Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo wzmak + CD do 5 kzł???

jaro4444

Rekomendowane odpowiedzi

Panie i Panowie dla siebie to wiem co wybrać. Teraz jednak mam dylemat - znajomi byli u mnie i posłuchali mojego zestawu i decyzja była krótka: "My też tak chcemy!"

Kolumny juz się robią więc dla nich na parze Usherów 8945P + T9950. Kable pójdą najprawdopodobniej tak jak u mnioe Audionowa.

Teraz dylemat - ja mam wzmak Xindaka XA6950V + CD Sonego QS930 po robocie Piotrka608. Oni chcą wydać na CD + wzmak max 5 kzł ale za nowe.

Więc zastanawiam się co im polecić.

Do tej pory przychodzą mi do głowy:

Xindak XA6950V lub XA6200 + CD-06,

Marantz PM7001KI + CD7001KI,

Marantz PM7001 + CD7001,

Denon PMA1500 + DCD1500.

Założenia - sterowane z pilota, zestaw spójny stylistycznie, możliwość rozbudowy o tuner, muzykalność, duża rezerwa prądowa i moc na niskiej głośności przy 4 Ohmach (Ushery wymagają dużo prądu).

Zastanawia mnie jesze Onkyo A9755 + CD DX7555 ale nigdy tego nie słyszałem.

Zależy mi bezawaryjności, łatwości obsługi i dobrym serwisie.

Co polecilibyście? Jak wypada to Onkyo na tle pozostałych?

https://www.audiostereo.pl/topic/33660-zestaw-stereo-wzmak-cd-do-5-kz%C5%82/

To może ja pierwszy odezwe sie nieśmiało.

Polecam zestaw:

NAD wzm. C372 + CD C542

Cenowo akurat 5 kzł

wydajnośc prądowa bardzo duża,myślę że pociągną wiekszośc kolumn ( Ushery też)

Polecam bo dobre, a wiem bo mam.

Nie zapomnij jednak doradzic znajomym,że przed ostatecznym wyborem i zakupem konicznie trzeba sprzęt odsłuchac, w końcu to oni będą słuchac, a nie Ty.

Co do Oknyo to niestety nie wiem nic, nie słuchałem

Pozdrawiam

kabaczek

• Redaktorzy

jaro4444 - do listy dorzuć jeszcze zestaw Creeka EVO (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), ale jak skrzynki mają być na usherach to może lepiej pozostać przy Xindaku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

>>> jaro4444

Myślę że dwa najlepsze zestawy to Xindak i Nad.

Nada 352 i 542 moja siostra męczy już od roku. Pilot systemowy jest, tuner też można kupić. Brzmieniowo też się z Usherami powinien zgrać.

Xindaka sam znasz.

Denon może być trochę męczący, poza tym to trochę inna szkoła brzmienia niż twój zestaw.

Pozdrawiam,

kris_k

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

Własnie cholera jest mały dylemat głównie z CD + tuner. Większość pilotów systemowych obsługuje tuner przez CD. Dlatego chciałbym uniknąć 3 pilotów ;)

A teraz poważnie - na temat Marantza słyszałem opinie, że jednak nieco przysłaby i CD7001 ma jakieś wady w oprogramowaniu i się przycina po przejściu z SACD na CD.

Denon wiem raczej bardziej ostry i jazgotliwy ale mocniejszy od Marantza i DCD1500 lepej dopracowane jest chyba. Poza tym TU1500AE ma pilota i całkiem nieźle gra.

NAD-a jakoś osobiście nie lubię ale czemu nie spróbować.

Chyba na tą chwilę skłaniam się ku wzmakowi Xindaka + CD06 lub CD i tuner innej marki.

Co do odsłuchu to oczywiście przeprowadzimy go u nich w domu na gotowych kolumnach. Ale nie chcę doprowadzić do sytuacji, że w ciemno będzie odsłuchiwane 15 zestawów ;)

• 2 tygodnie później...

Witam

Jaro pozwolę sobie podłączyć się do tematu ponieważ stoję przed podobnym dylematem a na dodatek miałemu okazję przesłuchac większości z podawanych systemów.

Również chciałbym posiadać zestawik (na poczatek wzmak + tu) który byłby zgrany stylistycznie a do tego potrzfił poradzić sobie z takimi przetwornikami jak usher lub weglowy scan. Słowam ma być brzmieniowo adekwatny, ładny i zamknąc się w kwocie ...5kpln.

Jełśi chodzi o marantza to potwierdzam jego słabowotość. W audio klanie miałem przyjemnośc z VA Bachami i przy cichym słuchaniu (takie u mnie najczestsze) było po prost cicho ale też i bezbarwnie. Kazdy wie chyba o czym mówię, kiedy to delikanie plumkając muzyka potrafi pokazac basik a jednoczesnie szept Jopkowej słyszysz za uchem...

NAD to wciąż dla mnie zagadka. C372 słuchałem własnie z usherem x-718 (niewygrzenym niestety) i było tragicznie. Moc kompletnie nie przkłdała się na brzmienie. P{udełkowo sucho ale przede wszystkim bez barwy.Wielu jest fanów NAD-a ale po tym odsłuchu coś mnie odrzuciło - może potrzbuję jeszcze jednego odsłuchu.

Xindak - nie słuchałem ale się nasłuchałem o nim pięknych opowieści. Niestety problem to jednorodna stylistyka.....

Denon - piękne wzornictwo i w salonie taki zestawik prezentuję się wybornie ale brzmienie przezentowane z kolumnami dali było strasznie szczupłe , zupełnie nie jak denon, słyszałem coś z japonczyka który po prostu skąpi....

Problem jest zecydowany ale chyba najtrudniej będzie porównac takie brzmienie w jednorodnych waunkach w tych samych warunkach. W razie potrzeby jestem gotów na wspólne odsłuchy co by połączyć siły a może i potrzeby ...

Jaro,

Wybrałeś już coś?

Jak nie to opowiadam się za Xindakiem.

Pomyśl może jeszcze o Acoustic Solutions (dzielone: pre + końc.mocy + cd). Chyba to wyjdzie trochę więcej niż 5 kPLN, ale może okazać się, że to najlepszy wybór.

jaro4444,

a może komplet Audiolaba 8000CD i integra 8000S? wg cen z allegro, wyjdzie poniżej 5 tys. pln i na płyty lub kable parę złotych zostanie ;-)

x.

Ukryta Zawartość

post-15374-100000614 1181082589_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tego co widze jest jeszcze arcam diva a90 - do dostania w okolicach 3000 i do tego za 2000 cd arcama jest do wyrwania.

Podobnie sprawa ma się z CA 840A - powinieneś się zmieścić w 5kPLN

Ukryta Zawartość

post-775-100000608 1181111862_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jaro

a nie masz ochoty poważnie porozmawiać ze znajomymi, przecież jak chcą nowe to nie będzie tak fajnie grało jak u ciebie w tych ramkach do 5tys.

dobre cd z salonu będzie kosztowało min 3ooo, a gdzie reszta?

muszą mieć nowe?

ja bym na twoim miejscu zrezygnował z porad bo to nie może zagrać za 5koła, jeszcze się obrażą...

>jaro4444,

>a może komplet Audiolaba 8000CD i integra 8000S? wg cen z allegro, wyjdzie poniżej 5 tys. pln i

Jaro to w ogóle nie gra ,zresztą z tego co pamietam to w ogóle nie jest ten charakter dzwieku który lubisz ......

Trochę się pokręciłem dziś, uśmiechnąłem do kogo trzeba i w domu dziś mam na testach dziewicze CD-06 + XA6200 ;)

Sprzęt jak napisałem fabrycznie nowy. Pierwsze uwagi po ok 5 godzinach grania - fajne to jest ;)

W oczach (a w zasadzie w uszach) dojrzewa brzmienie tego zestawu ale już po 3-4 godzinach było lepiej jak w niejednym przereklamowanym europejczyku czy japońcu.

W CD widać w obudowie i funkcjach, że to budżetówka (poza panelem przednim bo ten jest super wykonany ze szczotkowanego aluminium). Za to wzmak to piękna, szlachetnie wykonana i gustowna w kształcie maszyna. Po raz pierwszy Xindak zrobił wzmacniacz, który jest prosty w kształcie i po prostu ładny. Pasuje wzorniczo do CD-06 jedynie nie wiem po jaką cholerę żólte zrobili na wzmaku zielony napis (chyba, że do wzmaka dorobią pasujące CD tak jest w zestawie A-06 i CD-06).

Pierwsze odsłuchy śwadczą o tym, że poaszukiwania mogą zakończyć się szybko - ten zestaw gra tak muzykalnie i spójnie, że nie chce się go wyłączać. Nic nie drażni, nie zamula. Oczywiście to nie Hi-End ale solidne i warte swojej ceny Hi-Fi.

A to jeszcze nic wymiana lampek we wzmacniaczu powoduje przejście o stopień wyżej jak nie dwa .Czyli mamy możliwość najtańszego i najmniej kłopotliwego z możliwych upgrade .

jeśli dziewica to tym wieksza przyjemność ,nieprawdaż ???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jaro4444

A Chinszcztzna to wbrew temu co piszą, że jest to szmelc świecący jak choinka to Twoim zdaniem Hi-End (hiiii). Dobre chińskie to tylko żarcie. Przecież oni nawet dwóch klocków nie są wstanie zrobic w takim samym wymiarze.

Renia239 to, że masz Rotela i gloryfikujesz tą markę to Twoja sprawa. Proszę czytaj ze zrozumieniem - napisałem o taniej serii Rotela 06 (robionej w Chinach zresztą :P). Wysokie modele (szczególnie te starsze) bywają ciekawe pod względem budowy i brzmienia. Ale to nie jest tematem tych rozważań.

Co do jakości wykonania i brzmienia tych żółtków mogłabyś się zdziwić tak jak są często zdziwieni posiadacze "renomowanego" sprzętu.

Ale ja nie przekonuję Cię do zakupu danej mraki tylko dzielę się uwagami z kolejnych odsłuchów i poszukiwań.

>jarro4444

>Dlatego się dziwię, że nazywasz kupą złomu coś czego nie słuchałeś. Ja Twoją chinszczyzne porównywałem przred zakupem z Rotelem i wyłszło jak wyszło. Nie mówiąc o dźwieku bo może Tobie sie to podoba bo mnie nie, to wykonanie jak za króla ćwieczka.

>Dlatego się dziwię, że nazywasz kupą złomu coś czego nie słuchałeś.

Słuchałem tych konkretnych modeli i paru innych a oferty Rotela (choćby niedawno miałem na teście przez 2 tygodnie RCD 1072) . Więc proszę nie oceniaj czegoś o czym nie wiesz ;)

Chyba ta rozmowa do niczego nie prowadzi - udowadnianie wyższości jednego sprzętu nad drugim nie jest moim celem. Ty wiesz swoje i nie mam zamiaru absolutnie Cię nawracać. Poza tym gdzie napisałem, że Xindaki to Hi-End??? Proszę nie przekłamuj i nie przekręcaj moich słów a będzie łatwiej polemizować a nie przekrzykiwać się i próbować drwić z cudzej opinii...

jarro4444,

Chcę Ci tylko przypomnieć, że to Ty przeszłeś z propozycji rozwiąń na oceny (skrajne) sprzetu. Dlatego chciałem Ci pokazać jak łatwo jest oceniać szczególnie nie swój sprzęt ; ). Jeżeli mamy sie szanować to nie możemy swoich propozycji oceniać i to w dodatku skrajnie gdy nie ma się do tego podstaw. Każdy wie, że Rotel to Rotel a Xindaki ????? chyba jest teraz założony wątek na ten tenat pt : "A co to Xindaki?"

Renia widzisz na czym polega nasza różnica w podejściu - ja nie wierzę ślepo w magię naklejki z marką - większość szanowanych kiedyś marek przeniosło produkcje do tanich miejsc i czyni maksymalne oszczędności - dlatego Rotel serii 06 to niestety jest kupka złomu (zdania nie zmienie bo jest uzasadnione). Mimo, że to jest Rotel..

Zobacz jak następuje gwałtowne przebudzenie u dawnych potentatów - np. Marantz, Denon - ostatnie lata był to stały upadek jakości ich linii 2-ch i zapatrzenie w KD co spowodowało, że ludzie odwrócili się z znacznej części od tych popularnych producentów. Chcąc ratować sytuacje nowe serie są o niebo lepiej wykonane, ładniejsze i co ciekawe tańsze - konkurencja czyni cuda ;)

Dobra uważam, że dość pisania off topic.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.