Skocz do zawartości
IGNORED

JM LAB Electra 920.1 do monobloków Omak

zbielak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczów!

Jak się okazuje z lektury wątku Omak'a na forum jestem jednym z niewielu szczęśliwych posiadaczy lampowych monobloków Omak Jewel Three. Niestety mimo iż źródło im szczególnej ujmy nie przynosi (w końcu po długich poszukiwaniach nabyłem kapitalny przedwzmacniacz Audiolabor Rein, gramofon Roksan Xerxes, okablowanie Straight Wire) - wciaż nie mam odpowiednich kolumn.

Nie ukrywam że jestem torpedowany sprzecznymi wskazowkami i tropami co do ich wyboru (od klipsch'y heresy po danish physics .02) - ale de gustibus non disputantum est - każdy ma inne preferencje. Ja natomiast potrzebuję kolumn które okiełznają nieco romantyczny charakter brzminia końcówek nadając im dynamiki i nieco podostrzą góre pasma (słucham dużo metalu , rocka i innych raczej w zalożeniu mocno stechnicyzowanych brzmień, nie stronie tez od jazzu - tutaj o naturalnosc odwzorowania tej muzyki przy ukraińskim smoku nie ma potrzeby się martwić ) - i doda dynamiki i szybkości.

Spośród różnych sugestii w największym stopniu "napaliłem" się na JMLABy Electra 920 lub 920.1.

I tu pytanie. Miałem ostatnio okazję posluchać na pokazie w Krakowskim Chillout Studio Focali Utopia Diva i delikatnie rzecz ujmując taka definicja "technicznego dzwięku" nie przemówiła do mnie zupelnie. W szczególnosci moja ukochana ostrzejsza muzyka zabrzmiała najoględniej mówiąc rozpaczliwym fiaskiem. Oczywiscie moje końcówki i ostry rock z płyty winylowej to inny dzwięk, i większa wyrozumiałość dla słabszych realizacji - inny margines błędu w sygnale, niż zdigitalizowany Lyngdorf z ktorym grały Utopie Diva, ale chciałbym zapytać, czy według Was, JMLab'y Electra 920.1 przypadkiem nie zagrają w mojej wydajnej lampowej konfiguracji w podobny sposób do tego co usłyszałem z jakby nie było "prawie referencyjnych" Utopii Diva? Czy highendowa Francja to zawsze ten sam wymiar technicznosci w dzwięku i brutalne obnażanie wad słabiej nagranych płyt, czy może, mogę faktycznie liczyć na takie "temperamentne" domknięcie mojego zestawu o jakim marzę?

Bardzo proszę o sugestie gdyż akurat mam owe Electry 920.1 w polu widzenia i chciałbym mieć wiekszą jasność.

Z góry Bardzo Wszystkim dziekuje.

Moim zdaniem dobry głośnik na focalu zagra tak jak pozwoli mu na to zestawienie sprzętu towarzyszącego. Czym lepszy sprzęt tym lepiej i tym bardziej w zróżnicowany sposób przedstawi różnice z realizacji nagrań. Jeżeli można powiedzieć, że słabsze nagrania brzmią źle to jedynie wina elektroniki która jest kiepska i nie dorasta (pasuje) do klasy focala. W dobrej konfiguracji muzyka z focala brzmi wybitnie prawdziwie i można słuchac choćby nagrań Furtwanglera z 1942 roku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam! Dziekuje za wpis. Czy uważasz że takie Electry 920.1 zapewnią dynamikę szybkość i muzykalnośc w górnej części pasma w mojej rockowo - lampowej konfiguracji - tak jak bym sobie to wyobraża(wg mojego poprzedniego wpisu) ? Teoretycznie powinno tak być - mają w końcu 92 dB sprawności i według wielu to właśnie francuskie kolumny dopinają zestawy z lampą.

Wpis opieram jedynie na tym czego słucham i czego słuchałem z udziałem głośników focal.

Podobnie mogę sobie tylko wyobrażać jak zagrają te elektry, nie słyszałem jm lab, willson audio itp high-end. Nie wiem tez jak gra Omak, jestem bardzo ciekawy.

Słyszałem opinie, że sami Francuzi nie potrafią zrobić wybitnych głośników, mimo, że mają swojego focala, za to np wzmacniacze YBA lub Jadis są względnie dobre. Dużo różnych bajek sie naczytałem i nasłuchałem. Warto sprawdzic samemu, bo opinie są często przesadzone, naciągane i wyrażane z różnego punktu odniesienia. Szanse są, że będzie grało, ale jak? Powinno grać dużym dźwiękiem z szybkością i barwą na miarę focala, ale z jaką kulturą to już niewiadomo.

Czym lepszy głośnik tym większe szanse na lepszy dźwięk, oczywiste. Przy niezbyt udanych połaczeniach można się tym łatwiej zrazić im system bardziej czuły na zmiany. Bardzo dużo moga poprawic kable (to już z autopsji :) pod jednym warunkiem, ze pozostałe elementy będa dobrej klasy.

Dzięki za wpis; Omak gra bardzo potężnie i "kolorowo", ma olbrzymią scenę - powinien bez problemu napędzić te Elektry. ma 60W na 4 omach. Zreszta jest kilka wpisów poświeconych Omakom, bodajżę zuk_zuk'a, który szuka właśnie takich końcówek. W jakims netowym Sterephile'u czytalem wynurzenia na temat elastycznosci tych elektr - miały byćnapędzane malym zintegrowanym wzmacniaczem lampowym, ku wielkiej uciesz właściciela. Pytanie jedynie czy starsze focale (jmlaby), bo electra 920 to kolumna z 2000-2003 roku grają inaczej od aktualnych modeli - bo werystyczna charakterystyka Utopii Diva (choć to inny pułap) mnie nie przekonała.

• 1 miesiąc później...

Polecam A.D.A.M. Art Compact, mam co prawda starsza wersje, ale nowa chyba tylko sie obudowa roznia.

Wlasnie najbardziej lubie takie kombinacje - bardzo szybkie kolumny + lampa. (i tez slucham metalu)

Dzięki! Ciekawe rozwiązanie kopulki i średniotonowego. Mnie zdecydowanie bardziej interesuje wersja podłogowa - sądzac po gabartyach ART Column. Czy można ich gdzieś posluchać, jakieś znane dystrybucje w Polszy? Też słuchasz metalu na lampach?

Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...

Witam po dłuższej przerwie. Tym razem chciałbym dowiedzieć sie jak widzicie SONUS FABER GRAND PIANO DOMUS w połączeniu z rzeczonymi monoblokami Omak Jewell Three, czy Sonusy plus wydajna i dosyć dynamiczna lampa mają szansę się polubić? Czy ktoś ma doswiadczenia z tymi kolumnami i lampą?

ZB

• 2 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.