Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz do 500 złotych (używany)

Omaraudio

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę wymienić wzmacniacz, ze względu na pewne irytujące właściwości mojego obecnego. Nie dysponuję dużymi zasobami finansowymi, przez co zmuszony jestem ograniczyć się do rynku urządzeń używanych. Wzmacniacz ma spełniać kilka wymagań:

- moc wystarczająca do zasilenia monitorów B&W601S3 w 15-metrowym pomieszczeniu (nie są to wymagające monitory, ale pewnie są jakieś wzmacniacze, które sobie z tym kiepsko poradzą - np. t-amp)

- mała awaryjność

- odpowiednia lokalizacja źródeł pozornych (tego właśnie brakuje mojemu obecnemu wzmacniaczowi)

- najlepiej jakby można było podłączyć od razu tuner, komputer etc., dlatego jakieś DIY-owe cacka raczej nie wchodzą w grę

- jakość dźwięku nie jest aż tak istotna, gdyż nie wierzę, że przy mojej konfiguracji, akustyce pomieszczenia, będę w stanie ją usłyszeć; co nie oznacza przyzwolenia na jakieś gówno z podbitym bassem i górą... ma być przyzwoicie

Będę wdzięczny, jeśli zarzucicie od razu jakimiś linkami na allegro.

Z góry dzięki i pozdrawiam

Wątpię aby twojemu obecnemu wzmacniaczowi brakowało "odpowiedniej lokalizacji źródeł pozornych". Czy u Ciebie problem nie leży przypadkiem w akustyce pomieszczenia, tudzież w ustawieniu kolumn?

Ok, opisuję problem z detalami:

Wszystko jest przesunięte w prawo. To, co na scenie powinno być z lewej strony - jest na środku. To, co zaś powinno być z prawej jest uskrajnione, dochodzi prosto z prawego głośnika. Robiłem próby z odwracaniem kanałów (software'owo), próbowałem inaczej podłączać kable, zamieniać głośniki miejscami. Nic to nie dało. Wzmacniacz cały czas chodzi z włączonym "direct". Kiedy wyłączę direct, jestem w stanie nieco podregulować ten efekt balansem, ale nadal nie jestem zadowolony. Nie jest to też problem z moim słuchem, bo w pokoju odsłuchowym sklepu (czy podczas odsłuchu na słuchawkach) problemu nie ma.

A wszystko w pokoju jak jest ustawione? Bo jesli np. pole przed glosnikami jest zagracone po jednej stronie, a po 2 pusto, to nic dziwnego ze wydaje Ci sie ze dzwiek zchodzi na jedna strone, wtedy ostatnim pseudo ratunkiem moze byc znienawidzony equalizer albo o wiele bardziej skuteczne przemeblowanie.

Podłącz jeszcze głośniki na odwrót. Tzn. głośniki zostają na swoich miejscach, a tylko podłączenie zamieniasz: prawy głośnik do lewego kanału wzmacniacza, a lewy do prawego kanału. Jeżeli nadal będziesz miał przesunięcie sceny w tą samą stronę to wzmacniacz jest niewinny, a winna jest akustyka pomieszczenia.

Przed głośnikami pole nie jest zagracone, natomiast jest różnica w umeblowaniu ZA nimi. Za lewym stoi szafka w odległości 20 cm, za drugim jest pusto (1,5 metra do ściany). Bass reflex jest z przodu.

Na rzecz niewinności wzmacniacza świadczy również "normalność" odsłuchu słuchawkowego. 616 nie ma osobnego wzmacniacza słuchawkowego, słuchawki podłącza się do tych samych końcówek mocy co głośniki, aczkolwiek poprzez dzielnik rezystancyjny.

No to masz uszkodzony wzmacniacz, bądź źródło do niego podłączone. Naprawić, i po sprawie. Warto, bo nie sądzę by za 500zł łatwo było kupić równie dobry wzmacniacz jak A616.

Źródło nie, bo efekt występuje i z CD i z tunera i z komputera.

Hmm...A-616 (bez żadnego mark) to dobry wzmacniacz? Gdzie mam go niby naprawić? I jeżeli jednak bym się zdecydował na kupno innego (może jakiegoś nowszego?), to co byście polecali?

Na przykład coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.