyki. Mówię tu o o pokoju 428 - Destination Audio / Lampizator. Jest to dla mnie najgorsza prezentacja, jaką mogę sobie przypomnieć na naszej corocznej wystawie od lat. Duże kolumny tubowe wciśnięte w narożniki niewielkiego pomieszczenia, dały dźwięk szczupły, wręcz suchy w średnicy, ostre wysokie tony i oderwany od reszty dudniący bas. Dało się słyszeć brak koherencji czasowej, niespójność zszycia głośników i pomimo zastosowania wzmacniacza lampowego, wspomnianą suchość. Boję się pomyśleć, co by się działo z tranzystorem... Na całe szczęście, nigdy tego nie doświadczę. Nie mam pojęcia, co autorom tego projektu przyświecało. Nie chodzi przecież w audio o to, żeby się o czymś mówiło, nawet gdy mówi się źle. Powyższym opisem zapewne obrażę czyjeś uczucia, jednak moje są takie, jak szczerze opisałem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez palton

Wiem jak glosno moga zagrac tuby z lampowego 20-30 watowego wzmacniacza SET bo mam to w domu.

Potwierdzam. Jak marslo mocniej odkręcił to całą chatą zatrzęsło... :-)

Co do Lampizatora to po prostu szkoda słów - masakra. Co do Harpii to już wyrazilem swoje zdanie - nie lubię jak mi ktos wciska bajki o wyjatkowosci tweetera za 149 zł. Tym bardziej ze odsluchy tych bajek tez nie potwierdzają.

Edytowane przez sebryl
Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Co do Harpii to już wyrazilem swoje zdanie - nie lubię jak mi ktos wciska bajki o wyjatkowosci tweetera za 149 zł. Tym bardziej ze odsluchy tych bajek tez nie potwierdzają.

Czy może szanowny Pan wykazać techniczną przewagę dowolnego głośnika za 1000zł nad Seasem 27 TBC/G ?

Bardzo proszę o rzetelne naukowo-techniczne wyjaśnienie.

Poezja mnie nie interesuje. To nie to forum :)

Argumentowanie : słyszałem także jest mało przekonujące bo ja słyszę co innego.

Dodatkowo zawodowi recenzenci odnoszą dźwięk naszych kolumn do 5-6 ścio krotnie droższych.

Kto ma rację?

Bardzo proszę o merytoryczną odpowiedź.

Ja bym się tak nie napinał ... więcej luzu .. ;-)

Czy wszyscy branżowcy są tak przewrażliwieni ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Wiem ,że ma rację ;-)

Harpia wie o co chodzi ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Tak wysyla w niebyt tylko co?. Recenzenci - czyli kto osoby sluchajace na xavianach 125 czy Conturach 1.3 ze o pozostalym sprzecie i warunkach akustycznych w jakich słuchają nie wspomnę . proszą Cie Harpia nie rozsmieszaj mnie

Edytowane przez sebryl
  • Użytkownicy+

Tak, obśmiać można wszystko, tylko jak poproszono o aspekty techniczne, to ... wkręty erystyczne koledze pozostały...

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Kolega Sebryl ma szczególną predylekcję do krytykowania wszystkiego i wszystkich... Zalecam większy umiar w ferowaniu ocen, bo w tej zakładce pisują osoby naprawdę osłuchane. A część z nich nawet posiada kolumny Harpii;-) I jakoś niespecjalnie poważnie traktują wywody kolegi.

Tak wysyla w niebyt tylko co?. Recenzenci - czyli kto osoby sluchajace na xavianach 125 czy Conturach 1.3 ze o pozostalym sprzecie i warunkach akustycznych w jakich słuchają nie wspomnę . proszą Cie Harpia nie rozsmieszaj mnie

Sprawdź sobie niezależne pomiary kopułek wykonane przez Zapha. Wyśmiany przez Ciebie Seas, pokazuje się z dużo lepszej strony niż droższe przetworniki.

Co do ceny tego przetwornika, to pozostaje się tylko cieszyć.

Choć kolega ma z tym problem, bo gdyby tak jeszcze dodatkowa 1była z przodu...

Edytowane przez arczi87

Będę pisał to co uważam. Aspekty techniczne powiada kolega Harpia i jego team. Mogę tu rozpisywać się o parametrach Thiele-small'a - tylko to nic nie da. Wy twierdzicie o wyjątkowości i wspaniałości tweetera Seas'a za 149 zł - i po czymś takim nie chce mi się z Wami gadać. Kolega Tomkly - mówi o osłuchaniu - ciekaw jestem jaką masz akustykę w pokoju i jakie osłuchanie - jakie masz kolumny - z tego co kiedyś pisałeś to Harpie z referencyjnym Seasem za 149zł i referencyjnym Visatonem za 300zł ? - i te kolumny ile kosztowały - 30 tys zł ???? Dla mnie ta kopułka Seasa to po prostu przeciętne brzmienie - dla producenta zresztą też - dla Was referencja - śmiechu warte

Przynajmniej dla mnie liczy się jakość dźwięku i jakość wykonania - a z tym jest słabo w przypadku Harpii(oczywiście odnoszę się do prawdziwego hi-endu). Generalnie emocję, muzyka i jej jakość bardziej mówi do mnie niż szkiełko mędrca i oko.

Tak w ogóle to co jest u licha z polskimi firmami audio - produkują sprzęt nie tyle że porównywalny z zachodnią konkurencją - ale lepszy i to o kilka klas - co to jest u licha ??? A jak się człowiek krytycznie odniesie do jakości wykonania czy dźwięku to jest odsądzany od czci i wiary - o co to chodzi do jasnej cholery ? Panowie macie jakieś kompleksy czy co ?

harpia,lampizator,velum, bazodrut, to coś "w kwiatki" testowane ostatnio w"high fidelity" za 18kzł przypominające CD i wielu innych kasuje zachodnia konkurencję - tylko ja się pytam czym - bo ani jakością dźwięku ani wykonania.

Edytowane przez sebryl

I ta naiwność Paltona - inni producenici używają gotowych podzespołów, a Harpia to używa jakich - na zamówienie ? Kimber im robi kable wg ich specyfikacji; Seas, visaton produkuje dla Harpii specjalne wersje ? elementy zwrotki tez mają special edition ?

wykorzystanie potencjału referencyjnych głośników jest bardzo trudne i wymaga wielkiego talentu. dzisiaj pod względem technicznym i pomiarowym da się zrobić idealną kolumnę za naprawdę niewielkie pieniądze - ale przeważnie nie da się słuchać takich kolumn i grają po prostu kiepsko

Parametry powiadacie

Gdyby na podstawie parametrów i pomiarów dało się zrobić doskonale grające kolumny to kolumny Misiomora (osoby o niezrównanej wiedzy technicznej ) nie miałyby sobie równych i jakże sympatyczny kolega Twonk - nie byłby mu do niczego potrzebny :) przy ich dostrajaniu

Parametry techniczne i pomiary owszem sa ważne ale to tylko mały pikuś przy dostrojeniu kolumny.

Ucho ludzkie słyszy znacznie, znacznie więcej niż można dzisiaj zmierzyć - tu leży Paltonie i Harpio klucz do zagadki pięknego brzmienia.

poza tym kolumny i akustyka w jakiej funkcjonują to cały czas najsłabszy element w systemach audio.

Edytowane przez sebryl

Dla mnie zmiana specyfikacji podzespołów i części nie świadczy dobrze. Jest tylko utrudnieniem w przyszłości możliwości ich nabycia w celach serwisowych. Podobnie nieuczciwością jest zacieranie lub zalewanie oryginalnych oznaczeń producenta na układach scalonych. To zwykły brak uczciwości i pozbywanie praw konsumenta.

Kolega Tomkly - mówi o osłuchaniu - ciekaw jestem jaką masz akustykę w pokoju i jakie osłuchanie - jakie masz kolumny - z tego co kiedyś pisałeś to Harpie z referencyjnym Seasem za 149zł i referencyjnym Visatonem za 300zł ? - i te kolumny ile kosztowały - 30 tys zł ????

Byloby nam latwiej zrozumiec te krytyke, gdyby kolega w zakladce o mnie ujawnil posiadany sprzet i/lub pomieszczeni odsluchowe. Byc moze sprzet kolegi jest tak dobry, ze te ostre oceny sa usprawiedliwione.

Warto sie uwiarygodnic.

Konto w trakcie usuwania

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Mariusz, szkoda polemizować...

Istotą forum jest to, że każdy może na nim wyrażać swoje poglądy, niezależnie od tego czy są słuszne, czy też "słuszne" jedynie w ocenie piszącego;-) Kolega Sebryl wywołuje na forum zamęt, prowokuje i jeszcze skarży się, że inni się go czepiają... Palton naiwny, ja nieosłuchany, itp;-) Niech więc kolega Sebryl spełni swoją obietnicę cytat: "i po czymś takim nie chce mi się z Wami gadać."... Myślę, że nikt z tego powodu nie będzie specjalnie ubolewał;-) Tak na serio, jest to w najczystszej postaci trolling, tylko powiedzmy w białych rękawiczkach, tak ażeby można było próbować wybronić się przed moderacją.

I dobrze , że się pytasz. Bo tu pytać się należy. Warto obserwować różne wypowiedzi. Jest to pouczające.

Brawo, piękne i finezyjne. Ale czy adresat postu zrozumie subtelność i wielowymiarowość Twojego przekazu śmiem wątpić:-)

Edytowane przez tomkly
  • Użytkownicy+

Będę pisał to co uważam. Aspekty techniczne powiada kolega Harpia i jego team. Mogę tu rozpisywać się o parametrach Thiele-small'a - tylko to nic nie da. Wy twierdzicie o wyjątkowości i wspaniałości tweetera Seas'a za 149 zł - i po czymś takim nie chce mi się z Wami gadać. Kolega Tomkly - mówi o osłuchaniu - ciekaw jestem jaką masz akustykę w pokoju i jakie osłuchanie - jakie masz kolumny - z tego co kiedyś pisałeś to Harpie z referencyjnym Seasem za 149zł i referencyjnym Visatonem za 300zł ? - i te kolumny ile kosztowały - 30 tys zł ???? Dla mnie ta kopułka Seasa to po prostu przeciętne brzmienie - dla producenta zresztą też - dla Was referencja - śmiechu warte

Przynajmniej dla mnie liczy się jakość dźwięku i jakość wykonania - a z tym jest słabo w przypadku Harpii(oczywiście odnoszę się do prawdziwego hi-endu). Generalnie emocję, muzyka i jej jakość bardziej mówi do mnie niż szkiełko mędrca i oko.

Kolega ma "emocje" związane z ...ceną. Przyjmowanie takiego kryterium oceny czegokolwiek (nie tylko audio), dyskwalifikuje w moich oczach wiarygodność takiej osoby. Z mojej strony dziękuję gospodarzowi wątku, za możliwość wypowiedzi. Dla mnie ten temat jest zamknięty. Nie można dyskutować o przedmiotach technicznych, biorąc cenę jako wyznacznik jakości.

Na koniec zdradzę nieco tajemnicę i powiem, że dysponuję zdjęciami prototypów kolumn Harpii, w których testowano różne min. bardzo drogie przetworniki. Po tych kolumnach, w większości pozostały tylko zdjęcia. Niektóre uratowano, bo były standardowe i wymieniono w nich tylko przetworniki. Wiele innych było zbudowanych od podstaw pod dane głośniki. Te w większości trafiły do... pieca. To tyle w kwestii cen.

Paltonie Drogi

Słuchałem w kilku konstrukcjach tą metalową kopułkę SEASa i jak dla mnie grała przeciętnie - i wg mnie cena tego głośnika usprawiedliwa tylko tę przeciętność. za 150 zł to naprawdę przyzwoity głośniczek. Ja polemizuje i "gorączkuje" się jak ktoś prawi banialuki jaki to wybitny przetwornik i trudno znaleźć konkurenta w zasadzie bez względu na cenę !!! Wyłącznie to mnie irytuje :)

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Słuchałem w kilku konstrukcjach tą metalową kopułkę SEASa

Czy mógłby szanowny Pan napisać jakich?

Wydaje się, że odpowiedź mogła by być prosta i konkretna ale zobaczymy :)

Na koniec zdradzę nieco tajemnicę i powiem, że dysponuję zdjęciami prototypów kolumn Harpii, w których testowano różne min. bardzo drogie przetworniki. Po tych kolumnach, w większości pozostały tylko zdjęcia. Niektóre uratowano, bo były standardowe i wymieniono w nich tylko przetworniki. Wiele innych było zbudowanych od podstaw pod dane głośniki. Te w większości trafiły do... pieca. To tyle w kwestii cen.

Mam wrażenie, że raczej trudno jest stwierdzić, który głośnik jest "lepszy", na podstawie odsłuchów - może w tych drogich była akurat mniej udana zwrotnica ? Może drogie akurat gorzej się "zgrały" z pozostalymi głośnikami w prototypie, itd.. Ilość czynników i kombinacji, które mogą tu wpływać jest chyba trudna do zapanowania.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Podobnie rzecz ma się z lampami. Wymieniłem w zasilaniu pre ARC kosztujące 220 Euro Gold Aero 6550 (General Electric) na około 15-krotnie tańszego Sovteka 6L6 WXT i ... ten ostatni gra dużo lepiej;-) A teoretycznie nie ma prawa. Nie twierdzę na tej podstawie że ten Sovtek jest lepszy niż Gold Aero, tylko pokazuję, że w tej konkretnej aplikacji po prostu lepiej pasuje.

Bardzo proszę o merytoryczną odpowiedź.

Pomiary nie moje ale zapha :)

IMD 3 tony

Hds tw :

810921-IMD-1000.gif

seas 27TBFCG

27TBFCG-IMD-1000.gif

illuminator 66k

6600-IMD-1000.gif

i seas Crescendo ...

Crescendo-IMD-1000.gif

źródło

Ukryta Zawartość

winsoki do wyciągnięcia .

No i audax TW025A28

który jest lepszy niż wszystkie pokazane wyżej :)

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

• Pokaż nowe odpowiedzi