Skocz do zawartości
IGNORED

Piasek a Tłumienie.

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

Zaobserwowałem że wiele firm swiatowych stosuje w swoich platformach antywibracyjnych piasek wsypywany w szachownice zazwyczaj skonstruowane ze sklejki.

Sprawa w pierwszej chwili wydawałaby się bajecznie prosta.

Ale,tu jest pewien zasadniczy problem.

Jaki piasek,inną wszak tłumienność posiada żwir,a inną piasek wiślany czy też wykopany z trójmiejskich plaż od Zildjiana.

Przeglądając projekty paru renomowanych firm,byłem niezmiernie zdziwiony zastosowaniem tak prostego sposobu do tłumienia drgań.

Tylko ten piasek w tych platformach odcień ma delikatnie czerwonawy jakby rodem z tunezyjskiej sahary.

Może ktoś posiada jakąś wiedzę na ten temat?

https://www.audiostereo.pl/topic/32886-piasek-a-t%C5%82umienie/

jesteś blisko tyle że to nie tunezyjska sahara. ten czerwonawy piasek jest pochodzi z tunezyjskich kretowisk i jest zbierany w czasie pory deszczowej a następnie specjalnie suszony, stąd też jego cena jest bardzo wysoka. niemniej jednak wart jest każdych pieniędzy. bardzo dobry efekt daje wsypanie go bezpośrednio wo wzmacniacza.

franczesko, 14 Kwi 2007, 11:10

> piasek jest pochodzi-

A więc jest? Czy pochodzi?

>cena jest bardzo wysoka. niemniej jednak wart jest każdych pieniędzy. bardzo dobry efekt daje

>wsypanie go bezpośrednio wo wzmacniacza.

To podaj cenę i sposób jak go zasypałeś do wzmacniacza? Może jakieś zdjęcia?

Ja mialem zamiar zrobic zdjecia, ale doznalem olsnienia na moment przed wcisnieciem migawki i wsypalem reszte piasku do aparatu. Niestety braklo synergii z moim canonem i szlag trafil matryce :-(

Nie wiedzialem ze EOS-y sa niekompatybilne z tunezyjskim....

Franczesko!

Pozwolisz, że się z Tobą nie zgodzę. Idealnym miejscem na piasek, pozwalającym uzyskać m.in. efekt czarnego tła, jest wnętrze napędu CD. I tutaj, wbrew wcześniejszym wywodom, pozwalam sobie autorytatywnie stwierdzić, iż lekkie frakcje piasku z pustyni Gobi dają znacznie lepsze efekty niż afrykański shit.

PS. Ostatnio zasypałem swe standy piaskiem (posypką) pochodzącym z budowy mojego kolegi. No i efekt był spektakularny...

Mój znajomy, po otrzymaniu wyczerpującej odpowiedzi na okoliczność przeznaczenia piasku, od tygodnia patrzy na mnie z politowaniem, a jego żona stuka się na mój widok palcem w głowę. W domu również pełen sukces. Moja małżonka, co prawda, użyczyła mi swych form do pieczenia na wygrzanie piasku, niemniej na miejsce w piekarniku musiałem czekać dopóki świąteczne mięsa nie zostały upieczone. A ja, poza śladami od oparzeń na dłoniach związanych z wyciąganiem formy z piaskiem z piekarnika, spędziłem urocze chwile z odkurzaczem tudzież innymi utensyliami do sprzątania, bo w końcu część piasku znalazła się na podłodze... Ale mimo wszystko - WARTO BYŁO! Polecam wszystkim!

Doooopa , mój ojciec ostatnie swieta wielkanocne spędził w Kapsztadzie i nie omieszkał odwiedzić super exclusivnego salonu audio, i co zobaczył ?? w pokoju odsłuchowym na podłodze wysypana była 10 cm. warstwa piasku . Wpływ na dźwiek niesamowity ! jak to określił tata. kierownictwo salonu niechciało niestety zdradzic pochodzenia tego świetnego sypkiego dywanika a tatus chciał tylko kilkadziesiat ton sprowadzic do kraju aby zrobic na tym złoty interes i smiac sie do konca zycia.......

Piasek na podłodze to beznadziejny pomysł. Jestem wstrząśnięty! Jak będzie go spora ilość, to jeszcze stłumi fale dżwiękowe niskiej częstotliwości, spowoduje, iż podłoga pod nogami nie będzie drżeć, a w konsekwencji Zydelek nie sprzeda swoich nowych podkładek pod kable... Protestuję!!!

Dla wielbicieli piasku.

Piasek jest skałą osadowa-absolutnie nie może to byś piasek rzeczny,musi to być piasek (najlepiej obejrzeć pod lupą 10x) ostry o bardzo wielu krawędziach-che che znajdzcie taki , piasek rzeczny jest silnie zaokraglony (mechaniczna praca w wodzie i ścieranie) i zupełnie nie spełnia zakładanych w nim nadziei

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

berberys, 14 Kwi 2007, 15:38

>a w konsekwencji Zydelek nie sprzeda swoich nowych podkładek pod kable...

Podejzewam ze "byznes " z kablami i podkladakmi niezbyt idzie ...

No i nasz "miszcz" bada teraz grunt pod stoliki tlumione piaskiem.... Taki nowy "byznes"

Snape

Edward, 14 Kwi 2007, 15:27

>A co myślicie o zastosowaniu kociego żwirku? Jest silnie higroskopijny, więc o wilgoci w komorze

>nie ma mowy.

Bardzo dobry pomysl, pod warunkiem ze posiadasz kota.

Dostep do komory nie moze byc utrudniony, wtedy masz gwarancje uzyskania WYBITNEJ ( to slowo ostatnio robi oszalamiajaca kariere ) SYNERGII ( to drugie z moich ulubionych ).

Who's Afraid of Music?

Music, 14 Kwi 2007, 16:16

">Bardzo dobry pomysl, pod warunkiem ze posiadasz kota."

No właśnie mam, stąd pomysł. Właściwie mógłbym sprzedawać taki żwirek markowy. Znaczy zamarkowany. Chciałem powiedzieć "oznaczony". Z dodatkowymi elementami balastu. No dobrze... balasa. Właściwie.. balasów. To zapewne na poprawę basów. Musi działać. Tylko drogi będzie, bo wytwórca ma ograniczone możliwości produkcji.

Edward, 14 Kwi 2007, 17:01

O widzisz! To jest nas juz dwoch :)

Mozemy polaczyc sily i na poczatek wyslac probki do odsluchu naszemu forumowemu guru od gadgetow!

Temat wydaje sie byc ciekawym, przeciez mozna wplywac na wlasciwosci materialu stosujac odpowiednia diete dla kota.

Nie moge sie doczekac tych sgestywnych i niezwykle plastycznych opisow zmian w dzwieku, oczywisie z obowiazkowo uzytym slowem "WYBITNY"!

Who's Afraid of Music?

hmm... wymacałem własnie żwirek z kuwety mojego kota... za lekki, zbyt zwiewny (niczym najlepsza srajtaśma) na dociążenie się nie nadaje! (a może kotek zapomniał po prostu dzisiaj o obowiązkach)

camle, 14 Kwi 2007, 17:25

>w każdym razie nie dawajcie dostępu do forum swoim kotom! - mogą trafić na wątek Zydelka i

>zatwardzenie murowane! - a wtedy żwirek na nic się nie zda!!!

A widzisz, na mnie lektura wspomnianego sciemniacza dziala wrecz przeciwnie - prawie jak doskonaly srodek przeczyszczajacy...

camle, sprobj przeczytac swojemu pupilowi fragment wiadomej tFurczosci, moze zadziala odpowiednio...?

Who's Afraid of Music?

1. Piasek powinien być jak najdrobniejszy, wtedy jest gęstszy. Skąd brać taki? - ja szukałem go w lesie.

2. Wyprażamy go po to, żeby wilgoć wyparowala i metal po kilku latach nie zardzewial.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.