Skocz do zawartości
IGNORED

Za male kolumny... czy za duzy pokoj???

Wogtek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Od niecalego roku mam kolumny Audiowave 141SE (drewno) reszta sytsemu to Creek4330 i Rotel RCD961. Calosc brzmi jak dla mnie bardzo dobrze, ale w malym pokoju! Jesli gra to w pokoju 5mx4m, to efekt robi sie juz nieciekawy. Srodek i gora gra ladnie, ale brakuje przestrzeni i basu. Zastanawiam sie nad wymiana kolumn (pokoju sie nie da). Kolumny stoja od siebie okolo 2m, i okolo 0,5m od sciany (na scianie 4m). Podloga z paneli, pokoj raczej malo zagracony. (choc monitory tez mile widziane). Kwote jaka moge przeznaczyc to max. 2tys. Myslalem o Avance Omega 503.. Dzieki za porady!

https://www.audiostereo.pl/topic/3367-za-male-kolumny-czy-za-duzy-pokoj/

Z moich doświadczeń wynika, że lepiej mieć za małe kolumny, niż za duże. Dzisiaj przeniosłem B&W 705 z mojego 12-metrowego pokoiku do 20m salonu i efekt był do prawdy niesamowity. Dobrze, że to zrobiłem, bo jeszcze bym jakieś głupoty o tych kolumnach napisał:-) I tutaj zaskoczenie w kwestii basu - u mnie brzmiał jak tekturowe pudło, a w salonie nabrał mięcha, wypełnienia i schodził duuużo niżej. Kolejna kwestia - przestrzeń - w 12 metrach była jakaś stłamszona, zamknięta, a w salonie nagle się otworzyła, wylała, czy wręcz wybuchła. Przesiedziałem ze dwie godziny przynosząc raz po raz kolejną porcję płyt. Jeszcze mi się przypomina ten dźwięk.

Jeżeli jednak masz takie obserwacje, nie będę się z Tobą kłócił - na dzień dzisiejszy moja opinia jest taka, że nawet w dwudziestometrowym pokoju najlepsze są monitorki. To że w ogóle jestem sympatykiem podstawkowych kolumn to inna sprawa, ale jeśli chodzi o nagłaśnianie pomieszczeń, uważam że trzeba koniecznie sprawdzić zachowanie kolumn w danym pomieszczeniu. Powinieneś za wszelką cenę wypożyczyć kolumny do odsłuchu w domu zanim coś kupisz. Wymiana wzmaka, czy źródła to już inna bajka, bo jeżeli usłyszysz zmianę w sklepie, to taka sama, albo przynajmniej bardzo podobna zajdzie u Ciebie. Z kolumnami trzeba uważać, o czym się dziś przekonałem. Żadne inne kolumny tak nie zareagowały na zmianę pomieszczenia jak 705. Jutro znowu je przestawię i od razu zabiorę sobie stojaki z płytami. Ale będę miał jazdę!

To tyle ode mnie hehe:-)

Pozdrawiam i życzę powodzenia!

Mam to samo przenoszac sprzet, z tym, ze u mnie zdecydowanie lepiej jest w druga strone. W mniejszym graja lepiej...:( tez jestem fanem monitorow, moze bede mial okazje na weekend posluchac SF Concertino, wiec bede mial okazje porownac. Nie chce sie pozbywac Audiowave-ow swietnie graja a do tego ladny mebelek!

w podlogowcach owszem jest wiekszy wybor, ale i ceny sa odpowiednio wieksze. Chyba ze szukac w sprzecie uzywanym. A nie bardzo mam taka mozliwosc!

A druga sprawa. Czy znacie jakis w miare rozsadny sklep HiFi na Slasku? Luzak w tychach to wiem, MgHz sobie daruje..

Tylko musze jakas biblioteke przetrzasnac, co kupuje HiFi i Muzyka, ja akurat tego nr nie mam! W necie wyczytalem ze byl tam test kolumn do 2000zl. Jesli zmiana ustawien nic nie pomoze to jest to jakas alternatywa!

Wogtek

Chyba masz problem. Twoje miniaturki są raczej OK. Rzecz w tym, że monitory za ok. 2,5 tys odpowiadają jakością podłogówkom za 3,5-4 tys. Pomijam oczywiście kwestię dynamiki i basu, ale jakość barw i całościowa kultura brzmienia będzie zbliżona. Widać to na przykładzie rozmaitych serii np. -Epos M12(standy) kosztuje 2,7 tys a wersja podłogowa M15 3,8. To samo w serii Dana Avance'a - standowe - 2 tys., podłogówki - 3,8 tys. ASW z serii Cantius - monitorki - 1,9 tys i 2,4 tys, podłogowce - ok. 4 tys. Tego typu przykłady można mnożyć.

Audiowave 141 to maleństwa, w środku jakieś 8-9 litrów, bardzo niska efektywność, nic dziwnego, że są za słabe do 20 m. Z tym podziałem na podstawkowe i podłogowe, to bym nie przesadzał, bo takie np. Castle Pembroke mogą się okazać za małe do ww. pokoju.

Concertino, w dodatku z niezbyt mocnym 4330 chyba też będą za słabe. Biorąc pod uwagę podany przez Wogtka sposób ustawienia należy wybierać spośród większych monitorów lub niedużych podłogówek, wentylowanych z przodu, łatwych do wysterowania i o przyzwoitej efektywności, minimum 88 dB.

Co do Audiowave 141 to Zbig bym się nie zgodził!W 18 moich metrach pokojowych grają czasami głośno i wyraźnie ( napędza je jak wiesz taki sam wzmacniacz jak Twój) a raczej szant i country nie słucham.Pozdrawiam

Podłoga z paneli. Znam ten problem. Zanim podłożyłem pod kolumny płyty granitowe (30x40x6cm cena 100zł/szt.) miałem ogromne kłopoty z czytelnością basu. Panele łatwo wpadają w drgania, które przenoszą się na kolumny przez co basy stają się spowolnione i mało konturowe. Skutkuje to obniżeniem się czytelność tego podzakresu.

Drgania obudów nie sprzyjają także stabilności obrazu stereo.

>Wogtek niestety nie i nie mam odniesienia ;o) Następne kolumny będą w przyszlym roku,ale to już będzie inna bajka ;o) (jakaś lampka i kolumny myślę,że Triangl`a) Najlepiej jest posłuchać,Jesteś ze Sląska a w Zabrzu AW są produkowane.Jeśli nie będziesz na AS to proponuję w przyszłym tygodniu zadzwonić do p.R.Szott`a.Miły człowiek i można z nim pogadać.Pozdrawiam

-> Krzycho

kolumny stoja na kolcach dol to plyty granitowe trojkat rownoboczny o oboku 30, grubsc 5. Pomiedzy granitem a panelami tez sa kolce.

->Zbig

Co myslisz o Copland CSA8? Moge go tez przywiezc posluchac z Sonusami

-> Leszek - szybko sie wszystko zmienia:)

Na AS nie jade, mam w planie pobawic sie w weekend ze sprzetem.

Stolik przed kolumnami ma 45cm a kanapa gdzies 2m od kolumn. Za kanapa jest z 1,5m wolnego miejsca wypelnionego szafkami, ale nie na calej dlugosci sciany.

>Wogtek

Nie słuchałem nigdy CSA-8, ale tak z opisów wygląda na zbliżony w brzmiebiu do Primare. Moim zdaniem wydajne, dynamiczne, neutralne i lekko chłodne wzmacniacze doskonale pasują do Sonusów. Choć z uważanym za ciepły i plastyczny Vincentem SV-233 Concerto też ładnie grały, aczkolwiek słuchałem tego zestawienia krótko.

Swego czasu zakochalem sie w malutkich ProAc Response 1s - do tej pory sa one synonimem klasy monitora - do tego cieply A-klasowy wzmacniacz jakies super mega ciezkie standy targetopodobne i jest super

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.