Skocz do zawartości
IGNORED

Kontrabasowi Giganci Jazzu

ASURA

Rekomendowane odpowiedzi

Skoro reaktywowano ten wątek to należałoby wymienić tych basistów,którzy zrobili na mnie największe wrażenie ostatnio.

A więc stale i niezmiennie William Parker,który jest jak Midas,czego się dotknie to zamienia w złoto ( płyta z Fernandezem,izraelskie płyty z Drakem i Bergerem).Dalej McBride ale Nat,a nie Christian(nagrania z Vandenmarkiem).Ingebrigt Haker Flaten nagrania w grupie The Thing Gustafssona.

Mark Dresser nagranie solowe i w duecie z Roswell Ruddem.

Odkrycie ostatniego roku,portugalski basista Carlos Barretto i jego dwie świetne płyty dla Clean Feed( Lokomotiv i Radio Song).

Stary wyjadacz Henry Grimes na płycie "Live at the Kerava festival".Również weterani sceny free, Barry Guy i Sirone. Guy to nagranie z A.Fernandezem "Aurora",a Sirone to płyta z Ch.Gaylem "Shout!".No i wreszcie coś z naszego podwórka Bartłomiej Brat Oleś,który z bratem Marcinem robi swoje( sesje z T.Jorgensmannem).

Gigantów basu, to moc. Myślę, że ci najstarsi mistrzowie są doskonale znani, choć jednego nazwiska nie przepuszczę: Dave Holland! Natomiast do wspomnianych przez Wojtka, chciałbym dodać przynajmniej: Joe Fonda, Dominic Duval, Ken Filiano i Matthew Hayner. Warto posłuchać. Czy giganci? Cóż, dla mnie tak ;)

Może nie gigant, ale zawsze podobał mie się Witold Szczurek(obecnie Vitold Rek?). Nagał kiedyś solową płytę chyba The Spark- zjechałem ją do granic możliwości...

Poza tym np.: Renaud Garcia-Fons.

44 1/2 roku temu przyjechał do Polski amerykański muzyk, który wraz z polskim triem zagrał pierwszy raz w naszym kraju free jazz. Ciekaw jestem czy wiecie który kontrabasista w tym uczestniczył?

Bo jest to dosyć intrygujące. Szczególnie, iż free jazz w 1963 roku był jeszcze dosyc młodą odmianą jazzu. Nawet nie wiedziałem, ze tak szybko zawitał do Polski.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

W 1962 r. na Jazz Jamboree grał trębacz Don Ellis (późniejszy szef świetnego big-bandu) z Polakami: Wojciechem Karolakiem-p, Andrzejem Dąbrowskim-dr (późniejszym piosenkarzem) i ówczesnym gigantem polskiego kontrabasu Romanem "Guciem" Dylągiem.

Przez pierwsze 20 minut publiczność była z lekka osłupiała, gdyż free było pełne, potem grano standardy, ale w wersjach też niezupełnie typowych i np. w "Lover" niektórzy nasi mieli problemy z nadążaniem za trębaczem.

Dyląg po kilku latach wyjechał do Szwecji i w Polsce chyba nie pokazuje się na koncertach.

Qrde...ale ze mnie trąba znalazłem w swoich skromnych notatkach, iz jego występ wydany został na vinylu:

"Jazz Jamboree 1962 vol. 1" - Don Ellis MUZA nr L-0394

Nie wiem czy giganci, ale towarzyszą mi ostatnio częściej niż żona. Lars Danielsson i Charlie Haden. Ten pierwszy z płytą "Libera Me" nie schodzi z wieczornych sesji od ponad roku. Jedyny instrument, który na tej płycie odciąga uwagę od kontrabasu, to trąbka przy ustach Nielsa Pettera Molvaer'a. Jeśli chodzi o Hadena, to cóż... nie będę oryginalny ale duet z Methenym na płycie Beyond The Missouri Sky mimo wiekszego stażu niż Lars, nadal mi się nie znudził.

Pozdrawiam

Prospero

Charlie Haden. Oprócz wspomnianej płyty "Beyond the Missouri Sky" z Patem Metheny,

mnie bardzo się podoba również "Night and the City" duetu Charlie Haden & Kenny Barron.

Janusz z Torunia

Glen Moore (nie tylko ten instrument) lubię go jak i cały Oregon

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

kto żyw do stolicy pyrlandii!

POZNAŃ

Estrada Poznańska - Scena Na Piętrze (ul. Masztalarska 8)

15.04 g. 21 - Made in Jazz - Parker / Drake Duo (William Parker - double bass, shenhai; Hamid Drake - drums, frame drum)

ten jest największy!

jutro grają w kultowej dzielnicy, szkoda, że nie poznania czy warszawy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.