Skocz do zawartości
IGNORED

Budowa toru analogowego

kal800

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Od tygodnia jestem posiadaczem gramofonu analogowego. Wprawdzie mam z tym jeszcze problemy - patrz wątek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

to już teraz wiem, że to źródło będzie pełniło równie ważną rolę w moim systemie audio jak odtwarzacz CD. W tej chwili mam budżetowego decka Sharpa RP 155 z firmową wkładką oraz preamp Vivanco. Żeby to miało ręce i nogi trzeba:

1. Zapewnić właściwe miejsce dla sprzętu - solidny stolik

2. Wymienić pre-amp - nie wiem czy mam rację, ale w moim mniemaniu pre-amp którym dysponuję nie jest za bardzo wyszukany, po prostu gra i na tym się kończą jego zalety. Co byście polecili? W tej chwili nie mogę sobie pozwolić na pre Amplifikatora do kompletu - myślałem o budżecie 300-400 zł. Co myślicie o konstrukcjach Pro-Ject'a albo CA?

3. Wstawić porządną wkładkę - budżet podobnie jak przy pre-ampie - co polecacie?

4. Wymienić gramofon - to bym chciał zrobić na końcu - podobają mi się droższe Pro-Ject'y z serii RPM - czy są warte swoich pieniędzy?

W jakiej kolejności powinienem rozbudowywać system? Czy jest sens inwestować we wkładkę lub pre-amp do takiego gramofonu, czy lepiej kupić nowy gramofon, po czym go rozbudowywać?

pozdrawiam

Kal800

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/33503-budowa-toru-analogowego/

No i parę rzeczy się wyjaśniło - trochę pogrzebałem w historii forum (ach to lenistwo) i wydaje mi się że powinienem zrobić tak:

1. Albo dociążyć ramię (wymieniając przeciwwagę) albo zmienić wkładkę na lżejszą - co byście polecili w budżecie do 200 zł?

2. Kupić pre-amp - wydaje mi się, że S&Audio najbardziej mi przypasuje - o basy się nie boję, bo Ikony 7 dostarczają go mnóstwo.

Po tych zabiegach powinno zacząć grać bez zarzutu, a może się mylę?

pozdrawiam

Kal

Chyba sam ze sobą pogadam, ale spróbuję jeszcze raz:

Jaką wkładkę byście polecili do 200 zł?

Muzyka, którą słucham na vinylach:

1. Stara muzyka elektroniczna - Tangerine Dream, Klaus Schulze, Kraftwerk oraz Depeche Mode

2. Rock - Pink Floyd, Deep Purple

Zależy mi na przyjemnym, ciepłym brzmieniu, ale nie chciałbym żeby to było rozmyte. Myślałem o pre lampowym S&Audio - według mnie, lampa bardzo ładnie się zestawi z precyzyjnym i neutralnym Amplifikatorem.

Kal

z nadmiernym ocieplaniem to bal bym sie jedynie w przypadku przytoczonej przez Ciebie el-muzyki :-) Poza tym tez chetnie poslucham co napisza forumowicze bo preferencje brzmieniowo/repertuarowe mamy troche zblizone, a tez sie powoli przymierzam do gramofonu...

pozdrawiam

Gość vasa

(Konto usunięte)

Przy takim zestawie to nie wiadomo od czego zacząć???

Moim zdaniem zostaw Vivanco, wymiana pre na trochę lepsze nie będzie słyszalna.

Wkładka za 200zet to może byc coś z serii Prestige firmy GRADO, tylko nie daj się złapać na haczyk specjalnie selekcjonowanych wkładek, bierz model podstawowy Black albo Blue.

Problem masz z TT, trzeba go wymienić na coś rozsądnego.

RPM-y są jak najbardziej warte swojej ceny ale może najpierw kupic Thorensa

np takiego: http://allegro.pl/item195090219_thorens_td_160_mk_ii.html

i nabyc doświadczenia a potem uzbierać 25kzł na tor analogowy.

PS. To nie ja sprzedaję Thorensa.

Mniej szumow przy wysokich poziomach glosnosci to tylko wniesie wymiana TT (jak ktos z uporem maniaka chce to nietylko), reszta to odpowiednia wkladka prawidlowo skalibrowana i dopasowane do niej ramie a potem kilka wymian przedwzmacniacza. Przycisk do plyt sobie wpierw zalatw jak jeszcze nie masz.

Gość vasa

(Konto usunięte)

>Czyli rozumiem, że Grado w połączeniu z Vivanco "jakoś" będą grały?

Powinno grac i to nieźle. Ewentualnie można kupic NAD PP-2 (ok 250-300pln)

>Co wniesie wymiana TT na lepszy?

Po pierwsze lepsze ramię, precyzyjniejsze, dające możliwości regulacji, tłumiące drgania. KALIBRACJA!!!

Po drugie równomierne obroty wynikające z lepszej konstrukcji i cięższego talerza. Docisk jest OK ale jego moment obrotowy ze względu na małą średnicę nie wyrówna obrotów.

Po trzecie separację od drgań zewnętrznych zarówno powietrznych jak i przenoszonych przez podłogę i meble.

Warto kupic też wagę i wydrukowac sobie jakiś szablon, na forum znajdziesz linki do szablonów.

>>>Piotr_ Trzeba mieć możliwość skalibrowania wkładki.

• 2 tygodnie później...

Chyba będę musiał zmienić TT - główne mankamenty tego co mam, to brak regulacji oraz lekka, plastikowa obudowa. Chciałbym coś stabilniejszego i coś co można będzie dokładnie skalibrować. Przeglądając second hand natrafiłem na gramofony firmy Dual - modele 505 oraz 606. Bardzo podoba mi się ich wygląd i wyglądają na solidne. Co myślicie o tym sprzęcie? Moją uwagę przykuły także Thorensy - np model TD-280 - jak wypadają wobec Duali?

Czytając forum planuję taki tok postępowania:

1. Kupić TT stanowiący bazę do dalszych działań - solidny z możliwością kalibracji

2. Dobrać docelową wkładkę oraz pre-amp

3. Kupić docelowy TT

4. Słuchać :)

Kal

Gość vasa

(Konto usunięte)

Proponuję nieco zmodyfikowac kolejnośc działań

>1/2. Słuchać :)

>1. Kupić TT stanowiący bazę do dalszych działań - solidny z możliwością kalibracji

>1.1/2. Słuchać :)

>2. Dobrać docelową wkładkę oraz pre-amp

>2.1/2. Słuchać :)

>3. Kupić docelowy TT

>4. Słuchać :)

Gość vasa

(Konto usunięte)

>vasa: no raczej nie będę dobierał wkładki/pre-amp'a na oko? ;)

Ja dobieram zawsze "na nosa", metody i narzędzia są różne :-)

Fajnie, że chcesz kupic jakieś treningowe TT. Z dualem nigdy nie miałem do czynienia (jak widziałem te gigantyczne headshelle to traciłem zaufanie) Dobry Thorens nie jest zły a jak dojdziesz do zakupu docelowego TT to może się okazac że poprzeczka tkwi wysoko.

Jedna sugestia, odbiór tylko osobisty i możliwośc sprawdzenia.

Ludziom (a szczególnie sprzedającym nie można wierzyc :/

No i stało się, krok pierwszy wykonany. Zakupiłem Telefunkena S600 z ramieniem Ortofona i wkładką Shure V15 III. Teraz kolej na phono-stage. Na co powinienem zwrócić uwagę - czy S&Audio to dobry wybór do tej wkładki?

pozdrawiam

Kal

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.