Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki przewód na DIY S-Video, coaxial itd

Piotreq23

Rekomendowane odpowiedzi

W trakcie remontu mieszkania zatrzymałem się nad wyborem odpowiednich przewodów do "schowania" w ścianach. Mam o tyle komfortową sytuację że zmieniam całą instalację elektryczną w pokoju i podczas tej wymiany mogę również zamontować w ścianach kable audio-video. Chcę zrobić przyłącze dźwięku i obrazu od komputera do amplitunera oddalonego o 7m Przewody głośnikowe dla kolumn tylnich będą na cordialu 2x1,5 jednak nie wiem z czego zrobić s-video, coaxial i rca.

Czy taki kabel jak cordial CMK422 będzie dobry do jednoczesnego podłączenia s-video i stereo?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przewód ma cztery żyły co wystarczy do takiego podłączenia tylko nie wiem jak będzie z ekranowaniem poszczególnych żył między sobą, aby nie dochodziło do przesłuchów itp.

Nastęona rzecz to przewód do coaxialny - powinien być 75ohm jednak nie dam zwykłej antenówki.

Zakup gotowych kabli odpada bo ma to być diy :)

Ukryta Zawartość

Do połączeń cyfrowych i wideo jest w ofercie Cordiala przewód 75R typ CDS 122. Budową przypomina znacznie droższy Apogee Wyde Eye (izolacje, plecionki drutów, w Cordialu brak tylko folii pod ekranem). Nie zdążyłem jeszcze porówna obu przewodów, muszę do Apogee założyc wtyki...

Dzięki Marek za info nie wiedziałem że cordial robi coś takiego. Szkoda tylko że nie ma takiego przewodu w żadnym sklepie internetowym i trzeba będzie pytać. Potrzebuję jeszcze informacji jakiej specyfikacji powinien być przewód do S-video bo tym cds122 tego nie podłącze.

Nie wiem jakie dokładnie parametry powinien miec kabelek SVHS, natomiast ten cyfrowy kupowalem kiedyś (chyba ok 7zł/m) w warszawskim sklepie Elton przy Targowej (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Ukryta Zawartość

-->Piotreq23, sygnał wideo pchaj dobrym koncentrykiem 75om.

Jeżeli nie chcesz zbankrutować, a przy okazji chcesz mieć możliwość przejścia w przyszłosci na sygnał np. RGB, to możesz użyć kabla takiego jak do monitorów VGA (w takim kablu powinno siedzieć minimum 5 koncentryków 75om).

Szukaj takiego w którym każda żyła ma własny oplot (w najtańszych wszystkie przewody sygnałowe biegną obok siebie we wspólnym ekranie/oplocie).

Ponoć najlepiej jeżeli oplot/ekran jest wykonany z drutu stalowego, tyle że paskudnie się go lutuje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.