Skocz do zawartości
IGNORED

ACUHORN się nie poddaje : )

Cervantes

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Cena kolumn wzrosła jednak potężnie. Zarówno wkład materiałowy, jak i modyfikacje głośnika (teraz jest to Tesla TSR200 w wersji Acuhorna) są bardzo kosztowne. Jednak część ceny należy traktować właśnie jako cenę za dzieło sztuki, ‘object d’arte’, rzecz naddaną."

Głośniki: Acuhorn (Tesla) TSR200

Impedancja: 4 Ω

Skuteczność: 99 dB

Wewnętrzne okablowanie: srebrny (z dodatkiem molekuł złota) Siltech G6

Gniazda głośnikowe: srebrne Nextgen WBT-0710 Ag

Wykończenie: fornir hebanowy

WymiaryŁ 20 x 40 x 175 cm

Waga: 50 kg sztuka

ACUHORN

ROSSO SUPERIORE175

improved audio 2007

Cena: 11 700 Euro

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/33215-acuhorn-si%C4%99-nie-poddaje/

Głośnik od telewizora to i średnicą gra.

Zwrotnica niepotrzebna, problemy fazowe wyeliminowane to i scena jest.

Co ciekawe mają już 4 modele w ofercie. Co jeden to wyższy. Czekam na model 200 ;-)

Tylko ta cena. A posłuchać też by się przydało, tylko gdzie?

Ciekawe czy i jak kompensują baffle step.

Podłączcie bezpośrednio jakiś głośnik nisko-średnio np 13-kę pod wzmacniacz to będzie podobnie.

> Krystian Majer

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Cena jest..niepotrafię tego wyrazic zeby kogoś nie urazić. Mały off topic - wiecie jakie zawrotne ceny mają kabelki Audionova za granicą naszego pieknego kraju? :-)...link na stronie HFOL.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

W sklepie z głośnikami w Poznaniu po 34 zł/szt . W internecie nawet po około 25 za sztukę : )

No ale bądźmy szczerzy : ) Acuhorn na pewno zostawił z orginalnych głośników tylko kosze : ) a cała reszta to kosmiczna technologia, o której nawet NASA nie ma jeszcze pojęcia : )

Osobiscie uwazam za beznadziejna sonicznie bzdure kolumny oparte na jednym glosniku szerokapasmowym. W wiekszosci przypadkow wyglad obudowy jest tym co sprzedaje kolumne. Ofarta takich kolum jest przeznaczona dla bardzo specyficznego odlamu audiofilskiego, ktory zaspokaja sie wyjatkowo nieperfekyjnie brzmiacymi kolumnami, ktore ze wzgledu na wysoka wydajnosc sa czesto jedynym ratunkiem dla egzotycznych wzmacniaczy o znikomej mocy. Za zaspokajanie zachcianek trzeba placic, wiec dlaczego nie sprzedawac glosnika od telewizora wbudowanego w karton po lodowce za duze pieniadze, jesli znajdzie sie na to kupiec.

Mam pewne "ale" do recenzenta za to, że przez połowę tesktu - przydługim wstępem - mydli nam oczy i gęsto się tłumaczy za producenta, jakby chciał usprawiedliwić, ehkem, mało ekumeniczną cenę i jeszcze inne takie tam, o których nie mówi wprost.

Za to dużo jest o psychologii, wykończeniu, srebrnych drutkach "z molekułami złota", cynie, drogich gniazdach i aluminiowych profilach, które, powiedzmy to szczerze - nie mają wpływu na brzmienie głośnika.

Poza kosmicznie wyśrubowaną efektywnością (99dB) i niską impedancją brak innych parametrów - jakie pasmo, moc, charakterystyka.

Sam opis jest na tyle intrygujący że naprawdę zachęca do posłuchania - choćby z ciekawości by się przekonać na własne uszy co też ta modyfikowana Tesla robi z dźwiękiem.

Widzisz to zależy co nazywamy doskonałością. Nie twierdzę że super kolumny za ogromne pieniądze nie zagrają tak jak lubię, a do tego będą miały 20Hz - 20k Hz tak liniowe, że aż staną się nowym wzorcem linii prostej w Sevres pod Paryżem : ) Jednak ja nie słyszałem kolumn w sklepie (w rozsądnym dla mnie budżecie) które by mnie urządziły na tyle bym porzucił ideę szerokopasmowca. Jestem mało wymagający i 100 Hz mi wystarcza : ) Każdy ma co lubi. Ale Tu nie chodzi o szerokopasmowca, tylko o to do jak ogromnego przeginania pały dochodzi. Widzicie my jesteśmy sobie na forum i wiemy o co chodzi : ) Ale sam znam z 5 osób dla których wyznacznikiem jakości jest to, że klocek dostanie 5 gwiazdek, albo jest zaliczany do KATEGORII "A" przez jedno z pism. Wiem że znajdzie się frajer co to kupi, ale bądź co bądź to jest chamstwo ... wciskać komuś za 50'000 zł głośnik TESLI za 25 zł który zazwyczaj właściciele Maluchów pakują sobie do samochodu na tylną półkę. Już nie wspominam o recenzencie który ..... : (

moze ktos powazniejszy dopisze ALE

czy takich kolumn nie mozna strugnac za 2 wieczory???

- bez zwrotki

- bez specjalnych udziwnien w budowie

- troche mdfu (no dosc duzo:)) plus kilogram srub "konfIRMATOW" + jakis klej + 2 tesle

tadam - gotowe i se sluchamy u siebie w domu hajendu

- a potem szczesliwcy co sie znaja przerobia mdf na cos co gra naprawde :))

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Można próbować, w każdym razie konkurencja ze swoim wyrobem za 1/5 ceny byłaby spora :)

Trzeba tylko osłuchać te Accuhorny i przkekonać się jak dobre są by się przypadkiem nie wyłożyć na swoim gównianym produkcie np. na głośniku z radiomagnetofonu Sony czy Panasonic :-)

Just making... Easy money :-)

• 4 miesiące później...

Dla porównania z "naszym" Accuhornem.

Na czeskie głosniki zabrakło, więc dali Fostexa... jedyne $4.000 :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O to to - pasuje jak ulał do wątku Jar1 "dlaczego kochamy tandetę"? Albo do debty na temat tego czy gówno artysty zalutowane w metalowej puszce jest dziełem sztuki? :)

Molibden, 1 Maj 2007, 18:53

>Zwrotnica niepotrzebna, problemy fazowe wyeliminowane to i scena jest.<

W głosniku pełnopasmowy także wystepują "problemy fazowe" tyle że nie od zwrotnicy elektrycznej, bo jej nie ma.

PS. zobaczyłem obrazek i wygląda jakby to były zestawy aktywne?

Aaaa przepraszam to taka zmyła - te srebrne WBT wyglądają z daleka jak RCA. A to sa jednak typowe gniazda głosnikowe... Czyli poza tym szpanerskim frontem maskującym paskudny wyglad kosza to się chyba ich modyfikacje kończą.

Zbig, 3 Maj 2007, 02:12

>a ja mam w domu wzorzec kąta 360 stopni ;-)<

No i czym się chwalisz? ja mam w domu wzorzec 100 stopni Celsjusza... Chciałem się zamienić z sąsiadem na wzorzec 373 stopni Kelvina, ale powiedział, że zrobi dila jesli nie dam mu przynajmniej 3,73 wzorców 100 stopni Celsjusza... Nie wiem dlaczego mam wrażenie, że jednak chce mnie wykiwać na takiej transakcji? ;)

Eeee chyba ich nie doceniamy - tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest takie zdjęcie wyglądające na to ze z głośnika została sama membrana bez kosza i magnesu... Ale sie chłopaki z Krakowa wysiliły... te magnesy neodymowe z Allegro to jednak trochę kosztują.

Ukryta Zawartość

Mnie się wydaje, że Niemiec też potrafi za znacznie mniejszą kwotę i to z bardziej zaawansowanymi głośnikami

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie da się ukryć że ten Kanadyjczyk az bije po oczach luksusem wykończenia. Visaton i ten smieszny Accuhorn wyglądają przy nim biednie. Z tym że w przypadku Visatona nic nie stoi na przeszkodzie dodania mu ekskluzywności, ponieważ koluman SOLO 100 sprzedawana jest w postaci zestawu do samodzielnego składania.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.