Skocz do zawartości
IGNORED

Usher S520 a Audio Academy Phoebe

Iceman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zastanawiam się nad zakupem AA Phoebe (jak to się w ogóle wymawia prawidłowo?) i mam do Was pytanie drodzy koledzy - jak ich brzmienie ma się do Usher S520? Wiem że porównanie monitorów do podłogówek to nieco dziwny pomysł, ale może ktoś spróbuje.

https://www.audiostereo.pl/topic/33961-usher-s520-a-audio-academy-phoebe/
  • Redaktorzy

Iceman - główną różnica jest to, że 520-ki bardzo łatwo przesterować, co objawia się ich jazgotliwością i to przy wcale nie tak dużej głośności. Są to kolumny idealne do pomieszczeń o powierzchni max 12m kw. Za to Phoebe grają w sposób trochę bardziej stonowany i zrównoważony.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

No a właśnie - jeżeli wstawię je do 12m kw to nie będą się dusić? I ciekaw jestem czy nadal średnica będzie piękna? I chodzi mi wreszcie o to, czy coś zyskam nic nie tracąc, czy też to będzie coś za coś - bo muszę dodać, że Usherki spisują się rewelacyjnie - ale wiadomo - kto stoi w miejscu ten się cofa...

AA Phoebe niekoniecznie sie sprawdzą w tak małym pomieszczeniu, zależy to głównie od akustyki (stopnia wytłumienia akustycznego). Aczkolwiek kiedyś miałem potężne, 2,5 drożne podłogówki na 18cm wooferach wstawione do 14 metrowego pomieszczenia, i grało świetnie. Tyle że pomieszczenie to było wręcz przetłumione.

Bezpiecznym rozwiązaniem do 12 metrów byłyby monitorki na 15cm wooferkach.

To nie tak, że nie mam na czym muzyki słuchać i szukam na siłę jakiś kolumn. Tylko jakoś poczytałem ostatnio pozytywne opinie o AA i sie trochę zainteresowałem (czytaj: napaliłem). Nie zastanawiam się zatem na co można zmienić Ushery bo mi pasują, tylko zastanawiam się czy AA zagrają lepiej od nich nie tracąc zarazem całej tej ich magii (czytaj szukam pretekstu żeby kupić AA). Co do S520 to nie jest powiedziane, że ich też sobie nie zostawię, przynajmniej na jakiś czas.

Pytam o AA bo przed zakupem zawsze warto zasięgnąć języka, żeby później nie żałować. Jako że jestem napalony na nie to nie myślę zupełnie obiektywnie i dlatego proszę o wszelkie krytyczny uwagi na ich temat i o ewentualne rozbieżności w porównaniu do S520, tj. czy są pod jakimś względem gorsze od nich?

• Redaktorzy

don111 - przy Phoebe bardzo dużo zależy od amplifikacji - im mosniejsza i wydajniejsza prądowo tym lepiej, zresztą wszystkie kolumny AA lubią prąd.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Ice - za kasę jaką dasz za Phoebe nie kupisz nic lepszego. Wal do Michała z AA i bierz. Nie będziesz żałował.

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

Fr@ntz, 4 Cze 2007, 21:48

>przy Phoebe bardzo dużo zależy od amplifikacji - im mosniejsza i wydajniejsza prądowo tym

>lepiej, zresztą wszystkie kolumny AA lubią prąd.

no prądu to im nie brakowało, odsłuchiwałem je na wzmaczniaczu HK 680 :)

do pokoju 25m okazały się zdecydowanie za małe (no chyba że ktoś nigdy nie słucha głośno)

Fr@ntz

Ushery jazgotliwe? Używałem ich przez rok i nigdy nie miałem problemów z przesterowaniem. Grały w 16 metrach i bez trudu dawały sobie radę. Faktem jest natomiast, że baardzo dodaje im uroku lampa. Wówczas grają przecudną średnicą.

Phoebe na pewno slabe moca nie sa, mialem je dlugo u siebie z lampa chinska 12W i graly bardzo dobrze ale niestety sie wlasnie dusily, mialem je w ok 14 m2 pomieszczeniu, oczywiscie wszystko zalezy od ustawienia ale zmienilem na monitory, po prostu bylo za duzo basu...nie sluchalem tej najnowszej wersji, ale akurat AA Phoebe uwazam ze sa jednym z najbardziej udanych produktow w relacji jakosc/cena

Mag

sprocket, 5 Cze 2007, 09:15

>.. a u mnie Phoebe bezstresowo radziły sobie w 20m2 , ..kiedyś się pozbyłem a teraz znowu chodza mi

>po głowie ..fajne kolumienki

tez sie swoich pozbylem a teraz zmieniam mieszkanie i pokoj bedzie sporo wiekszy i obawiam sie ze bede mial problem...bardzo kuszaca jest ta wersja IIs, no i widze ze jest mozliwosc wypozyczenia ich za kaucja (za co duzy plus dla firmy)...

Mag

Do Iceman.

Jestem również posiadaczem Usherków S-520, które „męczą się” w podobnym powierzchniowo pomieszczeniu (10,5m2) Audio Academy Phoebe niestety nie słuchałem. Nie znalazłem z czym S-520 u ciebie grają, ale moim zdaniem nie ma sensu w takim metrażu wymieniać ich na podobnej klasy kolumny („Górę obsługuje niewielka kopułka Vifa TC20TD06 (w droższym, wchodzącym do sprzedaży modelu Phoebe III zastąpi ją Seas KT25F), zaś środek i góra papierowym, powlekanym głośnikiem także Vify, modelem TC18WG69” Jego kosz jest z plastiku, zaś magnes raczej niewielki.) Myślę, że zmieni się raczej charakter brzmienia, a jakość minimalnie. Wspomniałeś o pomieszczeniu 15m2. Proponuję tam odsłuchać Usherków. Jak wzmacniacz i akustyka pomieszczenia pozwoli to basu nie będzie mniej, a pojawi się naprawdę niezła przestrzeń. Brzmienie nie będzie się dusić co wpłynie pozytywnie na komfort odsłuchu.

Pozdrawiam

>Tylko jakoś poczytałem ostatnio pozytywne opinie o AA i sie trochę zainteresowałem (czytaj: napaliłem). Nie >zastanawiam się zatem na co można zmienić Ushery bo mi pasują, tylko zastanawiam się czy AA zagrają lepiej >od nich nie tracąc zarazem całej tej ich magii (czytaj szukam pretekstu żeby kupić AA).

Ja tak samo sie napalilem na AA Hyperion III i nie chce przejsc:)

Ostatnio na alledrogo widziałem Phoebe z minimalnym uszkodzeniem forniru bezpośrednio od AA w dobrej cenie ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może warto do AA zadzwonic, może ma coś jeszcze na stanie.

Ukryta Zawartość

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

Ja również posiadam Ushery s-520. Zastanawiam się nad zamianą ich na EPOS M12.2. Nie chodzi mi o to, że Ushery źle grają (bo grają w-g mnie pięknie , przestrzennie, piękną średnicą, czysto) ale czy Eposy 12.2 są jeszcze bardziej przezroczyste, mają jeszcze lepszą rozdzielczość, głębszą scenę, więcej powietrza, bardziej punktowy, rytmiczny i szybszy bas w stosunku do Ushera ?

Jako posiadacz PhoebeII potwierdzam zdania kolegow, ze potrzebuja sporo przestrzeni wokol zeby pokazac swoje mozliwosci. Moim zdaniem w 12m2 nie zagraja optymalnie, moze w przypadku bardzo solidnej adaptacji akustycznej bedzie przyzwoicie. Ja mam je w pom. ok. 14 m2 i troche sie dusza przy glosniejszym sluchaniu tzn. czuc ze maja wiekszy potencjal ale nie moga go zaprezentowac :). Genralnie w stosunku jakosc/cena b. dobre kolumny tylko warto wstawic je do "godnego" pomieszczenia.

>Ja również posiadam Ushery s-520. Zastanawiam się nad zamianą ich na EPOS M12.2. Nie chodzi mi o

>to, że Ushery źle grają (bo grają w-g mnie pięknie , przestrzennie, piękną średnicą, czysto) ale

>czy Eposy 12.2 są jeszcze bardziej przezroczyste, mają jeszcze lepszą rozdzielczość, głębszą scenę,

>więcej powietrza, bardziej punktowy, rytmiczny i szybszy bas w stosunku do Ushera ?

jak grają swietnie to po co chcesz je zamienić na epos'y.

• Redaktorzy

jak ma być lepiej w małym pomieszczeniu to proponuję posłuchać Acoustic Energy AE1, tylko, że wtedy nie ma przebacz i piec do nich trzeba porządny podpiąć. Z tańszych Spendor S3/5 - obudowa zamknięta dobrze się sprawdza w małych pokojach.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Jezus Maria, przecież to już było tyle razy wałkowane.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kiedyś miałem podobny dylemat bo mam pokój bagatela 12m.... Uscher czy AA. Wybito mi Ushera na tym forum w porównaniu do AA.

Dla jeszcze dokładniejszego zaznaczenia sprawy: U mnie grają dobrze w 12m kwadratowych (dobrze ustawione i pokój zaadoptowany). Nie narzekam na żaden nadmiar basu. Ale należy pamiętać, że ja mam Azura 540r v2, który basu daje tyle co potrzeba.

Co do ewentualnych różnic w brzmieniu między AA i Usherem. Dla mnie sprawa jest jasna. Albo wolisz ekspresje i żywiołowość albo wolisz rytmikę, kulturę i poukładany przekaz. Albo lubisz poszaleć sportowym samochodem, albo lubisz jeździć Audi a6 z klimatyzacją w garniturze od Armaniego. Po prostu ich POSŁUCHAJ zanim kupisz. Ale posłuchaj DŁUŻEJ. One zyskują na tym.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>> Badyl

Chodzi mi o to czy uzyskam jeszcze jakąś dodatkową poprawę brzmienia jeśli zapłacę 2 x tyle co Usher s-520; głównie szybkość, konturowość basu i głębię sceny i jeszcze więcej szczegółów?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.