Skocz do zawartości
IGNORED

tranzystor.......lampa......czy hybryda?

noovik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Właśnie rozważam kupno wzmacniacza. wytypowałem sobie trzy typy i poprosiłem o opinię. Dostałem kilka sugestii, ale pojawiło się pytanie - słuchając na przemian zwolenników tranzystora, lampy i hybrydy, czym tak naprawdę dla słuchacza różnią się te konstrukcje i rozwiązania, pamiętajac że najważniejszym celem jest dzwięk i muzyka a nie wystrój kącika audio. Jest to chyba bardzej fachowa wiedza audiofilska.

Chciałbym usłuszęć praktyków dlaczego przedkładają - czasem kategorycznie - jedno rozwiązanie nad drugie.

Bardzo proszę o podzielenie się swoimi argumentami nt. LAMPA...........TRANZYSTOR...........HYBRYDA......???

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/32752-tranzystorlampaczy-hybryda/

moja rada jest taka: zamiast zwolennikow lepiej od razu posluchac rzeczonych wzmacniaczy. zapewniam, ze bedzie to o wiele bardziej pouczajace doswiadczenie niz kolejna teoretyczna dysputa n/t wyzszosci swiat...

Ogolnie na temat lamp a wlasciwie wzm na lampach mozna powiedziec tak - duze thd. Dotyczy to szczegolnie wzm mocy. Oczywiscie relatywnie duze bo w skali ogolnej to 1% to jest malo. problemy wzm mocy to trafo wyjsciowe i lampy wyjsciowe. W ukladzie se duze thd i mala moc. najgorsze sa jednak trafa. proby budowy OTL sa skuteczne ale i tu mamy problemy z thd i duzym niedopasowanim impedancji wyjsciowej lamp do malej rezystancji glosnikow. A to powoduje straty mocy i znowy thd. Idealnym rozwiazaniem jest polaczenie wzm lampowego z tranzystorowym. gdzie lampy pelnia role wzm sterujacego a wtornik emiterowy role wzm wyjsciowego. Zyskujemu to ze ze wzglednie malej ilosci elementow dostjemy dobry sygnal o malej thd. I choc zwolennicy lamp i traf na wyjsciu wzdrygan sie na mysl o takimpolaczeniu to gra to znacznie lepiej niz wzm lampowy z trafami. Duzym problemem wzm tranzystorowych jest stopien sterujacy stopien mocy napieciowo. Niestety efekt Millera daje sue wyraznie slyszec. Dzwiek jest szorstki i ostry. Powodem jest duza amplituda napiecia na kolektorze drivera sterujacego. i rzecz dotyczy wzm na dyskretnych jak i scalonych typu LM38xx wkoncu to sa zwykle wzm tyle ze scalone. Hybryda daje nam szybkosc lampy i moc tranzystora. Moja konstrukcja Hybrydek gra niezwykle skocznie i impulsywnie i choc nie tak galdko jak nalesnik to dla niewprawnego ucha to wlasnie hybrydek bylby faworytem. A lampaki na trafach? to tepe muly i tyle.

noovik, 8 Kwi 2007, 17:32

>Witam

> Właśnie rozważam kupno wzmacniacza. wytypowałem sobie trzy typy i poprosiłem o opinię. Dostałem

>kilka sugestii, ale pojawiło się pytanie - słuchając na przemian zwolenników tranzystora, lampy i

>hybrydy, czym tak naprawdę dla słuchacza różnią się te konstrukcje i rozwiązania, pamiętajac że

>najważniejszym celem jest dzwięk i muzyka a nie wystrój kącika audio. Jest to chyba bardzej fachowa

>wiedza audiofilska.

> Chciałbym usłuszęć praktyków dlaczego przedkładają - czasem kategorycznie - jedno rozwiązanie nad

>drugie.

>Bardzo proszę o podzielenie się swoimi argumentami nt.

>LAMPA......TRANZYSTOR......HYBRYDA......???

>Pozdrawiam.

Pytanie w ogóle jest źle postawione. Aby w skrócie, ogólnie i jednocześnie zgodnie z prawdą na nie odpowiedzieć, to trzeba rzec, że różnią się... budową. Ale to zapewne wiesz, bo to oczywiste.

Doszukiwanie się powtarzalnych cech brzmieniowych związanych z określoną technologią jest raczej daremne, rozbieżności brzmieniowe pomiędzy różnymi wykonaniami wzmacniaczy w technice tranzystorowej są znaczne. Podobnie wzmacniacze lampowe oparte na różnych topologiach układowych mogą grać diametralnie różnie. A hybrydy... no cóż. W zasadzie każda hybryda jest inna.

Jak zatem należałoby sklasyfikować wzmacniacze z punktu widzenia słuchacza? IMHO z tego punktu widzenia tylko jeden sposób klasyfikacji jest słuszny, i jest to podział (nieprecyzyjny i nieostry, przyznaję) na wzmacniacze dobrze grające, i źle grające (dla uproszczenia pomijam kwestię dopasowania wzmacniacza do systemu). W obrębie każdej z wymienionych technologii można się spotkać z konstrukcjami o wybitnym brzmieniu, ale i z takimi, które grają po prostu źle. Najwięcej jest jednak wzmacniaczy mieszczących się w szeroko rozumianej kategorii "przeciętniaków".

W związku z powyższym, moja sugestia brzmi:

słuchać, słuchać, słuchać. I nie sugerować się zbytnio technologią w jakiej wykonano wzmacniacz.

A że bywa różnie, to o tym może świadczyć połączenie którego ja używam. Jest to zestaw złożony z monobloków lampowych na triodach i półprzewodnikowego przedwzmacniacza. Spisuje się to znakomicie, i choć miało być rozwiązaniem tymczasowym to pozostało na dłużej.

Sluchanie nic nie da. technologia determinuje brzmienie i juz. nawet halcro nie wyskoczylo z tego grona technologicznego. Jedynie nalesnik umyka kwalifikacja. lampy maja mydlany zamulony dziwk bo ich trafa to kupa g. i tyle. Niby sa gladkie i przyjemnie brzmiace ale brak im wigoru i dynamiki. Ladnie a wlasciwie niedrazniaco graja bo wycinaja najmniejze sygnaly gdyz zbyt mala jest energia dla przemagnesowania rdzenia i sygnal ginie w tych blachach, przewodach i proznia lamp wysysa detale. najlepeij ze znanych konstrukcji brzmia hybrydy ale te w ktorych stopien koncowy objety jest nfb. Bo inaczej to ilosc thd zabija. Na allegro jest para sredniotonowych marantz i dopiero te glosniki pokazuja prawde o wzmacniaczach.

Ja juz dawno temu robilem lampaiaki o jakich nadal sie nawet nie sni konstruktorom. Wiec jesli ktos cos madrega ma do powiedzenia o lampach .................. Czas chyba wstawic do nowej obudowy tego lampaiaka i porownac z czym sie tam da. Ale tak jak z nalesnikiem i tak nikt nie bedzie chcial zadnych porownan bo sie boja ze jego cudowny trafolog dostanie wciry od konstrukcji samouka. A swoja droga to jakie to dobre wzm maja koledzy na mysli?

senicz, 8 Kwi 2007, 20:05

To Pan Senicz konstruktor moglby fortune zarobic na takich "megakonstrukcjach". Jak juz cos Pan wyprodukuje, wprowadzi do sprzedazy z checia poslucham. Moze byc tez ten oslawiony "nalesnik".

Konstrukcji dynamicznych lamp ktore mam na mysli nie podam, bo i tak zaraz pojedzie (z zasady) Pan po tych konstrukcjach. Wiec daruje sobie.

pozdr

hybryd

Senicz, przestań piepszyć głupoty.

Do autora wątku, ja sam przez wiele tal próbowałem różnych rzeczy. Nie ma jednej uniwersalnej konstrukcji. Po latach doświadczeń teraz używam zwrotnicy aktywnej i sekcję niskotonową do 200Hz zasilam monoblokami tranzystorowymi a sekcję wysokotonową referencyjną lampą na push pull 320B XLS. Nie ma innego lepszego rozwiązania i tyle, może jest to kosztowne ale warto.

Oj, chlopaki, chlopaki. Co wy wiecie na temat lamp? zrobiliscie choc jedna wlasna konstrukcje? ale nie taka zerznieta z netu ale wlasna. Oczywiscie ze nie wiec madrzycie sie i tyle. ja juz kilka razy prosilem wybitnych pieniaczy lampowych aby zrobili operacyjny na lampach 100W mocy. i co cisza. A ja jak bym mial takie pieniackie wyzwanie to bym odpowiedzial na takie wyzwanie moca OP na lampach np. 200W! a tu nic cisza.......... pieniacze gdzies znikaja zapienieni ze wydalo sie ze na lampach sie nie znaja. O i tyle. A teraz lejta se wode, sline na moj wpis.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.