Skocz do zawartości
IGNORED

CD: Onkyo DX-7211 czy Yamaha CDX 590?

blaz13

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Obecnie mam CD Philips CD710, podłączonego pod ampli stereo Yamaha RX797. Chcę zmienić CD na coś lepszego, ale używanego (do około 160zł). Znalazłem między innymi trzy interesujące mnie modele: Yamahę CDX 590 (ewentualnie inne z serii 500), Onkyo DX 7211 (lub generację starszy DX 7210) i Denona DCD 635.

Obecnie Philips za dużo ma góry i niekontrolowany środek (ale z pewnością część winy przypada na kiepskie kolumny VoiceKraft które posiadam). Chciałbym, aby odtwarzacz był łagodniejszy, nie tak hałaśliwy jak Philips, z lepszą średnicą. Który z tych trzech modeli polecacie, biorąc pod uwagę, że moja Yamaha gra dość twardo.

Wielkie dzięki za podpowiedź!

https://www.audiostereo.pl/topic/33313-cd-onkyo-dx-7211-czy-yamaha-cdx-590/

Tu masz recenzję tego onkyo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Może pomoże Ci w wyborze.

Słuchałem tego cedeka i nie wydawało mi się, aby góra za bardzo szeleściła czy kuła w uszy wysokimi tonami. Jak na swoją cenę, to gra przyzwoicie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzięki za pierwszą podpowiedź! Ale jak myślisz, będzie to różnica zauważalna w stosunku do Philipsa (który jest taki sobie - przynajmniej dla mnie, a ja nie mam porównania do innych cd)? Słuchałeś go może?

Miałem kiedyś Onkyo i jak na swoją cenę grał zupełnie przyzwoicie.Poza tym szybko przewijał nagrania (nie wszystkie ,nawet drogie cd-eki to potrafią robić należycie;-),łatwo odczytywał płyty i szybko reagował na komendy z pilota.Wspominam go b.dobrze i dlatego polecam,ale pozostałych przywołanych przez Ciebie cd-eków nie znam.Życzę udanego zakupu i ,jak wszyscy tutaj na forum, radzę jak się da posłuchać sprzętu przed zakupem:-)

Z wymienionych cd nie znam innych poza Yamaha 590. Jakoś szczególnie ostro, z dużą górą, to ona nie gra, ale jak chcesz mieć mniej góry ładną średnice oraz bardziej ocieplony dźwięk to zainteresuj się starszymi modelami CD Yamahy np. CDX 730 - miałem i polecam.

• 2 lata później...

Zmień kolumny! Też miałem jakieś badziewne na początek i zamiana jest najlepszym co może być. Choćbyś miał świetny wzmak i cd, to jednak z kiepskimi kolumnami nie zagrają dobrze. Podobno kolumny to 60-70% tego jaki będzie dźwięk.

A z tych cd znam onkyo dx 7211, ładnie wykonany, wyjście optyczne, ładny zielony wyświetlacz, cicho pracuje. Gra bardzo barwnie, nie gra zbyt dobrze wysokich tonów, są niżej niż by się chciało. Dobry cd, ale do zestawień gdzie brak trochę barwy, ciepła, a wysokich tonów jest dużo. Zależy co kto lubi, ale jeśli chcesz mieć optymalny wyważony dźwięk we wszystkich pasmach, nie będzie dx-7211 wszędzie dobrze grał, ale do jasnych systemów z lekkim brakiem ciepła i nadmiarem czy dużą ilością sopranów - w sam raz.

Z w.w. cdków posiadam tylko Onkyo. Mam obecnie 3 modele tego producenta i bardzo je sobie cenię - wszystkie niezawodne, o ładnej stylistyce, i co najważniejsze, świetnym stosunku jakość/cena. Dlatego też jak za taką kasę to śmiało można Onkyo polecać.

Jeśli natomiast chcesz poprawić dźwięk, to nawet taki laik jak ja powie Ci z pełnym przekonaniem, że zmiana odtwarzacza może nie przynieść Ci nawet ŻADNEJ poprawy dźwięku przy Twoich obecnych paczkach - najważniejsze są zdecydowanie kolumny i na Twoim miejscu właśnie je bym wymienił.

Pozdrawiam.

Witam,

miałem dx-7222. Trudno mi dziś opisać brzmienie - grał w zupełnie innej konfiguracji, niż cdx-580, z którego jestem bardzo zadowolony :) Onkyo kupiłem nowe, w sklepie. Po paru dniach od zakupu egzemplarz został wymieniony z powodu trudności w odczycie oryginalnych! płyt. Kolejna sztuka niestety nie rozwiązała tego problemu :( Po prostu musiałem to zaakceptować. Nie wiem jak dx-7211, ale dx-7222 był z technicznego punku widzenia bardzo podatny na tuning, bo np. wzmacniacze operacyjne miał zasilane bezpośrednio z transformatora, bez stabilizacji. Yamaha za te same pieniądze wydaje mi się znacznie lepszym odtwarzaczem - dający się wygasić wyświetlacz, czy wyszukiwanie indexów świadczą o nieco wyższej półce. I na pewno ma mniej natarczywą górę niz Onkyo,

a to dla Ciebie chyba priorytet.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.