Skocz do zawartości
IGNORED

Mlody, niedoswiadczony szuka sprzetu...

AdRockefeller

Rekomendowane odpowiedzi

Serdecznie witam, chcialbym zaczac swoja przygode z DOBRYM dzwiekiem... Wczesniej sluchalem muzyki z komputera (nie smiac sie :) ) i tanich glosnikow komputerowych. Jednak dzwiek przestal mnie zadawalac, a wszystkie utwory, ktore lubilem stracily dla mnie na wartosci i juz nie daja mi satysfakcji z ich sluchania... zaczalem szukac czegos lepszego, ale obralem zly kierunek. Zbladzilem znowu w plastiki za kilkaset zlotych. Przestalo mnie to radowac bardzo szybko (byl to zestaw creative g500 - zakupiony z mysla o grach, ale teraz w gry juz w ogole nie gram... liczy sie tylko muzyka, a zestawik g500 stoi odlaczony juz od 3 miesiecy). Zaczalem sie rozgladac, moje fundusze nie byly zbyt wysokie na poczatku. Chcialem sobie kupic amplituner 5.1 (Pioneer VSX-516 - z mysla o rozbudowie do kina domowego) i monitory beta 20. Posluchalem takiego zestawu i dzwiek mi odpwiadal, bylem gotowy juz zakupic.. ale trafilem na to forum. Zrozumialem, ze nie jest mi potrzebny ampli 5.1 jak bede uzywal tylko 2 kolumn (i kino tez przestalo mnie interesowac - tylko stereo). Zaczalem czytac o tym i coraz czesciej zagladalem do MM, czy saturna i sluchalem roznych zestawow. Im wiecej przesluchiwalem, tym bardziej mieszaly sie moje uczucia co do sprzetu... Pracownicy dzialu Audio zlewali na mnie i proponowali jakies szajsowate zestawy i odchodzili. Zdurnialem. Podszedlem wiec do sklepu Audio z prawdziwego zdarzenia (Wroclaw - plac Jana Pawla II, nazwy nie pamietam :P). No ale tam tez chyba licza tylko na zysk, bo zaproponowali mi hk970 i jbl e80. Mysle wiec, ze najlepiej bedzie jak Wy mi udzielicie pomocy.

*Moje fundusze to 4500zl

*Pomieszczenie: 20m2 (bez zadnych zbednych gratow)

*Preferowana muzyka to: swing (np. benny goodman, czy glenn miller), generalnie pojety jazz :P od czasu do czasu rock'n'roll (bardzo lubie Ritchie Valens'a oraz The Beatles), R&B, lubie tez czesto sluchac Bonnie Tyler

*Drugi Wariant wynika z tego, ze jestem mloda osoba i rownie czesto slucham: Amerykanski rap (np. Three 6 Mafia, czy bow wow), a wiec przydalo by sie troche milego basu, czasami jak mnie najdzie dziwna chec to slucham np.: unique II - break my stride, albo cos pokroju Ace of Base.

Znajdzie sie cos odpowiedniego w tych granicach cenowych? Czy jestem skazany na komercje typu hk970? Sprzet moze byc uzywany (jak bedzie cos lepszego, a tanszego to tez chetnie rozpatrze taka propozycje). Zaznaczam, ze jestem zielony, ale wiem czego chce. Podawajcie zestawy, a ja bede staral sie je odnalezc i odsluchac. Szukajcie tylko wzmacniacza i kolumn. Cd dokupie pozniej, bo na chwile obecna zrodlem dzwieku bedzie komputer. Staram sie zakupywac orginalne CD-audio. Jest to kosztowne, wiec na razie moge sie pochwalic tylko 15 orginalnymi CD. Z biegiem czasu mam zamiar pozbycia sie mp3 z mojego kompa (jeszcze jakies 3-4 miesiace) i wtedy zakupie CDplayer (kiedy bede mial odpwiednia ilosc CD). Poza tym nie mam jeszcze odpowiednich funduszy na CDplayer.

https://www.audiostereo.pl/topic/33662-mlody-niedoswiadczony-szuka-sprzetu/

jeśli nie za bardzo ci się spieszy to proponuję pochodzić na odsłuchy - do :

1. salonów audio nie MM czy saturn

2. poszukać tutaj na forum o naszych odsłuchach znajdziesz odsłuchy w każdym praktycznie mieście i się podpiąć i posłuchać

W ten sposób wyrobisz sobie zdanie co chciałbyś mieć i jaki dźwięk cię interesuje. To pozwoli ci zaoszczędzić kupę kasy no i da ci niezłą radość ze słuchania muzyki.

Słucham tylko muzyki.

Zainteresuj sie firmą NAD i Rotel ich tańsze produkty są niezłe i nadają się do takiej muzy , może coś z drugiej ręki, aukcje Allegro.pl i Ebay.de! Sony i Technicsy aut ..choć może starsze modele są nawet niezłe.

Dobry wykop na basie i fajny dzwięk ma też Arcam cd i wzmaki z serii alpha 7 lub 7SE , 1000 -1500 za używany klocek ! Możesz też pójść inną drogą , zakupić sprzęt po kosztach i poddać go modowi np jakiś cdek Marantz z serii 53,63, lub 63 ki i wzmak tej firmy z serii KI , lub SONY serii ES albo starsze DENONY !

Trochę mało kasy a przecież i kable trzeba kupić (przynajmniej nie jakieś badziewie za 2 zł/m).

Jak chcesz nówki to ciężko będzie za tą kasę wszystko kupić!

No i oczywiście kolumny w przedziale od 1500 w górę , poniżęj tej kwoty to cieno będzie!

zwróć uwagę na tańsze Elacki , JBL,B&W ....a może używki bo taniej będzie , ale zawsze to używki a nie nówki .

Tak na marginesie posłuchaj kombo Philipsa ...dwie części ( wzmak i oddzielnie cd DVD) + kolumny (Swietnie zrobione ze wstęgowym wysokotonowym) ale........wzmacniacz jest na lampach! Model to Philips MCD 908, trochę opisany w AUDIOVIDEO z tego m-ca na stronie 10 . Powinien być już wystawiony w MEDIA i SATURNIE .

Ale to tylko ciekawostka, i jeszcze jedno nigdy nie wierz prasie audiofilskiej bo oni często kłamią i pieprzą głupoty , najlepszy jest Twój słuch a nie opinnie innych.

Pamiętaj ludzie różnie postrzegają i odbierają muzę , to co sie tobie podoba innym nie musi, i na odwrót, więc nie słuchaj jak ktoś na siłę chce cię przekonać że jego sprzęt gra najlepiej i inni nie mają racji .

Miarodajne są Twoje odsłuchy a najlepiej wypożyczenie sprzętu do domu i posłuchanie we własnych warunkach!

Pozdrawiam ,ale uprzedzam jak raz już w to wpadłeś (audiofilizm) to świat już nie będzie taki jak wcześniej , najgorzej jak sie uzależnisz od sprzętu a nie od słuchania muzy ...a przecież to ona jest tu najważniejsza a nie zatracenie się w stosach kolumn,cdeków, wzmakó i plątaniny kabli.

> AdRockefeller

Ja zaczynalem hmm powiedzmy sobie szczerze kilka lat temu, ale naszczescie dzieki trafianiu na ciekawych ludzi, z ktorych kazdy mail cos ciekawego do przedstawienie moglem szybko zwiekszyc swoja wiedze i odkryc (oj jeszcze nie do konca) co tak naprawde w muzyce mnie interesuje. Na poczatek polecilbym Ci moze cos takiego bardzo ogolnego: postaraj sie posluchac gdzies wzmacniacza lampowego, starego (lata 70) amplitunera na tranzystorach, nowego mozliwie bardzo szybkiego wzmaka, duzych waskich kolumn podlogowych, wielkich kolumn niemal kwadratowych z wielka membrana basowa, malych zamknietych (bez bass reflexu) monitorkow na podstawkach i troche wiekszych monitow. Niech o beda membrany z nowych tworzyw (najczesciej czarne) papierowe (najczesciej szare) wysokotonowce jako male kopulki, albo np jako zwyczajne membrany tylko oczywiscie miejsze od sredniotonowcow, albo np szerokopasmowe, poszukaj tez do posluchania mimo wszystko zrodla, kompaktu, kompaktu na lampie, gramofonu, kaseciaka. Wszystko to bardzo czesto (choc nie w kazdych zestawieniach) rozni sie od siebie znacznie bardziej niz poszczegolne marki. Kiedy juz usluszysz choc polowe skrajnie roznych rodzajow sprzetu zadasz jeszcze raz juz konkretniejsze pytanie np. jakie kolumny do lampy za 1000zl a wtedy uslyszysz ze np. ze jakies tam starocia.

Na konie sie okaze ze jesli spodobaja Ci sie nawet najdziwniejsze sprzety to i tak majac odrobine cierpliwosci i wiedzac czego juz chcesz zmiescisz sie w ustalonej teraz cenie albo jeszcze Ci zostanie.

Bedzie dobrze powodzenia :)

A ja jestem tez z wrocławia audio bawie sie juz kope lat i jak co to zapraszam do mnie na odsłuch ..to moze doradze co kupic w jakiej cenie..moze z tych 4500zł jeszcze na płytki goodmana zostanie:)

i taka drobna uwaga techniczna: majac juz wzmacniacz z kolumnami uwazaj z tym mp3 by nie odlaczyl Ci sie kabelek bo mozesz niezle je popalic, pozatym czasem na mp3 sa nagrane rozne smieci i inne dziwne sygnaly ktore moga niezaladnie potraktowac membany glosnikow. No ale mimo to powiem Ci ze sam czasem slucham glownie by wiedziec jaka plyte mam kupic. Jako zrodlo informacji polecam np. www.allmusic.com

Tez jestem z Wroclawia i takze zapraszam do siebie na odsluch. Dysponuje troche innym sprzetem niz Piotrek608. Wydaje mi sie, ze u mnie bedzie troche inna "szkola brzmienia". Im wiecej odsluchow tym lepiej, latwiej znajdziesz dzwiek ktory bedzie Ci odpowiadal.

pozdr

hybryd

Wal do Piotrka608 ...fachowiec od modyfikacji , ale umów się z HYBRYDEM , nic nie kupuj póki nie posłuchasz trochę sprzętu , a wtedy dopiero na pewno określisz czego chcesz !!!

Warto poczekać nawet parę tygodni ...a możę jakaś okazja się trafi i więcej kasy wpadnie !

Mp3 do śmieci ...to zero jakośći , lepsze już są piraty od ruskich (czasami wcale nieżle nagrane) .

Oczywiście profi tylko słuchają oryginałów i takie powinieneś brać na odsłuch!

Please ..nie testuj tylko na nagranych na kompie!

Moja recepta po jednej płycie na odsłuchy : Rock , klasyka , jazz, i rozrywkowa z dobrą linią basową - polecam najnowszą płytkę JARRA "Tao&Tea"-super dynamika , efekty i bas

Chlopie, dam Ci na tacy! kolumny od McGyvera, wzmacniacz od Darkula, kabelki od Zydelka!!! Sam zbieram na taki zestaw!!!

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Skorzystaj z zaproszenia ziomów.

Osłuchaj się z dźwiękiem z różnych systemów.

Jeżeli któryś z nich będzie Ci się podobał i przypadkowo będzie do sprzedania to kup.

Nie zamawiaj niczego na podstawie opowieści jak to zagra.

artPaw, 21 Maj 2007, 23:12

>słyszałem w sobotę kolumny minas McGyvera u zofapa. Jestem pod wrażeniem. Solidna robota. Bas na

>piąteczkę.

Ja tez mam minasy, z tym ze znacznie poprawione. Mam Vife 4ohm (dolozony magnes)starsza wersja ale moim zdaniem lepsza (mialem na nowej WH, wiec mam porownanie)

W zwrotnicy Mundorf supreme silver oil i Millsy. Ta modyfikacja znacznie poprawila dzwiek, min bas o ktorym piszesz. Jest znacznie lepszy. Minasy z dobra lampa potrafia zagrac ! :)

pozdr

hybryd

AdRockeffeler

Skoro jesteś zielony, nie kupuj żadnych samoróbek (DIY), sprzętu po „modyfikacji”, „tuningu”, sprzętu nieznanych marek. Ludzie zazwyczaj nie sprzedają tego, bo te „poprawki” spowodowały, że sprzęt gra doskonale. Zapewne gra gorzej i chcą się tych klocków pozbyć.

Stawiaj na znane marki. Jak posłuchasz np. wzmacniacza NAD, to będziesz wiedział co Ci się w jego dźwięku podoba, a co nie. Będziesz mógł zrobić następny krok. Poszukasz wzmacniacz, w którym te pożądane cech wystąpią a stary wzmacniacz sprzedasz, prawdopodobnie z niewielką strata. Z takim DIY to będziesz miał problem, i albo sprzedasz z ogromną stratę albo wcale, i wzmacniacz za kilka stówek wyląduje w szafie. Ślepa uliczka. I jeszcze jedno. Nie kupuj sprzętu, jeśli nie może zagrać przez kilka dni w twoim docelowym pokoju. Olej od razu sprzedawcę, jeśli Ci tego nie umożliwi.

• Redaktorzy

jak nie wykluczasz używek to postaraj się posłuchać np wzmacniacza Alchemist Nexus - na allegro jest za 2,5kzł a to na prawdę porządne HiFi a za pozostałe 2kłz kolumny znajdziesz (np. Audio Academy Phoebe II)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

>>HYBRYD

>Od jak dawna grają u Ciebie te Minasy?

Drogi kolego, kolumny Minas Anor na Vifa M18WH + morel mtd29 staly u mnie jakies 1,5 roku i bylem z nich zadowolony. Jakis czas temu (juz prawie rok) znajomy forumowicz sprzedawal swoje stare MInasy (jeden z pierwszych modeli, ktory znacznie zmodyfikowal dodajac opisane wyzej przeze mnie elementy)

Byly to wlasnie Minasy na Vfie + Dynaudio Esotec, to znacznie wyzsza wersja tych glosnikow, ktora gra zupelnia innym dzwiekiem. Zakupilem minasy na Dynaudio od forumowicza, a starsze minasy odsprzedalem bratu, ktory ma je do dzis i jest bardzo z nich zadowolony.

Dodam, ze forumowicz ktory sprzedal mi te kolumny, dlugo szukal lepszych glosnikow, jakos trudno bylo mu sie rozstac ze starymi. Po dlugich odsluchach wybral JM Lab Electra 926. To chyba tez swiadczy o klasie tych glosnikow.

Poza tym na pewno nie sprzedam obecnych kolumn, bo zeby przejsc na wyzszy poziom musialbym wydac naprawde spoooro. Moje kolumny jako Minasy sa w pewnym stopniu "wyjatkowe" i maja inne brzmienie niz standardowe Minas Anor w zestawieniu Vifa + Esotec (czy jest ktos jeszcze kto ma Minas Anor z kondami za 400 zl sztuka ?)

Zapraszajac kolege na odsluch mialem "czyste intencje". Wielu zyczliwych forumowiczow pomoglo mi jak bylem zupelnie zielony, mam poczucie przekazania zdobytej (skromnej) wiedzy komus kto zaczyna. Kto wie moze pomoge obrac odpowiedni kierunek.

Poza tym na dzien dzisiejszy Minas Anor oficjalnie sa w ofercie firmy Studio 16 hertz, i nie sa zadna DIY samorobka. Poza tym nowe Minas Anor przekraczaja (a juz znacznie moja wersja) zalozony budzet kolegi. Zapraszajac kolege chcialem pokazac/ byc moze nakierowac na droge jaka ja wybralem.

Pozdr

Hybryd

Ja też zapraszam tylko na odsłuch i mam czyste intencje..nie mam jakiego kolwiek klocka nawet na sprzedaż i chyba niepredko będę miał..ostatnio jedyne moje hobby to dział "płyty cd" na allegro.

Jedyne co bym chciał niezwłocznie zmienic w swoim systemie odsłuchowym to pomieszczenie..

warto wziąć pod uwagę

niezłe na początek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

zostanie na cd-ka po dobrym tuningu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wybaczcie, ze nie odpowiadalem na Wasze propozycje, ale rzadko mam okazje zagladac na to forum.. Szkola itd. Dziekuje za zaproszenia, chcialbym z nich skorzystac, ale dopiero w wakacje... Mysle, ze do tego czasu moj budzet wzrosnie, ale jest tez inny problem jaki mam... Ja chcialbym sprzet grajacy, ale rodzice powiedzieli, ze mam przeznaczyc pieniadze na auto, a dopiero kiedy bede juz je posiadal bawil sie z dzwiekiem... Maja chyba racje, gdyz bede mial wiecej czasu na odsluchy i rozeznam sie w temacie... a na dodatek bede mial czym jezdzic na spotkania odsluchowe (mieszkam 35km od Wroclawia) :) Pozdrawiam i za wszystkie porady dziekuje... Czeka mnie wiele odsluchow i pewnie nie jeden raz bede wyklinal dzien, w ktorym odlaczylem moje g500 od komputera i wybralem przygode poszukiwania odpowiedniego dzwieku (ale czuje taka potrzebe, to jest najgorsze:) )

Pozdrawiam Adrian

Tylko wiesz mlody z tymi samochodami to sa zasady dokladnie takie samo jak z audio :)))))))))))) naszczescie jest kilka grup dyskusyjnych na ten tamat by wspolczesna "rzecywistosc" nie zrobila z Ciebie debila ;)

Zreszta ze wszystkim na swiecie tak jest, nawet np. z czyms tak nieistotnym jak herbata jest dokladnie tak samo. Pija ja rano z torebki pierwsza lepsza by nie czuc wody z wodociagow podlaczonych do miejskich sciekow :P A tu mamy ruskie samowary, imbryki, fusy, sitka, przepis babci na pazenie, najrozniejsze smaki w torebkach, badz sprowadzane na zamowienie z dalekicjh krajow, cala filozofie przygotowania, zrodlane wody, badz scieki z kranu, herbaciarnie na miescie albo znajomych co zwiedzili pol swiata i wiedza co i jak, w koncu na upartego mozna i samemu zaczac uprawiac w ogrodku jesli tylko cos wyrosnie :)) albo na koncu swiata miec wlasna plantacje. Wszystko zalezy tylko od Ciebie!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.