Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz na początek

---==LUK==---

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Koledzy, z reguły staram się nie zakładać tak ogólnych tematów na forach, bo wiem że archiwa to kopalnia wiedzy, ale sprawa jest pilna. Zobowiązałem się skompletować bratu, który za tydzień przyjeżdża do kraju, jakiś sprzęt na początek zabawy z audio, a nie mam obecnie w ogóle czasu na przeszukiwania archiwum. Sam niestety jeszcze zbyt mało znam się na konkretnych modelach, żeby samemu coś ciekawego wybrać.

Na razie kupiony CD Pioneer PD-S505, RCA Klotz, kolumny chyba na początek zostaną od jakiejś wieży (na razie;) )

Potrzebuje teraz wzmacniacza. Coś taniego, ale nie jakiś shit. Coś dobrego powiedzmy na pół roku zabawy.

Przejrzałem allegro, i wytypowałem:

Akai AM-U11

Denon PMA-250 / PMA-737

Dual CV 1200 / CV 1400

Grundig V8200 / V8300

Onkyo A-08

Pioneer A-110 / A-117 / A-225

Sansui AU-3900

User UA-120

Yamaha A-420

Poradźcie które odrzucić już na starcie, a na których się skupić. Każda rada mile widziana. Przede wszystkim jakość dźwięku, nie ilość dB :)

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/33870-wzmacniacz-na-pocz%C4%85tek/

jezeli bratu nie przeszkadza styl vintage to polecam to sansui, chociaz raczej model 4900 lub 317.

denon tez jest dobrym wyborem, polecam model 757 (tez w sumie vintage) lub model 500v (300zł).

byłem tym wzmacniaczem zachwycony. warto tez zwrócic uwage na yamahe a-500 (ok 250zł)

lub harmana kardona pm645 (2x40watt), cena ok 300zł.

Skoro pytasz o duala to ani cv 1200 ani 1400 tylko jesli już to szukaj cv 1600. Potężna maszyna o jasnym brzmieniu, jeśli takiego dzwięku bedziesz szukał to warto. Z tym że to już pod gust odpowiedni wzmak i pod ciepłe kolumny. No a jak zagra z "kolumnami od jakiejś wieży" ;-) to nikt nie wie. Denon pma-250 na pewno będzie uniwersalniejszy, mały ale daje ognia. A tak ogólnie to jestem zdania, że powinno się zacząć od przyzwoitych głośników, a potem do nich dobierać wzmacniacz.

OK, wielkie dzięki za sugestie.

Czyli widzę, że najlepiej będzie coś kupić z Denona lub Yamahy. Na tym etapie chyba najbezpieczeniej;) Ewentualnie przemyślę jeszcze Sansui lub HK jeśli znajdę w dobrej cenie.

Co do kolumn to zgadza się, są to kolumny od jakiejś dość wysokiej kiedyś wieży Pioneera, ale efekt prawdopodobnie będzie marny. Nasz plan na kolejną rozbudowę za jakiś czas to kolumny + tuner. Na razie bez wzmacniacza się nie obędzie, dlatego muszę go kupić.

PZDR.

dobre pytanie:) szczerze to jak najtaniej, dlatego będę chciał kupić coś okazyjnie na allegro, na razie zbieram opinie, bo może warto do któregoś nieco dopłacić. Jak wynika z wymienionych przeze mnie modeli to coś ok. 150-200zł (wiem że to lipa).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

mysle ze nie ma sie nawet co zastanawiac. jezeli klocek jest zgodny z opisem, to nic lepszego naprawde nie kupisz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tego Denona 737 akurat posiadam.

Może urodą nie grzeszy, ale cena przystępna i muszę przyznać, że piecyk potrafi zadziwić.

Czasem zatrzeszczy mu jakiś kondensator (trochę latek już ma) ale ogólnie dźwięk przyjemny, lekki i ciepły.

Ma ładny wokal.

Nie słucham głośniej niż na "11" a i tak w 9m robi spustoszenie.

I na pewno nie w połączeniu z kolumienkami z wieży, mógłby je ..spalić;)

trzeszczenie kondensatorów;>:>>>?? nie czaje;) moze chodzi o brudne przełączniki, wystarczy psiknąc kontaktem pr wszystkie przełączniki i regulatory, i wzmacniacz jest jak nowy. miałem-wiem.

To nie to. Z przełączników źródła, gdyż pewnie o takie chodziło, nie korzystam.

Ot czasem strzeli, jakby miał nadmiar ładunków elektronowych gdzieś w swych wnętrznościach - może to wina samego źródła, gdyż CD wyzionął ducha, a wiadomo lipna karta dźwiękowa generuje pewne formy zniekształceń...

Chodź ja obstawiałbym jednak piecyk . Na elektronice się nie znam,więc sprawdzić dokładnie nie mam jak.

Podejrzewam, że to dotyczy akurat mojego przypadku i niech nie rzutuje na pozytywne ogólne wrażenie.

Grundig V8200 / V8300 jest słaby. Jeśli niedrogi Grundig i z tego co teraz jest teraz na allegro to V7150.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Stare kondensatory elektrolityczne mogą tak strzelać. Są to tzw. szumy wybuchowe (mogą występować również w innych elementach). Szczególnie jeżeli sprzęt stał długo nieużywany. W takim stanie elektrolit już się nie uformuje, pomaga tylko wymiana.

Oczywiście najczęściej trzeszczą przełączniki nawet jeżeli ich nie ruszamy, oraz potencjometry przeważnie wtedy kiedy je ruszamy.

Pozdrowienia

Dzięki za zainteresowanie...

Denona PMA-737 nie kupiłem, mimo że poszedł taniutko. Sprzedający nie dopisał na maila, na oba numery telefonu nie można było się dodzwonić... przy tym bardzo niska cena, za duże ryzyko, zwłaszcza że sprzęt nie jest dla mnie.

Obecnie obserwuję:

- Denona PMA-250

- Yamahę A-420

- Sony TA-F400.

I w tej kolejności będę chciał któregoś kupić o ile cena będzie znośna. Z tego co pisaliście Denon powinien być najlepszy, a jak pozostałe 2 wzmaki mają się do niego?

Ewentualnie jeszcze zastanawiam się nad amplitunerem Denon DRA-350.

---==LUK==---, 30 Maj 2007, 22:26

>dobre pytanie:) szczerze to jak najtaniej, dlatego będę chciał kupić coś okazyjnie na allegro, na

>razie zbieram opinie, bo może warto do któregoś nieco dopłacić. Jak wynika z wymienionych przeze

>mnie modeli to coś ok. 150-200zł (wiem że to lipa).

jak chcesz to za 150zł mogę Ci sprzedać Denona PMA 260, w sumie i tak leży nieużywany od dawna w szafie :)

Na dobry i tani początek warto kupić sobie NAD-a 310, niestety nie wiem czy aktualnie jest w sprzedaży na allegro czy innych ogłoszeniach ale jest swoistym outsiderem w swojej klasie cenowej, nawet przewyzsza brzmieniowo swoich firmowych braci nieco droższych. Brzmienie ma kremowe i aksamitne, w porównaniu do tego taniego denona i odpowiednio cenowo innych wzmaków technics, yamaha itp jest po prostu lepszy w każdym aspekcie. Pomimo skromnej mocy napędzi wiele i zagra b. wciągająco.

Pozdrawiam

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Dla brata kupiłem ostatecznie Denona PMA-260 :) Bardzo fajny sprzęcik mimo niepozornego wyglądu...

Dzięki wszystkim za pomoc.

Ale chciałbym temat pociągnąć, bo przyszła kolej też na sprzęt dla mnie, zaczynam od początku, czyli wzmacniacz, CD, tuner, kolumny, okablowanie. Do tego stolik i podstawki, ale to już nie problem. Na sprzęt chciałbym przeznaczyć ok. 1000zł.

No i też zaczynam od wzmacniacza, który chciałbym kupić do 300zł. Przejrzałem duuużo archiwum, i moje typy są następujące (padły one nawet w tym temacie):

Denon PMA-500V

Yamaha A-500 (AX-500)

HK PM-645

NAD 3020i

Z trzech pierwszych najbardziej skłaniam się ku Harmanowi, przeczytałem sporo wypowiedzi, że to bardzo dobry sprzęt do ok. 300zł (ewentualnie na drugim miejscu Denon). Jeśli chodzi o Denona/Yamahe/HK to jest nawet kilka ich bezpośrednich porównań na forum, to wiem czym się mniej więcej różnią.

Gorzej z tym NADem, jak on ma się do reszty? Znalazłem, że dobry wzmak, ale czy lepszy od tych trzech? Właściwie jestem prawie zdecydowany na któryś z tych czterech, ale może jeszcze coś zaproponujecie?

Jeszcze raz dzięki za rady, pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.