Skocz do zawartości
IGNORED

Po co nam amplitunery z HDMI 1.3

Milimetr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

tak się zastanawiam po co nam nowe amplitunery z wejściami HDMI 1.3 i nowymi dekoderami DD+ Dolby TruHD i DTS HD?

Teoretycznie wiadomo, że chodzi o wsparcie nowych formatów, ale:

- jeżeli ktoś już kupił odtwazacz HD DVD czy blu ray to nowe dekodery ma już na pokładzie. Czy te w amplitunerach będą po prostu lepsze?

- jeżeli chodzi o obróbkę sygnały video przez amplituner to chyba nic się nie zmieniło w zasadach sztuki i najlepszym rozwiązaniem jest ominięcie amplitunera i podanie sygnału video od razu do odbiornika.

Zastanawiam się nad tym czy mój stary poczciwy Onkyo 989 posłuży mi dalej czy czas się za czymś rozejrzeć.

A propos: jest ciekawy model Donona 4806, ale nie wiedzieć czemu dostępny tylko w USA bez odpowiednika w Europie....

https://www.audiostereo.pl/topic/33705-po-co-nam-amplitunery-z-hdmi-13/

Temat ciekawy i dalece indywidualny, jeśli chodzi o punkt widzenia.

Dekodery HD:

Sam jestem ciekaw, jak to się rozwinie. Jakość dekoderów (a raczej przetworników C/A) będzie zależała od klasy komponentów je zawierających. Jednak to, że dzisiejsze odtwarzacze HD je posiadają, nie oznacza że w przyszłości zawsze tak będzie. Z czasem pojawią się budżetowe odtwarzacze posiadające dekodery miksujące do stereo, tak jak obecnie spora część budżetowych odtwarzaczy DVD. Jeśli Twoje Onkyo posiada wejście analogowe 7.1, możesz patrzeć w przyszłość spokojnie.

Co do Denona: rynek amerykański jest bardziej przez tę firmę doceniany.

ArtS :)

Gustaw>

O ile mnie pamięć nie myli, "Organizacja DVD FORUM" potraktowała DTS (podobnież jak SDDS i MPEG) jako rozwiązanie opcjonalne na płytach DVD - zatem może być, ale nie musi :-) Standardem natomiast jest Dolby Digital i PCM (2-kanałowy) zarówno dla NTSC (USA i Japonia), jaki PAL/SECAM (Europa).

Osobiście jestem zwolennikiem DTSu :-)

Pozdrawiam

Pixeel

Dla PAL DVD obowiązuje jeszcze format MPEG dla dźwięku.

DTS jest teoretycznie lepszy ze względu na większą przepływność, ale wiele zależy od realizacji dźwięku. Generalnie ten format spotyka się rzadko, gdyż zajmuje sporą część miejsca na płycie i przez co negatywnie wpływa na jakość obrazu.

W Polsce wytworzył się niedobry (moim zdaniem) zwyczaj, że film bez lektora, to tragedia. Mamy więc filmy wydawane z co najmniej dwiema ścieżkami audio (oryginalną i z lektorem). Jeśli dorzucić do tego DTS, to jakość obrazu może ucierpieć, chyba że ma on jedynie nieco ponad godzinę długości.

Ostatnio spotkałem się z filmem, który był zapisany na płycie jednowarstwowej. Po odjęciu dodatków miał łącznie z dwiema ścieżkami audio DD jakieś 3,5 GB. Sami przyznacie, że to profanacja dla jakości obrazu, co zresztą było widać. A szkoda, bo film niezły. A dodatki, to wyłącznie zapowiedzi innych filmów!

ArtS :)

W sprawie jakości obrazu i ścieżki DTS to nie ukrywam, że jestem gorącym zwolennikiem płyt Superbit. Był swego czasu taki projekt w Stanach promowany chyba przez Sony i pojawiło się sporo tytułów wydanych w superbicie. Płyta jest okrojona z wszelkich dodatków ale za to posiada podwyższeny bit rate w stosunku do normalnych wydań i ścieżkę w DTS-ise. Nabyłem sobie np. Desperado, Piąty Element oraz Leona zawodowca. Porównójąc wydania standardowe i superbit widać sporą różnicę.

Jeszcze słowo w kwestii przydatności "starych" amplituerów do nowych formatów dźwięku. Powiedzmy, że można skorzystać z dekoderów w odtwarzaczu i dalej połączyć sygnał do amplitunera po wejściu multichannel.

Pytanie jest jednak takie: czy sygnał na wejściu multichannel przechodzi przez system bass management wewnątrz amplitunera i czy podlega wszystkim ustawieniom w setupie takim jak speakers large/small, ustawieniom odległości i opóźnień. Bo jeżeli nie to połączenia multichannel nie są jednak najkorzystniejsze.

Generalnie w przypadku płyt audio nagranych w DTS CD nie nalezy wogóle uzywac procesorów DSP amplitunera, tylko zaufac realizatorom nagrania, czyli po prostu podac sygnal z odtwarzacza na EXT DECODER.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.