Skocz do zawartości
IGNORED

LCD czy Plazma 42cale DYLEMAT

malinf1

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich

noszę się z zamiarem kupienia TV do swojego nowego salonu o powierzchni 42m2 teraz trochę danych TV będzie od kanapy w odległości ok 5m może minimalnie mniej. do telewizora będzie podłączony popularny ferguson 7318 i cyfra. odbioru tv naziemnej nie przewiduję. N też nie przewiduję prędko bo mają koszmarną ofertę programową. Na telewizor nie będzie padało słońce przez żadne okno. i teraz nieśmiertelne pytanie LCD czy Plazma? Budżet jaki przewiduję na ten zakup max 4,5tyś no góra 5tyś. rozmiar min 42cale do chwili obecnej byłem za plazmą ale jakiś kolo w markecie powiedział że mimo wszystko plazmy szybko się wypalają itd... z koleii jak patrze na jakość LCD za 5tyś i plazmę za 5tyś to plazma bije LCD na głowę.

Reasumując myślałem o takich modelach (raczej popularnych i łatwo dostępnych zakup planuję na skąpcu :) )

1 LG 42PC3RA

2 SAMSUNG 42C7H (ale ten nie jest chyba zgodny z 1080i)

3 Sharp...?

4 Panasonic...

itd itp

Potrzebuję pomocy co wybrać za tą cenę LCD czy Plazmę i jak to jest z wypalaniem plazm czy po 3-4 latach plazma nie będzie się już nadawała do oglądania? czy dużo w tym czasie straci na jakości? Najchętniej z wyborem poczekałbym jeszcze jakieś pół roku ale salon już gotowy onkyo 603 i tannoye już wygrzane więc pora na TV tylko jaki ???

https://www.audiostereo.pl/topic/32779-lcd-czy-plazma-42cale-dylemat/

Tak LCD jak i plazma mają swoje mocne (i słabe) strony. Też się zastanawiałem. Krótko: polecam ten model SHARP'a:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma co prawda 2 HDMI i 100Hz ale obleci ;) A, może być też model 37". Srebrne są eleganckie (-rzecz gustu).

* * *

Co ciekawe, IMO lepiej mi się oglada LCD 37" z 5,0 m niż z tej samej odległości 42".

42" LCD-ka wolę oglądać z dopiero ok.7,5m.

To są MOJE ostatnie "odkrycia".

Co do starzenia się - nic nie jest wieczne.

I tak oba typy nowych odb. tv. dotrwają zapewne w dobrej kondycji do zmiany generacji (za 5 lat tv laserowa?), więc zużyciem zbytnio bym się nie przejmował - to juz dziś nie jest argument.

Ile chcesz jechać na takim odbiorniku -10 lat ? ;)

Za ca. 5 (góra 7) lat będziesz i tak zmieniał ;)

Ukryta Zawartość

@malinf1 - jeśli chodzi o jakość obrazu ("naturalność", na ile to możliwe w TV) - też uważam, że PDP nie ma konkurentów wśród LCD (w podobnym zakresie cenowym).

Jednak i ostatnia plazma Panasonica (PV70) już opisana, ze potrafi "duszka" zostawić (zlikwidowany, ale....).

Trudny wybór i raczej musisz sam rozstrzygnąć.

malinf1, 9 Kwi 2007, 21:48

Np. na naszym forum -> kłania się wyszukiwarka...

Na pewno znajdziesz wartościowe linki ale wątpię, byś definitywnie rozwiał swoje wątpliwości, dlatego przyjmij do wiadomości, że obecne plazmy czy LCD-ki wystarczą Ci do następnej zmiany odbiornika lub zmiany generacji odb. tv. ;)

Możesz też kupić i poczytać takie coś:

Ukryta Zawartość

Może ździebko się zdezaktualizowało /czas zasuwa/ ale znajdziesz tam odpowiedzi na pytania które tu zadajesz, jak i na inne.

Ukryta Zawartość

No to trochę prowokacyjnie rzucam kij w mrowisko ;) :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) [tt_news]=1193&tx_ttnews[backPid]=262&cHash=a208727697

Może być ? - Co jest nie tak lub na "nie" ?

Ukryta Zawartość

Jak chcesz kupić TV to nie to forum. Tu są przede wszystkim "maniacy" dzwięku...

Jak się pojawi hasło że taki model bo plazma i jest super to zaraz polecą teksty że lcd lepsze i tak w kółko...

Dużo już było wątków tego typu i przeważnie dyskusja do nikąd prowadziła...

Polecam Ci forum...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi dziś usiądę jak będę miał chwilę i postudiuję co i jak. Wyszukiwarki oczywiście używałem ale konkretnej odpowiedzi na nurtujące mnie pytania nie znalazłem :)

Ocenic obraz należy samemu (...i chyba prowadzący watek to zrobił).

Co do PDP v/s LCD wystarczy znaleźć sklep , gdzie nie sprawia kłopotu ustawienie tych modeli obok siebie i wszystko jasne (....i chyba znowu prowadzący wątek "to wie").

Na forach internetowych raczej (...zawsze) szuka się przeciw i to wtedy gdy się ma jakieś swoje ukierunkowanie, gdyż np (takie kwiatki - oczywiście: wyrywkowo/skrótowo):

a/ forum hdtv - opisany w jakiś zachwytach model PDP, a później się okazuje że zmieniający (na podstawie takich postow) poprzedni model na nowszy jest zawiedziony rzeczywistością

b/hdtvpolska lansowała (lansuje) LCD ("plazmy do aptek") zaś później "pieje" na jakością obrazu CRT "HD" , ktory w gruncie rzeczy nie ma nic wspólnego z HD (malo tego te TV CRT - mozna uznać za "uszkodzone" w porównaniu z poprzednią generacją).

c/ itp itd.....

Polecam "ślepy test" w sklepie (zawsze mozna podjechać) , czy pokaz w domu (nie nie zmusza do kupienia) i to najlepiej na sygnale, który będzie wiodący...., a fora internetowe tylko do weryfikacji pewnych wątpliwości (technicznych , nie jakości obrazu).

Co do trwalości sprzętu też nikt przecież nie odpowie, bo technologia zbyt młoda (są i duszki, są i nierównomierne podświetlenia matryc po czasie, ale?????).

Ps - tak sie składa ,że ostatnio sporo moich znajomych wybieralo sprzęt, a ze mają: kablówkę, "CP" (czyli SD/ED TV) to wszyscy pod względem jakości wybrali PDP (nic nie było sugerowane - zwykle ogladanie programów sklepie, bez dem HDTV).

Jednak wszyscy wiedzą o problemie "duszków" i cześć wycofała sie z zakupów (moze LCD zacznie naturalniej odtwarzać, itp....) a inni kupili, co kupili - od PDP przez LCD do nawet "slimów CRT" (łacznie z tym "popsutym").

Pozdrawiam.

....a i jeszcze jedna ciekawostka (z ostatniej praktyki).

Czy wiecie, ze np Samsung PDP 42' (...seria 7Q) ma większy widoczny ekran o 1' od Panasonica (PV70) , bo do sklepów czasami chodzi sie z metrówką (choćby odległośc oglądania potwierdzić).

Witaj malinf1. Mam plazmę LG PC1R. Kupiłem ją za 5 t. Teraz są po 4t. Uważam ,że dokonałem właściwego wyboru za te pieniądze w tym czasie. Za tę cenę kupisz teraz Panasonica 42cale PV 60. Z LCD daj sobie spokój.Wystarczy popatrzeć na ekran i przy ciemniejszych obrazach zobaczysz taki efekt jakby ktoś pomalował obraz srebrzanką. Plazma moim zdaniem ma obraz bardzo podobny do tradycyjnego telewizora tzn. bez przebarwień,bez smużenia,kolory są wyrażne,nie przejaskrawione.Natomiast z dobrego żródła obraz jest wręcz idealny.Jeżeli miałbym kasę to kupiłbym Pioneera ,bo jeszcze w tej chwili jest to najlepsza plazma na rynku.Oczywiście mówię tu o serii XDE 43 lub 50 cali. Jeżeli chodzi o odległość to ja oglądam z ok.3,5m.,i żałuję,że nie kupiłem 50 cali. I na koniec mała sugestia.Ja nie jestem znawcą sprzętu,elektronikiem lub inżynierem.Jestem zwykłym odbiorcą obrazu i dlatego moja opinia o plazmie jest taka jaka jest,czyli pozbawiona tych wszystkich fajerwerków o odcieniach szarości,których i tak myślę nie zauważysz,o ilościach pikseli,które prawdę mówiąc,aż takiego znaczenia nie mają,o wejściach HDMI,które sprawują się różnie,czasem po komponencie obraz jest lepszy.Jeszcze raz namawiam Cię do kupna plazmy. Pierwsze miejsce Pioneer,za ok.10t.,drugie miejsce Panasonic PV-60 i trzecie moja plazma LG PC1R,ale nie z końcówką RV tylko R.Może też być PC3R to nowszy model,ale o tych samych parametrach tylko kontrolka zasilania umiejscowiona jest poziomo i tylko jedno wejście HDMI oraz brak z boku telewizora wejść audio i wideo.Cena obu LG - podobna.

malinf1 zapomniałem napisać coś o wypalaniu.Otóż jest takie zjawisko,pojawia się czasem przy zbyt długim oglądaniu obrazu statycznego np.znaczki ,logo programu,czy logo odtwarzacza,ale przy ponownym uruchomieniu telewizora one znikają.Nie zamierzam cię namawiać,żebyś przy każdym pojawieniu się duszków włączał i wyłączał telewizor.One tak naprawdę nie przeszkadzają w oglądaniu ,widać je tylko przy ciemnym tle i gdy skończysz oglądać np. film i wyłączysz telewizor to przy następnym uruchomieniu już ich nie będzie. Plazma LG PC1R ma aż trzy sposoby na to aby likwidować te duszki.Na pocieszenie informuję, że duszki pojawiają się w każdej plazmie,czy to będzie Pioneer,czy Panasonic ,czy LG. Jest to może wada,ale w dalszym ciągu uważam,że plazma bije na głowę każde LCD, oczywiście w tym przedziale cenowym.

no to wybór chyba jednak jest oczywisty :) Plazma i teraz się zastanawiam nad Panasonic PV70 na allegro ok 4700... a może nie szaleć i zaoszczędzić 1k pln i samsunga C7 wtedy mniej będzie bolało jak ceny jeszcze bardziej polecą :) potem powertuję jeszcze różne artykuły co i jak który model wybrać ale widzę że raczej będzie to LG PC3RA albo Panasonic PV70 może wiecie czy LG jest Full HD bo ten Panasonic chyba już wszystko obsługuje...

Moja dobra rada.Sprawdż,czym się różni model PV 60,od PV70. Nie zawsze wyższy model jest lepszy- przykładem jest LG PC1R i PC3R. PC3R jest uboższy o jedno wejście HDMI i wejścia audio-wideo z boku odbiornika.Niby różnica niewielka,ale mogą się kiedyś przydać . Co do odbioru w pełnym HD,to żaden model w tym przedziale cenowym nie obsługuje tego. Orientacyjna cena takiego modelu to nie mniej niż 20.000zł.

Witam !

Od kilku tygodni mam LG 42 PC3RA i jestem bardzo zadowolony!! NIe tylko ja ale i cała rodzina, chociaż z początku malem dostać papiery rozwodowe. Teraz nie można ich odgonić od TV. Z tym "wypalaniem" to jest tak - pojawia się i znika, ciągle w innym miejscu i zupełnie nie przeszkadza w oglądaniu. Nie jest to jak widać wypalanie tylko chwilowe przejaśnienie. LCD nie, nie, nie!!! Ja bym nie kupił. Plazma daje dobry obraz rownież na sygnale SD. LCD może też ale te z najwyższej półki - cenowej. To tak krótko. Pozdrawiam. Tomasz

PS - LG nie jest full hd ( oczywiście obsluguje wszystko) lecz obraz na dostępnym HD (np N-ka) jest rewelacyjny. Panasonic chyba tak samo...? Full HD są jak narazie sporo droższe.

A ile tego Full HD bedziesz ogladal - procentowo? 5-10%? Poza tym jak duzy ekran musialbys miec zeby rozroznic czy to 1920x1080 czy HD ready, z odleglosci z jakiej ogladasz? Modele tzw HD Ready chyba lepiej sobie radza z sygnalem SD.

Mam w planie wlasnie prezentacje w domu (po uporaniu sie z drobnym remontem), ogladam z ok. 3.5m i zamowie 32" LCD, 37"LCD i 42/43 PDP. Do sygnalu SD im mniejszy ekran, tym mniej widoczna slaba jakosc (tak jak wspominal andrea29). Dla mnie obraz wielu LCD to jak kliniczny tranzystor, PDP i CRT to takie lampowe ciepelko, maskujace niedoskonalosci nagrania. ;)

Sklaniam sie ku PDP, choc przeszklona sciana za TV moze byc problemem. A na "duchy" - egzorcyzmy.

właśnie się doczytałem na 2 opiniach na skąpcu że Samsung 42C7H po podłączeniu do zew. źródła dzwięku czyli np ampli dźwięk nie jest zsynchronizowany z obrazem !! tzn audio wyprzedza video o ok 0,5sek totalna porażka jeśli to prawda... ciekawe czy jest tak samo z 42Q7H ?? wie ktoś coś na ten temat?

właśnie byłem w MM obejżałem kilka plazm głównie LG i Samsunga i każda miała już widoczne wypalenia na białym tle głównie były to znaczki różnych telewizji wiadomo że jak TV gra non stop na jednym kanale to tak się może robić... sprzedawca jednak twierdził że to standard po 3-4 miesiącach użytkowania oczywiście to nie podlega gwarancji no i podobno nie da się tego zlikwidować pozostawiając te białe tło nawet na 24 godz. czy ktoś z was wie coś na ten temat? bo znowu mam dylemat :(

Od 6 miesięcy jestem użytkownikiem plazmy Samsung PS-42E71H. Wybrałem ponieważ: 1. ma świetny moim zdaniem system ochrony pikseli (migrujące piksele). 2. ma gniazdo słuchawkowe - rzecz dla mnie bardzo ważna. 3. Obraz na tym modelu najbardziej przypadł mi do gusto. W tym miejscu trzeba zauważyć, że różnicę miedzy poszczególnymi modelami sa minimalne. Wydaje mi się, że można je wyłapać tylko przy bezpośrednim porównaniu, a zatem w domu jest to raczej nie wykonalne :) Po 60 miesiącach nie stwierdzam żadnych duszków. Obraz jest idealny (cyfra+). Oglądam go z odległośi 5 metrów. Paru moich znajomych zdecydowało się na LCD. Często porównujemy te TV, nie mam wątpliwości że dokonałem trafnego wyboru.

Ktoś tam pisze, że dźwięk z KD wyprzedza obraz - a co ma do tego TV? Przecież TV nie odpowiada za synchronizację obrazu z dźwiękiem! No w każdym razie u mnie jest idealnie.

Witam,

Póki co zdecydowałem się na plazmę - Hitachi 42PD9700, bo w konfrontacji z LCD wypadała znacznie lepiej. Obraz bardziej naturalny bez tendencji do pikselizacji na ciemnych scenach, a i kolory moim skromnym zdaniem bardziej naturalne. Poza tym obraz ze zbiorowego kabla biję na głowę LCD. Duszków po około 5 miesiącach nie stwierdzono. Może to i zboczenie ale plazmę "docierałem" (tzn. unikanie stałych obrazów - głównie leciałem DVD, zmniejszenie parametrów - kontrast, nasycenie itp) przez około 200h tak jak zalecali to goście z forum HDTV. Ostatnio brat poprosił o podobną poradę a że mieszka w Warszawie więc pozwiedzaliśmy kilka sklepów. Oczywiście chciał LCD ale po bezpośredniej konfrontacji przyznał mi rację i łyknął plazmę. Teraz jest zadowolony z jakości obrazu i to zarówno DVD jak i z kablówki.

Pozdrawiam

Czemu nie kupiłeś Sony V2500 40-46" ? Ostatnio widziałem wersję 32" V2500 i jest o niebo lepsza od modeli S i U ( kontrast / czerń ). Oczywiście plazma lepiej wypada w PAL ... jeśli z myślą o nim kupowałeś to OK ale do HD to LCD jest zdecydowanie lepszy ( kąty, czerń, kontrast, ostrość, prędkość bdb i nie mrugają )

@Kyle - (może mam pecha) nie jeszcze nie widziałem żadnego LCD, który ma stabilne tło (bez tych mrówek...) nawet na demach PS3 w HD (wystarczy gdy wróci jakaś plansza tytulowa gry...).

Tak samo jest na programie TV.

Kyle

czemu z uporem maniaka pier**lisz o mrugajacych plazmach?

juz ci pisalem,ze jak ci cos mruga,to idz do okulisty,lub zmien leki.

mam obecnie w domu i plazme i lcd,i jesli juz cos mruga,to raczej lcd.chodz nie jest to typowe zjawisko mrugania.i zaobserwowalem to tylko jeden raz na kilkaset obejrzanych godzin.

badz wiec laskaw nie wyrazac takich opinii w kazdym watku.

to,ze plazma ma duzo lepszy obraz to jest fakt,i nawet lcd LOEWE,nie jest w stanie tego zmienic.

hojlo1, 11 Kwi 2007, 18:08

>@Kyle - (może mam pecha) nie jeszcze nie widziałem żadnego LCD, który ma stabilne tło (bez tych

>mrówek...) nawet na demach PS3 w HD (wystarczy gdy wróci jakaś plansza tytulowa gry...).

>Tak samo jest na programie TV.

Zobacz model np. Sony V2500 32" na materiale HD - obraz jest doskonały .... ja jestem pedant ale nie dopatrzyłem się "mrówek" ... . Były plansze z napisami z błękitnym tłem ( nawet z płynnymi przejściami ) i było doskonale. Wujek ma jakiś model Samsunga chyba 27" .... tam faktycznie jest to "mrowienie" obrazu , kiepska czerń ( bardzo kiepska ) i słaby kontrast ... generalnie doczepić mogłem się do wszystkiego ( łącznie ze spadającym kontrastem pod kątem ) ... ale zobacz model ten który podałem lub inny z serii V2500 podpięty do źródła poprawnej jakości ( nie jakiś rozdzielacz ) i do tego HD. Plazma wygrywa tylko przy PAL.

tomek7776, 11 Kwi 2007, 20:27

>Kyle

>czemu z uporem maniaka pier**lisz o mrugajacych plazmach?

>juz ci pisalem,ze jak ci cos mruga,to idz do okulisty,lub zmien leki.

>mam obecnie w domu i plazme i lcd,i jesli juz cos mruga,to raczej lcd.chodz nie jest to typowe

>zjawisko mrugania.i zaobserwowalem to tylko jeden raz na kilkaset obejrzanych godzin.

>badz wiec laskaw nie wyrazac takich opinii w kazdym watku.

>to,ze plazma ma duzo lepszy obraz to jest fakt,i nawet lcd LOEWE,nie jest w stanie tego zmienic.

ehhh tomek7776 Ty "wulgarysto" ;) Plazma mruga .... ! Nie tylko ja to widzę ... no ale tak ... wszyscy jesteśmy na lekach poza tomeczkiem. Jeśli widzisz mruganie na LCD a na plazmie nie to może Ty powinieneś zmienić leki .... lub przynajmniej się nad sobą zastanowić i/lub odnieść LCD do serwisu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.