Skocz do zawartości
IGNORED

końcówka mocy/monobloki do B&W 802D ?

kret

Rekomendowane odpowiedzi

proszę osłuchanych forumowiczów o pomoc w wyborze - jak zasilić 802D ?

rzecz nie jest prosta gdyż budżet ograniczony - jak kupię te b&w to niezawiele będę mógł poszaleć bo budżet stopnieje ...

przedwzmacniacz i źródło na razie zostawiamy koncentrując się na wzmocnieniu - powiedzmy min 200W/8Ohm na kanał (mniej te głośniki nie za bardzo zagrają)

w grę może wchodzić także sprzet używany, mam jeszcze sporo czasu więc mogę pogrzebać ...

czy np. Rotel RB 1090 byłby wielkim "mezaliansem" ? (nie ta klasa chyba...ale cena przystępna) albo 2*RB1080 w biampingu ?

myslę też o Classe CA-300, Krellu KAV-2250....

proszę o Wasze typy w rozsądnej cenie :)

wzmacniacz nie może "mulić" jak np. robi to marantz z B&W, oczekuję dźwieku analitycznego, rozszczepionego na "składowe", bas nisko schodzący, z wykopem, zależy mi na scenie, przestrzenności żeby instrumenty "grały" nie tylko pomiedzy kolumnami ale za/przed nimi i po bokach - nie jestem doświadczonym audiofilem więc moje opisy są takie jakie są :)

>>>>>>wzmacniacz nie może "mulić" jak np. robi to marantz z B&W, oczekuję dźwieku analitycznego, rozszczepionego na "składowe", bas nisko schodzący, z wykopem, zależy mi na scenie, przestrzenności żeby instrumenty "grały" nie tylko pomiedzy kolumnami ale za/przed nimi i po bokach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Sluchalem tych kolumn z elektronika Classé w porownywalnej cenie i to zdecydowanie nie byl moj dzwiek - ostro, wprawdzie z wykopem zle bez zadnej gracji, jak tani, budzetowy dzwiek wyprowadzony na wyzyny 'doskonalosci'. Ja bym naprawde szukal czegos mniej zdecydowanego, cieplejszego i z duza iloscia braw. To sa dobre kolumny i zapewne z mozliwosciami ale trzeba uwaznie sparowac z reszta by nie zepsuc.

Dlaczego upierasz sie przy analitycznosci? A co z muzyka? Dynamika - to rozumiem ale do czego potrzebne szczegoly i chirurgia? Po co?! One i tak za natury dobrego sprzetu beda obecne w dostatecznym stopniu.

pzdrw

soso

Słuchałem ostatnio zestawu B&W801 z Gryphon'em Antileon'em. Polecam. Do kupienia czasem na niemieckim audiomarkt.de za niecałe 5000 ojro. Za 10k zł możesz również pogadać z Darkul'em:)

Pozdrawiam.

..i zapomniałem o jeszcze jednym. Przy okazji odsłuchu 801 użyliśmy także Metaxasa Solitaire kolegi Zukzukzukzuk'a. Nie grało to może na poziomie Antileon'a, ale dźwięk był wciąż klasy hiend:) Napisz do niego PW, wiem, że chce go sprzedać za ok.5k zł.

upieram się przy analityczności bo zawsze mi jej brakuje gdy słucham czegos innego niż B&W, lubię te "smaczki" cykniecia, wdechy itp.

co do sparowania - dlatego proszę o pomoc w doborze bo sam nie jestem w stanie tego zrobić, wybiorę jakieś typy (powiedzmy 3 szt) i postaram się odsłuchać przed zakupem...

kret, 16 Maj 2007, 12:48

>upieram się przy analityczności bo zawsze mi jej brakuje gdy słucham czegos innego niż B&W

Teraz chyba zartujesz! Czy na swiecie sa tylko kolumny jednej firmy, ktore sa analityczne?

>, lubię

>te "smaczki" cykniecia, wdechy itp.

Przeciez to jest na wielu systemach, nie tylko z B&W. Poza tym, czy to jest sedno sprawy - skrzypi krzeselko glosno czy cicho? A co z instrumentami? Wazne jak je slychac czy nie?

pzdrw

soso

Odnośnie kolumn to akurat temat był i jest zamknięty; żadna inna firma w tej cenie B&W nie podskoczy; Nautilusy mają klasę , wygląd, styl to wręcz "pomnik", wielu ludzi wie co to jest B&W (nie audiofilów, zwykłych ludzi) i to budzi respekt - pamietam niedawno sytuację z pewnym dawnym znajomym na ulicy podczas gadki wyszło że mam teraz nowe głośniki że to B&W - gościu od razu doznał szoku niemal i wprosił sie koniecznie posłuchać - tłumaczyłem że to tania seria i w ogóle że budżetowce (604S3) a on że nic to - to przecież B&W i na tym to w studiach profesjonalnych się słucha a nie w domu ! po wizycie prawie się rozpłynął - tak wg niego pięknie grało :) to tak poza tematem trochę śmieszne może ale spotkałem się z tym wiele razy u ludzi którzy nie mają pojęcia o audiofiliźmie - B&W budzi respekt; gdy kiedyś jakaś inna firma wypracuje taki wizerunek i wypuści tak przepięknie wykonane i wyglądające kolumny to może pomyslę bo na chwile obecną na moją (bardzo ciężko zdobytą kasę - nie jestem jakimś krezusem finansowym) zasłużyło tylko B&W; a że do tego gra tak jak lubię - czysto, analitycznie i z wykopem to już rewelka :)

prosze nawet popatrzeć na nr seryjne serii 800 - oni to sprzedają !!! nie robią kilku sztuk i szukają naiwnych ten towar schodzi ze sklepów oraz jako używki bez problemów, bez wciskania kitu itp.

także szukamy wzmocnienia dla 802D - to jest niezmienne, mogę natomiast dowolnie przebierać w końcówkach mocy :)

kret ciut przesadzasz ;))

jeśli chodzi o tzw. hi-end i miałbym "konkretną kasę do wydania na audio" rozejrzałbym się za np. Sonus Faberem lub WLM. Szczególnie WLM są zjawiskowe, wręcz holograficzne. Dziś jest wiele ciekawych wytwórców a firma B&W przeciętniakiem pomiędzy nimi.

B&W raczej nie mają dobrego zdania tu na forum szczególnie niższe serie, taki troszke lepszy sprzęt od MediaMarketu.

jodel, 16 Maj 2007, 13:40

>kret ciut przesadzasz ;))

>jeśli chodzi o tzw. hi-end i miałbym "konkretną kasę do wydania na audio" rozejrzałbym się za np.

>Sonus Faberem lub WLM. Szczególnie WLM są zjawiskowe, wręcz holograficzne. Dziś jest wiele ciekawych

>wytwórców a firma B&W przeciętniakiem pomiędzy nimi.

>

A ja mam inne zdanie - drogie modele B&W sa naprawde OK i konkurencyjne co do ceny. Ale, na Boga, rozne rzeczy mozna z nimi zrobic, w tym wyciagnac z nich drobny procent mozliwosci. Dla mnie szukanie do nich detalicznego towarzystwa z przytupem jest droga budzaca moj wewnetrzny sprzeciw. Wszystko. Te kolumny moga naprawde szczekac zamiast grac i tego nalezy uniknac.

pzdrw

soso

raczej nie przesadzam - B&W sprzedaje się w dziesiątkach tys szt nawet serię 800...

co do Sonus Fabera i WLM - widziałem ale nie słyszałem, zerknę czy warto słuchać czy mnie do tego przekonają -nie wiem (mają laboratoria ? opatentowane WŁASNE materiały jak np. marlan, rohacell ? dołaczają wykres potwierdzający jak gra ich cudo ? i najważniejsze czy wszystkie głosniki są ICH produkcji ? no i kolumna nie może być "skrzynką" muszą pokazać starania w kierunku gięcia drewna itp) - jeśli tak jest to rozważę ich produkty do odsłuchu

co do samego brzmienia i opinii na forum :

1) kupując swoje obecne 604S3 jeździłem kilka razy do stolicy na odsłuchy różnych marek, dawałem granicę ceny do 9kzł i czemu NIC nie zagało lepiej od "ciut lepszych niż z marketu" 604 ???? (odsłuchałem dokładnie 14 modeli i jedynie Totem obronił się ale był 2x droższy) dlaczego ? skoro sa takie złe to czemu inne są jeszcze gorsze ? (słuchaliśmy z żoną i czasem znajomym żeby nie wyszło że tylko ja ogłuchłem :))

2) 2 razy byliśmy na audioshow i nie słyszłem NIC co zagrałoby lepiej od 802 ! ba powiem nawet że niefortunnie ustawione 801D z Classe w zeszłym roku zniszczyły konkurencję całkowicie (byłem tylko w Sobieskim i o tym mówię) dlaczego jak sprzęt wydaje się grać już dobrze to nagle okazuje się że słychac jakieś "analogowe" śmieci jak z gramofonu, jakieś ciepełko nie do zniesienia jak brud wtargające do dźwieku ??

Nie uważam się za wszystkowiędzącego itp. po prostu nie słyszałem niczego co gra lepiej i kosztuje podobnie (z drugiej ręki)

-->>>JODEL

Tylko ze B&W oprocz grania maja swoj nie powtarzalny styl, wykonczenie którego brakuje innym producentom.B&W to piekny mebel w pokoju co zachwyci nie jednego. Sluchalem róznych zestawień i wiem już ze nie zamienie B&W na nic innego. W przyszlosci moze tak..ale na model wyżej:) Co do wzmaka do 802 D to ja bym stawial na Rotela ale 1090:). Albo Ushera R 1.5:)

-->>Kret

pamietaj ze 802D potrzebuja sporego salonu. zastanow się na 803S bo mysle ze to moze byc to czego szukasz. Jak cos to zapraszam do mnie na odsluch:) Ale gdybym mial wybor miedzy nowymi 803D a uzywanymi 802D ...bralbym 802D;p

Blady99 - dzięki za zzaproszenie ale nie skorzystam - muszą byc 802 bo musi byc to model "z głową" :) inne osiemsetki (nie obraź się) nie mają takiego stylu ...

co do salonu to własnie jest duży i podobno moje 604 są za małe teraz do niego - grać ma w 44m2 otwartych dodatkowo na resztę parteru

myślałem właśnie nad tym rotelem 1090 ale cos nikt go nie proponuje oprócz ciebie... nie wiem... mam teraz rotela z 604-kami i jest super...

Razem z kolega cloudiorem również słuchałem tych 801 z Gryphonem i muszę powiedzieć, że nie podzielam do końca zachwytów kolegi. Dźwięk oczywiście był bardzo dobry, ale niestety na niektórych utworach brakowało klimatu. Jeśli lubi się dźwięk bezpośredni - bez owijania w bawełnę z dużą ilością detali, to można dalej nie szukać. Jeśli chce się poczuć klimat niektórych nagrań - szczególnie dotyczy to wokalu, czy małych składów, to moim zdaniem nie tędy droga - wykop na nic się nie przydaje.

Do muzyki rockowej to zestawienie - przyznaję bez bicia - to najlepszę co do tej pory słuchałem.

Nie jestem takim ekstremistą jak niektórzy koledzy - tylko B&W i nic nie istnieje, natomiast trzeba przyznać rację, że do niektórych gatunków muzyki trudno znaleźć coś lepszego, a do większości muzyki te kolumienki są conajmniej bardzo dobre i na pewno warte swojej ceny.

Na Kind of Blue Davisa nie doznałem niestety spektakularnych wrażeń, które znałem z innego zestawienia sprzętu, natomiast sesja nagraniowa Claptona powalała na kolana :)

no bo nikt nie sluchal go , a pozatym jest ciezki do dostania i do tanich nie nalezy. Wiekszosc ja sluchala cos z Rotela to albo integry albo z tych nizszych modeli jak 1050, 1066 i ta co ja mam 1070. Jezeli sie podoba Tobie polaczenie Rotela z B&W a z tego co piszesz to tak jest to nie masz sie nad czym zastanawiac. Ludzie go nie polecaja bo uwazaja ze gra ostro. Ale mi sie to podoba akurat dlatego stosuje polaczenie B&W z Rotelem ;p

kret, 16 Maj 2007, 14:21

>Blady99 - dzięki za zzaproszenie ale nie skorzystam - muszą byc 802 bo musi byc to model "z głową"

>:) inne osiemsetki (nie obraź się) nie mają takiego stylu ...

>co do salonu to własnie jest duży i podobno moje 604 są za małe teraz do niego - grać ma w 44m2

>otwartych dodatkowo na resztę parteru

>

>myślałem właśnie nad tym rotelem 1090 ale cos nikt go nie proponuje oprócz ciebie... nie wiem... mam

>teraz rotela z 604-kami i jest super...

kret-->

... gięta sklejka, model z "głową" i tego typu marketingowy bełkot ...

Ty kupiłeś te kolumny oczami !!!

Dzwięk jest bez znaczenia ... te kolumny mają po prostu idealnie się prezentować w Twoim ogromniastym salonie !!!!

Biorąc pod uwagę ten aspekt dokonałeś najlepszego wyboru.

Jeśli zaś chodzi o dźwięk ... no cóż ... mizeria i zgrzytanie zębami :(

W tej cenie są one po prostu bardzo przeciętne o czym może dobitnie świadczyć ich niska cena na rynku second-hand.

zdezintegrowany_3PO

Może jakiś MBL z drugiej reki z Niemiec? MBL to właśnie niesamowicie gładki i homogeniczny dżwięk plus niesamowity bas - utraszybki, utradynamiczny, doskonale kontrolowany. Z tym, ze moze wyjsc z tego dzwiek bardzo monitorowy. Wszystko bedzie zalezalo od zrodla.

ok, zostawmy temat kolumn bo schodzimy na boczne tory dyskusji - kolumny będą takie a nie inne i koniec

aktualne jest nadal pytanie o zasilenie ich mocą - prosze o wasze typy uwzględniając poruszane wcześniej trudności z ich właściwym zestawieniem, sparowaniem z resztą systemu

>kret

taki trochę dziwny jest ten twój zachwyt

zdezintegrowany dobrze to określił

co do wzmaka

KRELL (do 802 z porządnym zapasem mocy), analityczność, dźwięk "rzucony na pysk", "krew z uszu" jeśli wiesz o co mi chodzi

z B&W w twoim odczuciu powinno się zgrać, choć dla mnie to jak dżem do pizzy

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

B&W nie mają żadnej klasy, jest to produkt, popularny produkt, który wszyscy znają. Sam dźwięk to kwestia gutu ale ja nigdy bym tego nie postawił w salonie, bo pachnie mi MM.

Co do wzmaka - Krell, Gryphon, Classe, Rotel - za każdym trafieniem powinna być krew z uszu = dźwięk akurat dla kreta ;)

Jejku, dlaczego wszyscy chcecie na siłę narzucać człowiekowi własne upodobania i włsne zdanie ?

Chce kupic 802D - no i super ! To dobry głosnik. A że nie wszystkim musi się on podobać - nie ważne. Ważne że podoba sie kupującemu. Nie wam.

Więc zamiast strzępić język pomóżcie człowiekowi znaleźć do tego sensowna amplifikację.

IMO Krell, Classe, Gryphon - wszystkie te wzmacniacze spełnią twoje oczekiwania. Jeżeli jednak Krell to coś wyższego niż 2250 - np. coś z serii FPB.

MBL raczej odpada - jest zbyt ciepły i nasycony. To zupełnie inny dźwiek. Rotel również odpada ale z innych względów - to jak założenie opon bieżnikowanych do nowego mercedesa - jeżeli wiesz co mam na mysli.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

>kret

mimo negatywnych opinii o twoim wyborze, również moich nie przejmuj się tym i napisz co wybrałeś

znam paru właścicieli wysokich B&W i szukali oni całkiem czegoś innego niż ty

ale jak potrzebujesz "rentgena" zamiast muzyki ;))

za tą cenę do wydałeś (lub planujesz wydać) na te głośniki można lepiej, dużo lepiej (oczywiście jeśli kupiłeś nowe), jeśli masz wydać taką kasę lepiej dobrze się zastanowić a najlepiej posłuchać czym więcej tym lepiej

może okazać się że z B&W pozostanie tylko zachwyt znajomych i sąsiadów oraz stojący ładny gadżet w salonie

dzięki za porpozycje - postaram się jakoś "zlokalizować" proponowane wzmacniacze i przesłuchać;

kolumn jeszcze nie kupiłem - choć zapewne zrobię to - ale z drugiej ręki - nie liczę więc ich wartości na 50K tylko połowę (można realnie kupić za tyle second hand) i tyle są dla mnie warte;

zacząłem się jednak poważnie zastanawiać czy aby nie jestem głuchy :) - nie kupuję ich oczami (jak niektórzy sugerują- choś są piekne z wyglądu) bo SŁYSZAŁEM jak grają a nie słyszałem nic lepszego moim zdaniem (ale niezadużo mi dane było słuchać tej klasy sprzętów) - poproszę więc o typy do przesłuchania w ich cenie (do 25kzł używki lub nowe) - dam może jeszcze szansę innym producentom skoro podobno są lepsi od B&W, nic nie tracę przecież

podawajcie więc publicznie typy które grają lepiej od 802 - będę się starał odsłuchać, jednak gdy okaże się że są gorsze także publicznie napiszę o tym (mamy wolność przecież), prośba tylko (a zarazem warunek) żeby podawać produkty FIRM a nie jakichś manufaktur sprzedających 1-2 szt rocznie (problem z odsprzedażą późniejszą)

Nie jesteś głuchy. To dobre kolumny. Biorąc pod uwagę jakość wykonania/wygląd/markę/jakość dźwieku jest to produkt o bardzo dobrym stosunku jakości do ceny.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Witam.

Niedawno miałem kolejną okazję (wspólnie z forumowymi Kolegami) posłuchać B&W 801 Nautilus z Gryphonem Antileon oraz pre Classe P60 i odtwarzaczem CD Wadia 860.

Dynamika, zejście basu, przestrzeń, lokalizacja muzyków czy instrumetów - BOMBA ! Cykanie na hi-endowym poziomie ! Tylko śrdenica co nieco zimna... (jak dla mnie) i nie "aksamitna" - jak lubię.

Daltego, mi osobiście brakowało nieco "czaru", "ulotności" i klimatu w nagraniach jazzowych...

Mimo wyszstko - system ten grał na BARDZO WYSOKIM POZIOMIE !

Ale twierdzę, że systemu, który odtworzyłby idealnie każdy klimat muzyczny chyba nie ma !

Przynajmniej w Naszym, polskim audiofilskim świecie (porównajcie z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Kto taki ma... niech pierwszy rzuci kamień !

Myślę, że ta końcówka byłaby aż nadto do Twoich 802D. Stary - ale JARY ! BOMBA !

A podobno można ją kupić za nieco poniżej 20 tys.

Pozdrawiam.

Jacek

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.