Skocz do zawartości
IGNORED

Zepsuty monitor - naprawa czy wymiana?

Molibden

Rekomendowane odpowiedzi

Zepsuł mi się monitor od komputera - CRT Philips 17'. Bez żadnych fajerwewrków - nic się nie spaliło, nie śmierdzi, nie było dymu ani ogina. PCB czyste, nie wiadać śladów spalenia elementów. Monitor "trochę" działa - po włączeniu zasilacz pracuje, tylko miniotr nie przełącza się w tryb standby, a cały czas jest jakby włączony (świeci się cały czas zielona dioda LED). Co ok. 2s dochodzą krótkie wysokiej częstotliwości jakby "ćwiekrnięcia" chyba z któregoś z transformatorów przetwornicy.

Podejrzewam że jest to uszkodzony jakiś elektrolit w przetwornicy (elektrolity są tam dość byle jakie) albo półprzewodnik.

Kilka dni cześniej monitor miał drobną awarię - z prawej strony zwęził się obraz, po wyłączeniu i ponownym włączeniu to ustąpiło.

Czy opłaca się naprawiać czy lepiej kupić za 65zł+wysyłka używany monitor HP

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Koszty będą podobne, z tym że nie chcę zajmować miejsca drugim monitorem, który nie wiadomo jak długo pochodzi.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/34223-zepsuty-monitor-naprawa-czy-wymiana/

tez kiedys zepsuł mi sie monitor- crt 17 cali LG- uszkodzony był zasilacz (trafo też:/) zapłaciłem 90 zł. niestety po 2 dniach znowu padł- tym razem wkurzony kupiłem LCD 17 cali, tez LG i jestem, zadowolony- mało pradu ciagnie, obraz wbrew powszechnej opinii dobry (do filmow, gier i Internetu idelany), nie smuzy (8ms).

Nie radziłbym sie ładowac w urzywane monitory- czesto sa one po naprawie (moj tez oddałem za 30 zł do skupu- potem gosc je naprawia i sprzedaje).

Pozdrawiam

O 17. odebrałem naprawiony, koszt 55zł, 3 m-ce gwarancji, części gratis bo poszły jakieś rezystory, pewnie ten co zasila sterownik przetwornicy; otworzę to sprawdzę przy okazji resztę. Tyle kosztuje specjalistyczna wiedza, zabawa z zasilaniem impulsowym to jeszcze nie dla mnie.

Opis podany na wstępie wskazuje raczej na zimne luty w odchylaniu poziomym albo uszkodzony trafopowielacz.

Jak naprawili tak szybko to wychodzi na to, że jednak to pierwsze. Rezystory same z siebie to raczej nie mogą się zepsuć.

To tak z praktyki wiem. :)

• 2 lata później...
Gość cadam

(Konto usunięte)

Nawala mi monitor LCD. Objawia się to tak: Gdy zostawie go pracującego na dłuższy czas to wyświetlacz gaśnie i nie można go zapalić, trzeba kilka razy włączać i wyłączać aż zaskoczy.

Jaka może być przyczyna?

cadam- prawdopodobnie kondensator/y elektrolityczny (low ESR) w zasilaniu podświetlenia matrycy wysechł/wybrzuszył się. (typowa usterka)

(jak zgaśnie to się dobrze przypatrz czy obraz dalej jest wyświetlany czy nie, jeśli coś tam będzie widać to znaczy ze samo podświetlenie nawala)

mam leda, nic ciekawego (Benq). Niby w pełni LEDowe podświetlenie, a mimo to po bokach i na dole da się zauważyć nierównomierne podświetlenie. wiec zaczynam wątpić czy to full LED, z tego powodu zaczynam wątpić w jego bardzo mały pobór prądu- producent deklaruje 16W, jakość obrazu tez nie zachwyciła- obraz w oryginale był za bardzo różowy (kolor szary był różowy) i niebieski. Niebieski dało się zredukować w OSD monitora, ale już różowy musiałem zredukować poprzez program- ja używam Gamma Panel, którego po uruchomieni Windy muszę ręcznie włączać, ech...)

jak nic ciekawego, to LEDy rozmieszczone są tylko wzdluz krawedzi, wiec o rownomiernosci podswietlenia nie moze byc mowy. jak cos ciekawego, to LEDy znajduja sie za matryca, na jej calej powierzchni i moga byc zapalane i gaszone stosownie do tresci obrazu - poprawia to zdecydowanie oddanie swiatel i cieni = zwieksza kontrast i wiernosc oddawanie kolorow

czyli kondensatory.

choć u mnie po wymianie (może coś źle zrobiłem, może oprócz kondów coś jeszcze padło, albo dostałem nie LowESR) monitor działa, ale ma dziwne kolory (obraz wygląda jak 256 kolorowy obrazek GIF).

Dlatego będzie używany jako zastępczy monitor :)

• 4 tygodnie później...

szczególnie ten:

(jeśli monitor nie ruszy to wszystkie)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.