Skocz do zawartości
IGNORED

Średnie tony czasem trzeszczą POMOCY

Joku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ostatnio zauważyłem u siebie pewną denerwującą rzecz a mianowicie.

Posiadam interkonekt B-TECH XA23-0M5 i np na płycie zespołu VANILLA NINJA i kilku innych (oczywiście oryginały) jest takie zjawisko; czasami w średnim paśmie głos wokalistki jest trzeszczący i szumiący (takie wrażenie jakby głośnik niedawaj sobie z tym rady) jest to niezależne od głośności odsłuchu. Niektórzy mówią że są to SYBILANTY, hmmm.

Gdy podłączyłem CD z ampem kablem coaxialnym to zjawisko jest o połowe mniejsze ale wciąż jest słyszalne i stąd moje pytanie, czy to jest wina mojego interkonektu czy może problem tkwi gdzieś indziej?

Prosze bardzo o jakąś podpowiedź

Pozdrawiam

Robert

standardowa procedura eliminacji gałsa:

podłącz inne źródło sprawdz... nie pomogło? - podłącz inny amp - dalej to samo? - sprawdż inne głośniki! (słuchawki)... przecież tu raczej nikt wróżką nie jest

Płyta jest tak nagrana. To przypadkowy lub zamierzony przester cyfrowy w celu maksymalizacji głośności.

Jakość nagrywania i wydawania schodzi na psy w komercyjnej muzyce stąd takie kiksy.

Nie do naprawienia.

No i testy juz zakończyłem i jest jedna przyczyna trzasków a mianowicie:

trzy inne CD wykazywały to samo tak jak inny amp oraz inne kolumny tu były KEF-y.

Przyczyna trzasków jest KABEL, mój interkonekt B-TECH XA23-0M5 oraz dwa inne kable w podobnej cenie "trzaskaja" w niektórych wokalach, gdy CD podłączyłem poprzez COAXIAL PROFIGOLD OXYPURE trzaski są bardzo bardzo minimalne ale to juz jest wina jakości nagrania płyty.

Tak wiec teraz szukam dobrego interkonektu tak do 250zł jeśli ktoś może mi coś polecić w tej cenie to będe wdzięczny.

Tak, sprawdzałem na wyjściu słuchawkowym CD i dzwięk jest dokładnie taki sam jak na COAXIAL-u.

Tak więc interkonekt do 50zł jest do d.... i musze zakupić jakiś dobry kabelek.

Pozdro

Oj, szczerze Ci życzę, żebyś się nie rozczarował...

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Obawiam się, że nie na tyle, na ile tego oczekujesz.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Niewiem ile poprawi IC ale jest tak.

Odsłuch na wspomnianym wyżej IC B-TECH-a i na trzech CD są trzaski, natomiast gdy podepne COAXIAL-a to trzaski znikają, więc chyba wina jest kabla, tak mi sie wydaje.

-> Joku

"Tak, sprawdzałem na wyjściu słuchawkowym CD i dzwięk jest dokładnie taki sam jak na COAXIAL-u."

Czyli przy podłączonych słuchawkach bezpośrednio do CD było dobrze, tak? To w takim razie podłącz CD analogowo i posłuchaj przez słuchawki podłączone do amplitunera.

"Gdy podłączyłem CD z ampem kablem coaxialnym to zjawisko jest o połowe mniejsze ale wciąż jest słyszalne"

To, że się "poprawiło" (bo może po prostu mniej słychać), nie wynika z rożnych kabli, lecz ze skorzystania z innego DAC-a (przetwornika cyfrowo-analogowego). Przy podłączeniu analogowym wykorzystujesz bowiem układ z odtwarzacza CD, zaś przy cyfrowym - przetwornik w amplitunerze.

Ja stawiam na złą realizację płyt(y). Najlepiej by było, jakbyś taki "trzeszczący" kawałek sprawdził w jakimś programie edycyjnym, który by pokazał, czy faktycznie materiał jest przesterowany.

Przez słuchawki podłączone do ampa i CD połączone analogowo z ampem są trzaski, natomiast jak połącze cyfrowo trzaski znikają lub są mniej słyszalne to tez może być.

Czyli wychodzi na to że materiał na płycie jest żle nagrany.

A może mój amplituner jest słaby?, zapewne wzmacniacz byłby lepszy?.

Czekam właśnie na kolege który przyniesie IC TRANSPARENT-a AUDIO PLUS i zobacze czy coś sie zmieni.

I wszystko jasne:

Kable niepomagają, jest tylko zmiana w średnich i wysokich, są wyrażniej słyszalne.

Wniosek jest taki że TA płyta jest źle nagrana poprostu przesterowana.

Dziękuje wszystkim za swoje sugestie.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.