Skocz do zawartości
IGNORED

zmiana odbiornika podczerwieni w Onkyo

blaz13

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam spory kłopot - posiadam amplituner stereo Yamaha RX 797 i do niego uniwersalny pilot tejże firmy. Jeżeli chodzi o DVD czy telewizory, to pilot ten jest w stanie sterować nimi - nawet gdy nie są marki Yamaha. Natomiast projektanci Yamahy postanowili uniemożliwić z tego pilota sterowanie odtwarzaczami CD, innymi niż Yamaha.

Nie wiedząc tego, kupiłem na allegro CD ONkyo DX-7211 - fajny sprzęt, który bardzo mi się podoba i dobrze gra. Teraz mam problem, bo nie chcę się go pozbywać, ale z drugiej strony nie chce mi się wszędzie latać z dwoma pilotami (oddzielnie do amplitunera Yamahy i oddzielnie do cd Onkyo). Czy można w Onkyo podmienić odbiornik podczerwieni na taki od Yamahy? Czy ktoś z was mógłby to zrobić fachowo i ile by to kosztowało? A może nie opłaca się tego robić i lepiej po prostu kupić CD Yamahy?

Proszę o fachową poradę.

Pozdrawiam!

Błażej

https://www.audiostereo.pl/topic/33676-zmiana-odbiornika-podczerwieni-w-onkyo/

Wymiana odbiornika nic nie zmieni, poprostu Onkyo nie rozumie rozkazow Yamahy. Jesli pilot Yamahy ma mozliwosc uczenia, mozna mu wpisac kody Onkyo. Inna mozliwosc to pilot uniwersalny ktory ma w pamieci kody do Onkyo, Yamahy i kilkudziesieciu innych producentow.

Kupujesz takie cudo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i możesz sterowac jednocześnie tv, cd, dvd, i czym tam chcesz wieża, pralka itp:D Wszystkim co odbiera sygnał z pilota.

Ukryta Zawartość

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Ja mam uniwersalnego za 20zl bo kupiony w normalnym sklepie i obsługuje wieże sony, telewizor, sony, tuner satelitarny skymaster, tv lg, wieże crown, tuner satelianty pace, sprawdzałem bo się bawiłem kiedyś, tak na codzien obsługuje tv sony i skymastera.

To jest tak że one maja książeczkę jak znajdziesz w niej model tv czy czegoś wpisujesz ręcznie a jak nie to włączasz takie jakby szukanie i klikasz off cały czas aż sie wyłączy dane urządzenie i wtedy już działa, na pilocie zmiana urządzenia potem to jeden przycisk, pod jeden przycisk programujesz jedno urządzenie i reszta jest podpisana i dział a normalnie. Pójdź do zwykłego sklepu kup taki pilot za 15zł sprawdź jak coś to ugadasz się ze sprzedawca jak nie będzie działał to zwrócisz.

zobacz:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Onkyo i Yamaha mają taki sam standard ale funkcje CD są pod różnymi kodami i w różnych grupach. Nie wiem jak to przerobić, w sumie dałoby radę zrobić odbiornik, dekoder i symulator kodów i wpiąć do CD zamiast jego odbiornika, tylko że to trochę pracy, ile jesteś w stanie wydać, to może pomyślę bardziej :) . Popróbój jeszcze różnymi przyciskami, np kod D8 to random w Yamaha i Play w Onkyo, pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.