Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz SR 4600 a stareo

rosim

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, założyłem podobny wątek w KD, ale chyba bardziej pasuje Tutaj. Chciałbym poznać opinie jak sie sprawuje marantz SR4600 w stereo, bo słyszałem, ze mimo, że jest to amplituner KD w stereo radzi sobi bardzo dobrze, ktos mi napisał, że znacznie lepiej od pianocrafta.

https://www.audiostereo.pl/topic/34093-marantz-sr-4600-a-stareo/

Witam , miałem, grał z b&W DM 602 i Pioneerem PDS 707, totalna porażka, amlituner ten, zresztą jak wszystkie które słyszałem nadaje sie tylko do oglądania filmów, bo nawet koncerty wypadaja marnie. Pewnego dnia przyniosłem do domu stary wzmacniacz Yamahy AX-590 - po krótkim odsłuchu zdecydowałem że Marantz tego samego dnia trafi na Allegro i tak się stało. Yamaha kosztowała 350 zł,a SR4600 oczywiście poszedł za 1/2 ceny - raty spłacam do dzisiaj.Zdecydowanie odradzam.

Chciałem porównania z pianocraftem. Myślę jednak, że dla mało wybrednego słuychacza jakim jestem można kupić na początek taki zestaw KD marantza 4600 (jakieś dvd marantza do tego plus eltax summit) a później ew. dokupić wzmacniacz stereo i cd wykorzystując kolumny frontowe. Z zestawu stereo niestety nie da sie słuchać KD, myślę, że rozbudowa systemu z KD w kierunku stereo będzie lepszym wyjściem. Mimo tego, że nie oglądam dużo filmów, to jednak dość często słucham progamów z tv w trybie pięciokanałowym (takie tam nawet Opola czy Sopoty brzmią jednak w 5 kanałach znacznie lepiej niż w klasycznym stereo). Pozdrawiam

Wręcz przeciwnie. IMHO należy zacząć od stereo, a potem zastanowić się czy w ogóle warto rozbudowywać do kina domowego. I wbrew pozorom jest to możliwe bez zbędnego kombinowania. Poszukaj sobie np. informacji o klocku Yamahy DSP-E800. Zawiera on procesory Dolby Digital, DTS, niezbędne regulatory oraz trzy końcówki mocy, do napędzania głośników surroundowych oraz centralnego. Fronty natomiast nadal będą napędzane z porządnego wzmacniacza stereo.

Ja jednak sugerowałbym poprzestanie na podlączeniu do wzmacniacza stereofonicznego odtwarzacza DVD wyposażonego w którąś z odmian układu Virtual Surround. Taki układ za pomocą tylko dwóch głośników potrafi zbudować całkiem sugestywną iluzję dźwięku przestrzennego przy oglądaniu filmów.

Miałem Marantza SR5300 i było OK, wcześniej amplituner Yamahy RXV496RDS i Marantzowi mógłby buty czyścić potem kupiłem amplituner Cambridge Audio 540R i to już jest "wypas". Wszystko zależy od oczekiwań, wyrafinowany audiofil pogardzi amplitunerem,ale większości on wystarczy nawet do stereo. Acha, podłącz koniecznie Marantza kablem analogowym do wejścia direct in 6.1 ( do kanału L i R ) z wyjścia anagolg DVD a najlepiej dobrego CD. Ominiesz wszystkie zbędne regulacje wyjątkiem Volume i zobaczysz ,że sprzęt ożyje :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.