Skocz do zawartości
IGNORED

Visaton by Sonus Oliva

Gość jarokar

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Witam

Wątek ten będzie rozwinięciem tematu numer 3854, który założyłem w 2003 roku czas jakiś po złożeniu kitu Visatona. Wiadomo, że po zmianie systemu pierwsze chwile obcowania z nowymi zabawkami to fascynacja i upajanie się zmianami. Najczęściej potem przychodzi opamiętanie i na trzeźwo jest się w stanie ocenić, w jakim kierunku podążyły zmiany i czy aby na pewno jest to, czego oczekiwaliśmy. Z DIY jest jeden problem często nie ma wielkich szans na posłuchanie tego, co postanowimy sklecić.

W moim przypadku po wcześniejszej euforii przyszło pewne rozczarowanie dźwiękiem, mimo prób ulepszania we własnym zakresie kolumn dźwięk nie był satysfakcjonujący, zwłaszcza po wizytach u innych pasjonatów dobrego brzmienia jak i wizyt w Giżycku na spotkaniach Klubu Audiofila i Melomana , miałem poziom odniesienia i wzrastające oczekiwania nie mogły być zaspokojone.

Dźwięk Visatonów niestety męczył był mało przejrzysty grały konturowo z wycofaną średnicą dosyć ciemną barwą i wysokimi tonami na granicy jaskrawości, scena niezbyt szeroka o głębokości nie wspomnę, przy głośniejszym słuchaniu dżwięk stawał się natarczywy i zlewał się w niekształtną i męczącą masę. Winę za te wszystkie braki ponoszą kolumny gdyż miałem okazję posłuchać ich w dobrym systemie i wszystkie zarzuty się potwierdziły z jeszcze większą siłą. Przyszła więc refleksja co z tym począć właściwie już zacząłem myśleć o zmianie kolumn ale sprzedaż tak niszowego produktu wiązała by się z uzyskaniem śmiesznej ceny o pozyskaniu nabywcy nie wspominając.

Przejdę teraz do meritum tego wątku, będąc onegdaj na spotkaniu formowym w Giżycku spotkałem Pana Andrzeja Witka właściciela firmy Sonus Oliwa producenta i pasjonata audio. Po krótkiej rozmowie zaświtała w mojej głowie myśl by zwrócić się do niego z prośbą o tuning moich kolumn. Po kilku rozmowach telefonicznych zdecydowałem się umówić na spotkanie i pozostawienie kolumn u Pana Andrzeja. Zaskoczyła mnie propozycja by dodać głośnik średniotonowy do mojej konstrukcji pierwsze pytanie to gdzie go umieścić w skończonej przecież konstrukcji, odpowiedz była krótka w miejsce głośnika wysokotonowego no dobrze a co z wysokotonowym ano nic prostszego powędrował na górną ściankę w osobnej obudowie. Prace wymagały jeszcze wydzielenia komory głośnika średniotonowego ale z tym był już mniejszy kłopot ponieważ pomiędzy kopułką a basowym była umieszczona belka wzmacniająca obudowę więc pozostało tylko wypełnić luki płytą i po sprawie. Zaproponowany przez P. Andrzeja średniotonowiec to konstrukcja byłej Vify o symbolu PL11MH-08-08 (http://www.akustyk.com.pl/vifa/PL11MH-08-08.html), została opracowana również nowa zwrotnica ponieważ teraz była to już konstrukcja trójdrożna. Prace nad tuningiem trwały około tygodnia i termin odbioru kolumn został dotrzymany, w ogóle kontakt z Panem Andrzejem to czysta przyjemność odpowiada na wszystkie telefony i E-mile informując na bieżąco o postępie prac.

Po odbiór udałem się ze swoją elektroniką ale najpierw posłuchaliśmy moich „nowych” kolumn na systemie P. Andrzeja no i się zaczęło było świetnie właściwie są to już zupełnie inne kolumny grają jak z innej bajki wszystkie aspekty dźwięku uległy dużej lub bardzo dużej poprawie najwięcej zmieniło się w środkowym zakresie wiadomo przecież po to przybyła Vifa ale zmiany nastąpiły też w dolnym i górnym zakresie, tuning objął również okablowanie wewnętrzne, które w większości jest teraz poprowadzone srebrnym Drutem w izolacji teflonowej tylko głośnik niskotonowy jest zasilany plecionką z miedzi beztlenowej. Po podłączeniu mojej elektroniki okazało się że teraz to ona wprowadza ograniczenia w stosunku do referencji P. Andrzeja ,zubożała troszkę barwa i system stracił tą fenomenalną przejrzystość ale nadal było bardzo dobrze by nie powiedzieć rewelacyjnie , ale pomny moich zachwytów po skleceniu Visatonów poczekałem za radą konstruktora aż elementy i nowy głośnik się dotrą, nadal jest dobrze co ja mówię bardzo dobrze, dźwięk się jeszcze ułożył, uładził, stał się jeszcze milszy dla ucha zniknęła pewna jakby ją nazwać może „ostrość”. Teraz dźwięk jest gładki nie meczący, przy głośnym słuchaniu nadal pozostaje w pełni rozdzielczy nic się nie zlewa nie wzbudza nie dudni pozostaje tylko przyjemność słuchania dobrych nagrań, bo z tymi kiepskimi system obchodzi się bardzo brutalnie trudno dotrwać do końca płyty chyba, że tylko z sentymentu dla zawartości.

Konkluzja jest następująca jeżeli posiadasz ten sam typ Visatonów VIB 2000GF nie zastanawiaj się pędź do P. Andrzeja i zdaj się na jego wiedzę i umiejętności będziesz zaskoczony tym co usłyszysz .

Zdaję sobie sprawę z głosów , które się zaraz pojawią wątek sponsorowany i nabijanie klientów ale zwisa mi to i powiewa chciałem tylko uczciwie napisać co można zrobić z kiepskimi kolumnami mając wiedzę i doświadczenie .

Poniżej zamieszczę kilka fotek obrazujących co się wydarzyło i jak to teraz wygląda.

Pozdrawiam Panie Andrzeju i dziękuję za świetną robotę.

https://www.audiostereo.pl/topic/33029-visaton-by-sonus-oliva/

mam go w swojej konstrukcji i też uwazam że jest niezly.

Przepraszam za OT.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10639-100003614 1177186830_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>jeśli masz Visaton Vib 200 GF< , to nie >musisz< od razu pędzić do Sonus Oliwa... Można również rozbudować układ zbliżony do Visatonowskiego Casablanca. Również konstrukcji 3-drożnej z bardzo dobrym głośnikiem średnio-tonowym Visatona.

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Masz rację ale ciągle stoisz przed nieznanym bo jaka jest gwarancja że ta konfiguracja i zwrotnica którą też trzeba zrbić od nowa da ci satysfakcję.U konstruktora mozna poprawić jeżeli coś się nie będzie podobało.

Koszta będą większe ale i satysfakcja też.Poza tym nie każdy da sobie radę sam.

Witam

Bawiłem się Visatonami VOX 251,252,253 -w a więc wyższa pólka.Zmień wysokotonowiec Visatona na ushera albo na scan speak revelator 9700 .Rozgrzewaj głośniki 2 tygodnie , a dopiero zobaczysz (ZOBACZYSZ ! ) co to jest stereofonia .

Pozdrawiam

PS.moje Visatony pobił definitywnie dopiero Thiel CS 6. ( 40 000 pln )

Jak byś chciał to jeszcze mam gł.wysokotonowe Ushera ( nie wymagają żadnej przeróbki w zwrotnicy - Tylko wymiana )

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Dzięki za propozycję na razie muszę się nacieszyć tym co mam.Wiem, że w kolumnach jest potencjał więc na razie zajmę się elektroniką na początek CD wytłumienie obudowy matami i zegar, do wymiany są też kable głośnikowe i może interkonekt.A potem kto wie ale gdzie jest koniec tego szaleństwa.

Gość jarokar

(Konto usunięte)

jeszcze jedna sprawa P. Andrzej zwrócił mi uwagę, że powinienem moduł wysokotonowy odsunąć od krawędzi na odległość 22mm co ma wyrównać centra głośników i ma mieć wpływ na brzmienie całości a krawędz pod głośnikiem wyłożyć grubym filcem albo gąbką co muślicie o tym pomyśle czy wart jest zachodu czekam na opinie.

bardzo dobrze ci radzi, najlepiej ustawić na słuch aby dźwięk był jak najlepszy, najbardziej spójny i jednolity. Teoretycznie to ok 2cm ale to zależy od głośników i zwrotnicy a dokładnie przesunięć fazowych. Im niższy rząd zwrotnicy tym ma to większe znaczenie aby głośniki nie były montowane na ściance przedniej. Dopiero zestawach o dużym nachyleniu filtrów np 30dB/okt i więcej nie jest to istotne.

W trakcie usuwania konta.

• 3 tygodnie później...
Gość jarokar

(Konto usunięte)

Wykonałem za radą P Andrzeja upgrade odtwarzacza CD polegający na wyklejeniu obudowy matami polimerowymi używanymi w technice samochodowej. Po wyklejeniu Cdek nabrał masy, co przełożyło się na zmiany w dźwięku pierwsza najbardziej uderzająca zmiana to bas nabrał kontroli schodzi niżej, poprawiła się też przestrzeń jest bardziej rozsunięta na boki wychodzi poza bazę kolumn, wysokie nabrały jeszcze większego blasku. Polecam zrobienie niedrogiego przecież (dwie maty 50x25 cm 20zł.) upgreadu zmiany nie są może rewolucyjne, ale wyraźne i u mnie zdecydowanie w dobrym kierunku.

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Jeszcze pytanie do kablarzy pożyczyłem od znajomego interkonekt Van den Hul The First i świetnie się wpasował w system tylko ta cena czy znacie może w rozsądnej cenie do 400 zł cos o podobnym charakterze brzmienia.

• 4 tygodnie później...

Zachęcony pozytywnymi wrażeniami jarokara z tuningu Visatonów postanowiłem spróbować, czy coś się da zrobić z moimi Visatonami Experience V20 które używam już ładnych parę latek. Nawiązałem kontakt z Panem Andrzejem Witkiem, i po dyskusji przekonał mnie że warto spróbować. Zdecyowalismy wspolnie ze wymienione zostana wszystkie glośniki na glosniki Ushera, i tak wysokotonowy T-9950, średniotonowy YS-13225W-XP, oraz niskotonowy 8137A. Do tego Pan Andrzej sobie znanym sposobem skonstruowal i wmontowal odpowiednie zwrotnice. Zmienione zostało również okablowanie, a takze dołożone kolce. Dotychczas używałem tych głośników na amortyzatorach Visatona.

Jakie efekty?

Powiem tak, mogę zacząć słuchać swoich CD od nowa.

Wzmacniacz który uzywałem do tej pory (Musical Fidelity Preamp + 2*Typhoon) zagrał zupelnie inaczej. Jest wszystko to czego wczesniej brakowało. A były momenty że chciałem go zmienic zostawiając kolumny gdyz jest bardzie leciwy niż one. Skuteczność kolumn jest wyższa niż była co można poznać po pozycji potencjometru głosnosci który w tej chwili odkręcać trzeba o pare stopni mniej niz przed tuningiem.

W tej chwili dżwięk z CD ( Denon DCD 3000) jest zdecydowanie lepszy (sterefofonia, barwa, głębia, brzmienie) aniżeli dla ścieżki dwukanałowej SACD z płyty dwuwarstowej odtwarzanej w końcu też nie z byle czego, bo z odtwarzacza DVD Pioneer DVD 757 AVi. Do tej pory takiej różnicy nie było, SACD słuchałem raczej wielokanałowo i to była jedyna przewaga tego formatu. Dla ścieżek stereo różnica była niezauwazalna.

Testowałem swoje spostrzeżenie np na Dianie Krall - The Girl In The Other Room) i nawet dla słuchaczy którzy z góry określają swoje możliwości rozpoznawcze w tym względzie jako niewielkie, różnica jest wychwytywana natychmiast. Format poległ? Chyba nie, raczej wina po stronie żródła.

Myślę o tym by z rozpędu dorzucić do systemu lampkę, ale już jest na tyle dobrze, że pośpiechu nie ma, i tak nie mam pojecia jaką.

Wrażenie jest jedno jednak było warto....

Pozdrawiam serdecznie Pana Andrzeja, oraz wszystkich forumowiczów.

GK

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oczywiscie wkleiło sie nie to co trzeba, spróbuje jeszcze raz, fota powyzej jest z katalogu Visatona

Poniżej jak się uda powinno być przed i po tuningu.

Ukryta Zawartość

post-10005-100000830 1180696112_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.