Skocz do zawartości
IGNORED

Dynaudio Audience 52 SE vs. ESA Intrada3

Mart2M

Rekomendowane odpowiedzi

No wlasnie. Jak w temacie - ktore zestway sa lepsze? Ktore w kategoriach bezwzglednych maja wiekszy potencjal? Jaki jest charakter brzmienia? Podobiensta, roznice? Podobny poziom czy tez roznica klas? Wiadomo, ze sa to kontrukcje o dosc roznych wymaganiach, jesli chodzi o akustyke pokoju odsluchowego, przyjmijmy jednakze zalozenie dobrego wpasowania akustycznego w sredniej wielkosci pokoju (19-20m) i wlasciwe zestwienie z elektronika z podobnego przedzialu cenowego. Magazyn "Audio" zaklasyfikowal Dynki jako monitory high-endowe, a Intrada to "tylko" dobre hifi. Czy ktos mial okazje to zweryfikowac, porownac bezposrednio te 2 kontrukcje. Wydaje sie, ze sa to obecnie najlepsze chyba propozycje posrod nowych zestawow do 5000 zl. Ja sam sluchalem i jednych i drugich, jednakze nie mialem mozliwosci bezposredniej konfrontacji...

Jeśli chodzi o ESA Intriada 3 to w magazynie AUDIO napisano:

Dźwięk jest bardzo swobodny, nośny (...), plastyczny i soczysty, jest w nim i miękkość, i zaokraglenie, ale przede wszystkim harmonia i barwy.

AUDIO 6/2006

Natomiast o Dynaudio Audience 52 vs. w magazynie AUDIO napisano:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Na temat kolumn ESA Intriada 3 znalazłem test w magazynie AUDIO:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jak widzicie Dynaudio Audience 52 SE w połonczeniu z Denonen 1500 . Słuchał może ktoś takiego zestawienia . Zastanawiam sie nad zakupem, grało by to w pomieszczeniu 15 mkw .

->hawkwind

Popytaj forumowicza JarlBjorn, on słuchał 72SE z tym Denonem i wypowiadał się bardzo pochlebnie :) Ale do 15m2 to te Dynki na styk. Mam je w podobnej kubaturze i na niektórych nagraniach muszę zatykać bas reflex :] Dodam, że mam je odsunięte regulaminowe 0,5m od ściany. Dynki po prostu potrzebują powietrza wokół siebie, jak masz je zamiar porozstawiać po kątach to lepiej poszukaj czegoś innego :]

I love the sound of crashing guitars

Hawkwind, nie kupuj w ciemno, posluchaj koniecznie najlepiej wygrzany model. Jesli przelom srednicy i gory nie wyda Ci sie zbyt natarczywy to nie widze przeszkod.

Nb moje impresje z odsluchu 72 SE + denon 1500 umiescilem w temacie 31299, Micke 13 --> pozdrawiam.

Mi właśnie w moich 52 SE trochę tego przełomu średnicy i góry brakuje, ale to pewnie dlatego że przejściowo słucham z marnej karty dźwiękowej w kompie :/ Za to na niektórych nagraniach stopa wali tak że można dostać palpitacji, np. na albumie Yes - Talk (1994), choć to też może trochę i moja wina, lubię posłuchać głośniej ;)

JarlBjorn, pozdrawiam również.

I love the sound of crashing guitars

• 3 miesiące później...

Tez sie zastanawiem nad zakupem Intrady 3 . Moje aktualne Tannoye z danonkiem 1500 sa za delikatne . Wiec szukam następcy . Czy którys kolegów ma swoje doswiadczenia z takim zestawem ?

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

witam.

proponuję spróbować jeszcze dostać wyprzedawane przez Harpia Acoustic "Diany", a przynajmniej wrzucić je na listę do rozważenia.

cena nowych prawie 5kzł, natomiast na wyprzedaży dużo taniej, co więcej gdyby nie zagrały w systemie mozna oddać/odesłać w ciągu tygodnia. sam tak zrobiłem i zostały :)

a po Contourach 1.1 stałem się dosyć wymagający.

pozdrawiam.

Łukasz

Mozesz zapodac link do info o wyprzedazy ?

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

--------------->>>> JarlBjorn, 17 Lip 2007, 12:59

>> Lucmaster, co ma Harpia Diana czego nie mial Contour 1.1?

po pierwsze wszystkie głosniki sprawne :-)

po drugie (tym razem serio): bardziej "przejrzysty" dźwięk co w moim dosyć miekko-grającym systemie daje pewną równowagę,

po trzecie: na dole jest więcej, tzn. jak bas musi przyłożyć (w ostrym rocku np.) to bije :-)

po czwarte: nie odczuwam niedostytu po Contourach (do czasu ich reanimacji), a taki był podstawowy warunek.

pozdrawiam.

Łukasz

Mysle raczej o czym podłogowym i cięzkim konstrukcyjnie ( moc na wzmaku jest dosc duża i pomieszczenie niedługo ok 35 m2)

witam ponownie:

żądany link:

Ukryta Zawartość

pozdrawiam.

Łukasz

Ukryta Zawartość

--------->>>> marek-1969, 17 Lip 2007, 13:07

>Mysle raczej o czym podłogowym i cięzkim konstrukcyjnie ( moc na wzmaku jest dosc duża i

>pomieszczenie niedługo ok 35 m2)

widzę że dodano na wyprzedaży kolumny naprawdę ciężkiej wagi, myslę o tych Atlasach.

pozdr.

Łukasz

przeprowadziłem nawet juz ciekawą rozmowe z ESA w tej sprawie . Najciekawsze jest to ze kupując u nich w firmie oferują taką samą cena jak u dilera ! Tłumacza ten fakt .... lojalnością ! No cóz 600 km drogi tez kosztuje - dlaczego miałbym pokrywac te wydatki ! A i po drugie czas oczekiwania na konkretny kolor ok 2 miesięcy.

Mimo tych niedogodności i po moich doswiadczeniach z Meritum 2 te skrzynki są faworytami. No chyba ze znajde cos ciekawszego i nie egzotycznego w podobnym przedziale cenowym

---------->>>>> JarlBjorn, 17 Lip 2007, 16:44

>> Lucmaster, sadzac po materialach zastosowanych w glosnikach te Harpie to wrecz odwrotnosc

>charakterystyki dzwieku Contourow...

odwrotność ? tak drastycznie to nie wygląda/nie brzmi.

Contoury to dla mnie genialna średnica i góra, dołem było ciut gorzej (ale tylko w sensie że mniej).

mam wrażenie, że Harpie są wyrównane w całości pasma.

kolejne wrażenie: wydaje mi się, że decydujące znaczenie dla tego jak gra mój system ma wzmocnienie jakie w nim wystepuje. muszę się przyznać, że nawet na JBL e20 napędzanych Omakami dało się słuchać muzyki bez wstrętu :-)

pozdrawiam.

Łukasz

hmm, trochę głupio mi tu ciągnąć ten offtopic, ale pozwolę sobie na jeszcze jedną dygresję:

Contoury nie słabowały na basie w tym znaczeniu, że go nie było, czy był marnej jakości, to co oddawały te minimonitory w tym zakresie to dla mnie był majstersztyk, zwłaszcza w połączeniu z dzielonymi Omakami, bo już z moim poprzednim wzmacniaczem (Cayin 265ai) juz tak różowo nie było.

Harpie (pewnie z uwagi na rozmiary) dają basu więcej, a przy okazji jest dobrze kontrolowany, nie lejący się, ot taki jak lubię.

pozdr.

Łukasz

u nas w ogłoszeniach forumowych są ciagle dwa ogłoszenia o sprzedaży Contourów 1.3 mkII.

może warto to zweryfikować?

co do jednego z nich cena w miarę przystepna (wiem bo sam swego czasu pytałem).

pozdr.

Łukasz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.