Skocz do zawartości
IGNORED

Wehikul czasu Vol.2 - zakłócenia

danadam

Rekomendowane odpowiedzi

To mój pierwszy post, więc witam wszystkich :-)

Mam dwa pytania ale że nie są ze sobą związane, to zadam w oddzielnych wątkach.

Posiadam obie płyty Dżemu z koncertu w Spodku. Kupiłem je już jakiś czas temu, są to wersje "digital remastered" z 2003 roku. No i coś im chyba nie wyszło z tym remastered. Chodzi mi o 4. kawałek z drugiej płyty "Śmiech czy łzy". W ciągu pierwszej minuty utworu w lewym kanale co parę sekund słychać "trzaski". Nie wiem jak to lepiej opisać, ale zdecydowanie nie jest to odgłos wydawany przez instrument. Chciałem się dowiedzieć czy ktoś posiadający tą płytę mógłby to potwierdzić? Być może dostał mi się felerny egzemplarz? A jeśli wszystkie tak mają, to może ktoś posiadający wersję z 1993 roku mógłby sprawdzić czy to tam też występuje.

Dobrze wiedzieć.

Dla uściślenia dodam jeszcze, że nie są to zakłócenia, które się jakoś bardzo rzucają (przynajmniej jak się nie za głośno słucha). Jednak przy dokładniejszym przesłuchaniu można je bez problemu zauważyć. Zresztą co ja będę pisał, pod linkiem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) znajdują się 3 kawałki utworu, każdy w dwóch wersjach: wav dla audiofili, mp3 (lame preset standard) dla reszty ;-). Dwa pierwsze są z początku (00:13.0 - 00:20.0 i 00:45.0 - 00:57.0) i zawierają zakłócenia. Trzeci dla porównania jest z końca (02:00.0 - 02:17.0) bez zakłóceń.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Płyty nie posiadam, ale mam przeczucie, że powodem może być k...ie zabezpieczenie przed kopiowaniem Copy Controlled. Tak naprawdę te śmiecie nie powinny nazywać się płytami CD (niezgodność z Red Book,etc.).

Wrzuć w wyszukiwarkę... (pod warunkiem, że CC "dotknęło" ten album).

pzdr

> rafal_radom, 2 Maj 2007, 00:37

No rzeczywiście, jest zabezpieczona. Ale czy miałoby to wpływ tylko na ten jeden kawałek? W pozostałych nic takiego nie zauważyłem.

Może znajdzie się na forum ktoś jeszcze posiadający tą wersję płyty, kto mógłby sprawdzić czy u niego też to występuje?

Mam obie płytki i u mnie 4 kawałek gra czysto. Zresztą koncert jest bardzo przyzwoicie zremasterowany , jakość nagrania jest bdb. Są to b. fajne płytki nawet dla osób które nie są maniakami starego Dżemu.

Natomiast jet kilka momentów w innych kawałkach gdzie mam wrażenie jakby coś było zlepione z czymś innym albo brakowało jakies odrobiny (ułamek sekundy) utworu. Copy Controled ? Dogrywanie czegoś w studiu?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.