Skocz do zawartości
IGNORED

Mały zestaw kolumn do kina i stereo

czarek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, bardzo proszę o pomoc w doborze zestawu kolumn, które by grały dobrze w kinie jak i również w stereo. Mam mały pokój (10m) więc raczej nie mam miejsca na kolumny podłogowe. Stosunek muzy do kina to równe 50%. Rozumiem, że małe zestawy nie są przystosowane do stereo ale nie mam wyjscia. Szukam zestawu do 1200. Moze znacie jakis maly zestaw który najlepiej by sie spisywal w stereo.

Ja wyszukalem do tej pory kilka zestawów;

1. JBL scs 260.5

2. JBL scs 178

3. Tannoy FX 5.1

Z góry dzięki

Dzieki że ktoś się zainteresował moim wpisem. Mają grać z yamaha 450 jeśli o to chodzi. Dvd/cd sony. Może jest jakis sposób na inne połaczenie kolumn i amplitunera zeby lepiej grało w stereo??

U mnie zestaw JBL scs 178 chodził podłączony do Panasonic SA-HE9 i yamaha RXV 350 . Słuchałem na nich muzyki i nie narzekałem. Jedynie można czepiać się suba, który moim zdaniem właściwościami fonicznymi skierowany jest w stronę fanów KD. Dźwięk z JBL-ów na tyle mi spasował że do dzisiaj jestem z tą firmą: koncerty w mch oraz filmy słucha i ogląda się z ogromną przyjemnością. A pro po, najlepiej samemu posłuchać i wybrać , więc ampli pod pachę i............Jednym podobają się brunetki drugim blondynki.

Wyłącz w SCS 178 suba a pojedziesz średnicą i wysokimi, chyba że ustawisz je w rogach pokoju blisko ścian bocznych to w stereo bas niby jest, w 5.1 na tych monitorkach bez suba nie ma mowy.

• 2 miesiące później...

Witam ponownie, zdecydowałem się jednak na coś innego niż pisałem wcześniej. Stereo w małych plastikowych obudowach nie jest zadowalające. Ale z drugiej strony duże kolumny podłogowe do małego pokoju to też nie jest najlepsze wyjscie. W zwiazku z tym, za radą sprzedającego kupiłem małe kolumny podłogowe firmy TAGA-305 z subwooferem TSW80. Te małe kolumienki graja satysfakcjonujacą nawet na 36m. Na 10m równiez spelniaja swoją rolę. Niestety jedna rzecz mnie martwi - w takim małym pomieszczeniu, subwoofer nie moze pokazac swoich mozliwosci. Kolumny podlogowe wydają taki bas ze subwoofer wydaje sie byc zbędny nawet gdy ustawiam go na najwyzsza glosnosc. Jest słyszalny ale tylko odrobine poprawie niskie czestotliowsci czy to w kinie czy w stereo. I mieli racje ci wszyscy, którzy twierdzą, że subwoofer raczej przeszkadza w stereo niz pomaga. Próbowalem rożnych sposobów (np: zmienic faze) ale zadne nie daja dobrych rezultatów. W tej chwili bawie sie w system bi-amping co delikatnie podwyzsza jakosc i bas oczywiscie. I juz mysle by subwoofer sprzedac. A moze jeszcze cos żle podłączam?

Jeśli chcecie usłyszeć jakaś opinie na temat kolumn taga to moge wam powiedziec ze sa one lepsze niz kody (sluchalem kody 707) i postawiłbym 4+ za ich jakość. ( cena 1100zl za 5.1 ).

czarek, 12 Lip 2007, 18:57

Kolumny podlogowe wydają taki bas ze subwoofer wydaje sie byc zbędny nawet gdy ustawiam go na najwyzsza glosnosc. Jest słyszalny ale tylko odrobine poprawie niskie czestotliowsci czy to w kinie czy w stereo.

Nie znam twojego modelu amplitunera, ale jeżeli jest stosunkowo nowy, to powinien mieć w setupie ustawienie częstotliwości odcięcia (crossover). Jeżeli tak jest to za pomocą tej opcji możesz częstotliwości poniżej np. 80Hz (bardzo niski bas) skierować wyłącznie do suba, a resztę do kolumn frontowych. W ten sposób może poprawi sę jakość basu - sub z najnizszymi częstotliwościami powinien radzić sobie lepiej niż fronty.

Poza tym sprawdź jak masz podłączony ampli z subem - jeżeli kablem, który z obu stron ma tylko jeden wtyk RCA, to możesz spróbować zmienić kabel na taki z dwoma wtykami RCA (o ile sub ma takie gniazdo) - wtedy podobno sub gra głośniej.

Ostatnia mój pomysł, żeby zmienić proporcje basu pomiędzy frontami i subem - zatkaj otwory bas reflexu w kolumnach frontowych (jakąś gąbką). Jeżeli fronty stoją blisko ściany (na 10m2 chyba tak:-)) to może to pomoże

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.