Skocz do zawartości
IGNORED

Czy da sie zmierzyc jakosc obrazu?

marianek

Rekomendowane odpowiedzi

Czy oko jest w stanie dostrzec roznice w obrazie ktore sa mierzone w prasie?Czy stare projektory za setki tys. dolarow i profesjonalne monitory crt pokazuja gorszy obraz niz nowe full hd?Jakie parametry sa najwarzniejsze i czy sa najlepsze plazmy,lcd,crt,projektory itd?

https://www.audiostereo.pl/topic/32901-czy-da-sie-zmierzyc-jakosc-obrazu/

Wszystkie twoje tematy są pisane jakbyś miał 5 lat i poznawał świat - ale to nic złego ( chyba ) ... no ale mam nadzieję ze kiedyś dorośniesz ( tak emocjonalnie ).

miłego dnia

do marianek

>Czy oko jest w stanie dostrzec roznice w obrazie ktore sa mierzone w prasie? czyje oko i w jakiej prasie ?

>Czy stare projektory za setki tys. dolarow i profesjonalne monitory crt pokazuja gorszy obraz niz nowe full hd

jaki konkretnie projektor i jaki konkretnie monitor hd masz na myśli ? uogólnienia nie mają sensu

>Jakie parametry sa najwarzniejsze

dla mnie najwazniejszym parametrem jest "zadowolenie mojego oka"

i czy sa najlepsze plazmy,lcd,crt,projektory itd?

zawsze jest coś co jest najlepsze, trzeba tylko okreslic kryteria

->prezes

Marianek lubi dziwne tematy i nie ciekawi go tak na prawdę odpowiedź ;)

... no ale jeśli już rozgrzebujemy ....

Jakość obrazu jest jak najbardziej mierzalna ( np. dE - odchylenie koloru w wyświetlaczu, pomiary zakresu koloru czyli color gamut , pomiary równomierności , kontrastu itd. itd. )

... i to właściwie koniec tematu

Jezeli moje pytania sa na poziomie piecio latka to odpowiedzi sa na poziomie trzy latka,a jesli jakosc obrazu jest mierzalna to jaka plazma,lcd ma najwiekszy zakres koloru,kontrast itd.Stare projektory (runco,barco) crt i dlp nie maja rozdzielczosci 1080p jak obecne "tanie" lcd i dlp i maja gorszy obraz bo maja nizsza rozdzielczosc?Nie trzeba byc fachowcem,zeby zobaczyc,ze rozdzielczosc ma maly wplyw na jakosc bo czy zdjecie wykonane 10 Mpix kompaktem jest lepsze od 4 Mpix profesjonalnej lustrzanki?

>jakosc obrazu jest mierzalna to jaka plazma,lcd ma najwiekszy zakres koloru,

Bardzo łatwo odpowiedzieć na Twoje pytanie ;-) Niestety ja nie potrafię.

Wystarczy tylko kupić urządzenia kontrolno-pomiarowe (spektrofotometr Gretaga lub kolorymetr Minolty) i pomierzyć wszystkie plazmy, LCD i projektory. :-)

P.S.

Podstwowy spektroforometr: ok. 800-1000 euro

Przemysłowy kolorymetr: 1500 euro.

Średni czas pomiaru: to ok 10 min

:-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.