Skocz do zawartości
IGNORED

Napęd do DACa - DIY made in China

kris_k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

W zasadzie nie wiem jak zacząć tego posta... Ale nic to, jakoś pójdzie :)

Otóż jako posiadacz DACa kilkukrotnie robiłem próby wpływu napędu na dźwięk wydobywający się z niego. Próbowałem wiele różnych cedeków jako napędy, i, prawdę mówiąc, nie słyszałem specjalnych różnic w moim zestawie. Dlatego też do tej pory rolą napędu obarczony był wieloformatowiec Denona.

Jednakże przechadzając się po różnych stronach internetowych natknąłem się na stronkę DIY audiomaniaków z Chin. W natłoku różnych oferowanych tamże zestawów znalazłem napęd CD bazujący na CDM9 Philipsa, ale wykonany jako toploader, w aluminiowej obudowie, z wyjściami coaxial, tos-link i AES/EBU. Całość wyglądała sensownie, również cenowo, więc zamówiłem to cudo. Ponieważ moje umiejętności manualne kończą się na polutowaniu interkonektu poprosiłem znajomego mistrza lutownicy o poskładanie tego cuda do kupy. Przy okazji wymienił on kilka kondków na lepsiejsze i wstawił dokładniejszy kwarc (bodajże 2ppm).

A więc wczoraj napędzik dotarł do mnie w objęciach poczmistrza. Sądząc po stanie pudełka, które nota bene było oklejone naklejkami ostrożnie szkło, itd, to dobrze, że napęd był otulony folią bąbelkową jak noworodek pieluszkami :) Po wypakowaniu z becików (muszę jeszcze doczyścić obudowę w kilku miejscach) podłączyłem go do swojego sprzętu i... No właśnie. Chyba będę musiał odszczekać to co kiedyś mówiłem o braku wpływu napędu na dźwięk wypływający z DACa. Może to autosugestia, ale usłyszałem różnicę. Przede wszystkim jeśli chodzi o rozdzielczość dźwięku. Jakby zamiast CD włożyć DVD-Audio :) Kurcze, hau hau hau!

Napędzik się wygrzewa, zobaczymy co będzie jak pochodzi troszkę. Spróbuję zrobić jakieś testy porównawcze też i u znajomych forumowiczów. Ale nawet na pierwszy rzut ucha stosunek jakość cena wydaje się rewelacyjny :)

I jeszcze fotki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10979-100000236 1181636055_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

https://www.audiostereo.pl/topic/34111-nap%C4%99d-do-daca-diy-made-in-china/

Mnie kosztował w sumie ok 1.6 kzł, tyle że to trochę po znajomości :)

Co do dokładniejszych opisów wpływu na brzmienie - to będą się pojawiać sukcesywnie w miarę słuchania w różnych zestawieniach.

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

Mam nadzieję, że te rysy na górze dadzą się usunąć. Toploader z takimi atrakcjami na górnej ściance... Heh...

No i ponownie, tym razem publicznie, zgłaszam chęć zestawienia chinolka z moją mydelniczką. :)

>>>Snajp,

To nie rysy a śledy po kleju - tam była zaślepka ze styropianu przyklejona taśmą klejącą posledniej jakości :(

A co do konfrontacji z mydelniczką - nie bój nic, nastąpi tak szybko jak to będzie możliwe.

Kris

Taki sam napęd w moim posiadaniu :

Ukryta Zawartość

post-34-100000229 1181637985_thumb.jpg

post-34-100000230 1181637985_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cd ..

Ukryta Zawartość

post-34-100000226 1181638015_thumb.jpg

post-34-100000227 1181638015_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cd

Ukryta Zawartość

post-34-100000223 1181638044_thumb.jpg

post-34-100000224 1181638044_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cd

Ukryta Zawartość

post-34-100000220 1181638078_thumb.jpg

post-34-100000221 1181638078_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dokładnie - tam jest CDM12.

Nie jestem pewny jak zachowa się na anodowanym alu benzyna ekstrakcyjna ale na zwykłych lakierach nic nie uszkadza a doskonale usuwa klej po taśmach, naklejkach itp - najgorsze badziewie da sie usunąć:-), potem powierzchnia jest lekko tłusta i trzeba wymyć jakimś detergentem.

kris_k, 12 Cze 2007, 10:44

> To nie rysy a śledy po kleju - tam była zaślepka ze styropianu przyklejona taśmą klejącą posledniej

Qmam. Jak chcesz, mogę wpaść z kotami. One uwielbiają zdrapywać takie rzeczy z klocków audio. Całe szczęście, że u mnie na wierzchu stoi TU-1500 AE. ;)

> A co do konfrontacji z mydelniczką - nie bój nic, nastąpi tak szybko jak to będzie możliwe.

:-)))

Pilot jest. I to wszystko co się da o nim powiedzieć. Ja od razu przeprogramowałem swojego Logitecha żeby nie musieć patrzeć na to szkaradziejstwo...

Tak w ogóle to jakieś dziwne kody ma to ustrojstwo, Logitech nie znalazł w bazie nic co by mogło go udawać, musiałem programować z oryginalnego pilota :/

Kris

Ale fajny !

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ta świetlówka jest wbrew pozorom przydatna - jak ładujesz płytę w nocy to widzisz co robisz. A w trakcie wirowania płyty się wyłącza, więc nie powinna wpływać na dźwięk.

Kris

To nie świetlówka - to dwie zwykłe diodki + do tego rurka do napoju ;]

Można wymienić na jakiekolwiek inne ;] Do wyboru - do koloru . Wyłączyć też się da - odpinamy 1 kabelek i po problemie ;]

CASKP, 12 Cze 2007, 11:29

>To nie świetlówka - to dwie zwykłe diodki + do tego rurka do napoju ;]

HA, nie przyjrzałem się za dobrze :) W sumie odjechany pomysł :)

Kris

Mój napędzik przeszedł mały tjuning. Wytłumiłem maleństwo jedyną słuszną matą tłumiącą - dynamatem Xtreme - wraz z mechanizmem. Dodatkowo mechanizm opiera się teraz na korkowych podkładkach. Wkrótce będę robił mocowanie płyty mechanizmu na specjalnych taśmach.

Bedzie jeszcze lepiej niż już jest teraz.

Tak jak wspomniał Kris - naprawdę dobre urządzenie. Aż się wierzyć nie chce że tak tani napędzik (w sumie mnie wyszedł więcej niż Kris'a) potrafi tak fenomenalnie zagrać. Wierzę, że po wygrzaniu się elektroniki zagra jeszcze lepiej ;]

No nie wiem , wyglada nieżle ale cena jak za DIY to chyba troche za wysoka .

Wszystko zależy jak "gra".

Jestem na etapie poszukiwania transportu CD /teraz używam "normalnego" CD-ka Usher CD-1/

i moja uwagę zwrócił Audio Note Zero CD-lampowy.Na Allegro widziałem "nówkę" za 2.4-2,5kzł

a kolega który pracuje w Brytanii "wymacał " mi takiego 6-miesięcznego w ogłoszeniach za

280 funciaków.Pozostaje sprawa przywiezienia go do Polski ale z tym nie będzie problemu bo

za 2 tygodnie może kolega przywieść mi go do Holandii a drugi /kierowca Bus-a/ z tamtąd do Polski.

Powstaje pytanie : jak to gra ? może ktoś słuchał i może podzielić sie wrażeniami.

W necie znalazłem sprzeczne informacje na jego temat.

CASKP, 12 Cze 2007, 11:55

Aż się wierzyć nie chce że tak tani napędzik (w

>sumie mnie wyszedł więcej niż Kris'a)

Mój nie jest wytłumiany czy korkowany :)

>Wkrótce

>będę robił mocowanie płyty mechanizmu na specjalnych taśmach.

Jak ci to wyjdzie, to pewnie skopiuję to i u siebie. Chociaż i tak cały mechanizm jest posadzony na sprężynkach. Zastanawiam się tylko czy dać sorbotany zamiast nóżek czy kolce?

Kris

tadeo, 12 Cze 2007, 11:58

>No nie wiem , wyglada nieżle ale cena jak za DIY to chyba troche za wysoka .

Przecież to nie ma nic wspólnego z DIY. HifiDIY to nazwa firmy, a nie ideologia stojąca za tym klockiem. Firmy, która notabene robi już całkiem sporo urządzeń i sprzedaje je wysyłkowo na cały świat. Gdzie tu DIY? :)

Ten napęd to takie samo DIY, jak samochody, które przyjeżdżają w czterech klockach zza morza, a na miejscu się je pięcioma śrubkami skręca... ;)

IMO ten Audio Note CDT-Zero jest mniej zaawansowany technologicznie niz ta wydumka. I nie mówię tu o braku guzików na frontpanelu AN.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.