Skocz do zawartości
IGNORED

Testosteron - co to za format?

Meloman

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwszy raz spotykam się z takim formatem filmu? Aż tak szerokich pasków z góry i z dołu nigdy nie miałem.

Po zmierzeniu wyszło mi jakieś 2,7:1 !!! Chodź na okładce jest tradycyjne 2,35:1.

sprawdzałem na różnych źródłach i różnych wyświetlaczach. Zawsze tak samo!

Film z wypożyczalni.

Mam wrażenie, że coś im się pomieszało podczas produkcji...

https://www.audiostereo.pl/topic/34191-testosteron-co-to-za-format/

Obejrzałem i potwierdzam. Taki sam obraz miałem z projektora gdy był on nastawiony na 16:9 a dvd na 4:3. W wyniku tej mieszanki na ekranie uzyskiwany był taki właśnie wąski obraz. Poza tym film ok.

Żrodła - Denon DVD-3930 i komputer (karta GF8600GT)

Wyświetlacze - projektor Epson TW-1000, monitor Iiyama Prolite H481S 19 cali, telewizor Loewe Concept Basic 32L.

Wg mnie płyta nadaje się do reklamacji.

Np. na początku jest reklama dźwięku Digital i ona jest wyświetlana poprawnie (format kinowy).

Potem jest menu w formacie 16:9 i też wygląda, że jest okej.

Dodatków nie sprawdzałem. Film już oddany do pożyczalni.

Sam film - nie jest zły.

żeby to było kompletne dodam z obserwacji: w klatke 4:3 wpisany jest obraz 2.35:1 letterbox stąd pewnie to wrażenie pasów szerszych niż normalnie przy anamorficznym zapisie, jesli coś w terminologii pokręciłem poprawcie prosze :-)

do Milimetr

>Wydaje mi się, że jest różnica pomiędzy transferem anamorficznym 2.35:1 a transferem letterbox

>2.35:1. Ten drugi będzie węższy.

to właśnie napisałem anamorficzny ma inne proporcje pixeli (nie kwadratowe) stąd zapełnia cały ekran 16:9, nieanamorficzny to np wpisany w kaltkę 4:3 obraz panoramiczny (ta sama ilość ale pixele kwadratowe) i wtedy tak jak już napisano po rozciągnięciu do 16:9 górny i dolny pas jest szerszy.

Tego typu obraz aby prawidłowo wyświetlić nalezy powiększyć. ilość linii wykorzystanych w tym przypadku na właściwy film jest mniejsza od ilości linii jaką wykorzystuje się przy transferze anamorficznym

Dokładnie, ja takiej polityki nie rozumiem.

Całkiem popularny film i wydawałoby sie że powinno zależec wydawcy na jakości, no chyba że ja piszą niektórzy krytycy film jest adresowany do ludzi prostych i nie wymagajacych więc i wydanie takie :-)

Może wyjdzie za kilka miesięcy "director's cut" i bedzie miał 4 godziny i anamorficzny transfer, będzie 6 płyt z dodatkami oraz kalendarz, plakat i flaszka weselna w box(sie) :-)

Najsmutniejsze jest to ile ludzi potrafi zwrócić na to uwagę :-(

Co mnie poyztywnie zaskoczyło - żona od razu wychwyciła problem, ale może dlatego, że oglądaliśmy na projektorze :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.