Skocz do zawartości
IGNORED

TATIANA OKUPNIK – On My Own

rosim

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Właśnie słucham tego albumu i powiem, że całkiem przyjemnie sie słucha tej muzyki, kiedy po raz pierwszy w radiu usłyszałem promujący "Don't Hold Back" wcale nie podejrzewałbym, że to spiewa była wokalistka Blue Cafe. Przede wszystkim bardzo dobra produkcja -płyta nagrana w USA przez Lenny'ego White'a. Jak wam się podoba ta muzyka, jej realizacja? Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/34329-tatiana-okupnik-%E2%80%93-on-my-own/

Znalazłem kilka kawałków na "wrzucie" i na interii - to to chodzi?

Banalne. Czemu nie po polsku? Próbuje śpiewać w rejestrze w którym nie ma żadnych szans, ze słabym akcentem. Matowy, nijaki, nieciekawy głos, takie stękanie-beczenie. Nudna muzyka. Po co się tym męczyć? Podobne do "Margaryny" albo dźwiękowej pulpy Kayah. Podejrzewam że kot Jóźwy lepiej miauczy i to bez takiego wysiłku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ło matko i córko!!

nie spodziewałem się, że o "tfurczości" pani okupnik odbędzie się kiedykolwiek dyskusja w dziale "muzyka" na audiostereo.pl, ale okazuje się, że... "keine grenzen!" ;-D

x.

Do realizacji dźwięku się nie odnoszę się zabardzo bo nie wiem z jakim słuchałem bitratem - część z 192kHz a reszta chyba mniej. Mix jest efektowny z dużą ilością przestrzeni i ambientu spowodowaną bliskim omikrofonowanem oraz silną radiową kompresją dynamiki na poziomie 10dB RMS. Taki do słuchania w samochodzie.

Molibden, zwróciłem właśnie uwagę na realizację dźwięku, bo wyrożniała się, nawet w radiu samochodowym (słabej jakości), nie ciągnę dalej wątku samej Tatainy, bo mnie zaraz niektórzy "zjedzą", pzdr

Brzmi nowocześnie dzięki dużej ilośći elektroniki, tylko czemu tak bardzo wszytko jest zmaksymalizowane? Sounf Forge cały czas pokazuje clip - ale to może wina sposobu komprosji tych 2ch mp3 które przesłuchałem dokładnie: "Don't Hold Back" [charcząca stopa] i "Keep it on the Low" [192kbps].

Molibden, ja też nie jestem zwolennikiem takiego elektrycznego brzmienia, wolę bardziej akustycznie, zwłaszcza razi mnie tu brzmienie basu, ale takie realizacje były już w ostatnich płytach Davisa, cos takiego w kierunku US3

rosim,

posłuchaj sobie Skalpela, Homosapiens, Kanał Audytywny, Robotobibok, Old Time Radio, The Complainer, Noviki, czy od biedy któregoś Smolika lub Silver Rocket... a nie mi tu o jakiejś Tatianie opowiadasz dyrdymnały, że ona jakąś muzykę robi... LOL ;-D

x.

rosim,

ale nie nie widzę celu w słuchaniu ch*jowej muzyki, tylko dlatego, że jest dobrze wyprodukowana! no to jest już totalny absurd, jeśli nie zboczenie...

Air na ostatniej płycie nic wielkiego nie pokazał, a Daft Punk, to się skończył wtedy gdy się pojawił i nagrał dwie płyty ;-) i tyle o muzyce "elektronicznej" że tak powiem; a poza tym, coś mi się wydaje, że z klimatów, które Ci wymieniłem wyżej, to znasz tylko Smolika, reszta nazw Ci niewiele mówi ;-D

x.

rosim,

odważeę się jednak i zapytam niedyskretnie - Ty się wsłuchujesz w niuanse produkcji płyty tatiany okupnik na... bumboxie Technics SC-EH-790?!

a może w Twoim "o mnie" jest jakiś błąd, albo ja nie znam sprzętu Technicsa? ;-D

x.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No ja sie wcale nie dziwie, ze rosimowi to "gra" na takim bumboxie czy w radio samochodowym.

Ta muzyka jest kierowana do masowego odbiorcy i ma brzmiec na takich wlasnie sprzetach

bo pod takie cudo jest produkowana;) Wicie, rozumicie: podbity bas, cykniecie na gorze, elektrovoice, hiphop czlowieku:)))

xanax, tungsol wiele osób, również na tym forum, słucha muzyki na takim sprzęcie. NIe wiem, czy mieliście więcej z nim do czynienia, czy tylko z negatywnych recenzji. Nie trzeba wcale w nim wlączać dsp czy podbicia basu, mozna słuchać bez uzycia procesora dźwięku. Nie chcę powtarzać wątków na temat technicsa napiszę tylko, że sprzęt jest bardzo podatny na wielkosc pomieszczenia, ustrawienie kolumn z BR z tyłu. Zmiana okablowania, wartości i jakości kondensatorów w kolumnach dość dużo pomaga. Żadnego cyknięcia na górze w tej wieży nie usłyszałem, to nie sa altusy.Wiem, że nie jest to sprzęt audiofilski, ale z tego przedziału brzmi całkiem nieźle - porównywałem np. z nowym philipsem 908 (tego z lampowym przedwzmacniaczem) i wg mnie brzmi lepiej.

Co do niskich rejestów - lubię czazsem podbicie basu przy cichym odsłuchu, ale słucham tak dlatego, że gram po prostu na basie i muszę słyszeć dokładnie, co się dzieje. Pozdrawiam

rosim, 24 Cze 2007, 11:48

>wiele osób, również na tym forum, słucha muzyki na takim sprzęcie.

nie wątpię.

dlatego taka muzyka (pop) jest realizowana tak, by dobrze brzmiala na takim sprzecie lub odbiorniku radiowym.

calkowicie rozumiem, ze Ci sie podoba. Mam plytke smolik II i jest bardzo ale to w bardzo wyrafinowany sposob zrealizowana. troche poscielowy, cieply, "intymny" dzwiek z dużą iloscia smaczków.

rosim,

aleś pojechał po bandzie, wsłuchujesz się w produkcję płyt na srebrnym ghetto-blasterze z procesorami do bóg wie jakich "surałndów"?! on robi takie dookólne "bum - cyk, cyk, bum - cyk, cyk", tak?

to wolałbym już słuchać muzyki na monofonicznym kasprzaku, czy grundigu - brzmiałaby na pewno bardziej naturalnie i prawdziwie, niż na tym cudaku z "surałndami"; nie śledź już na tym technicsie tajników produkcji muzycznych, to bez sensu. szkoda czasu i atłasu; nie krytykuję tu bynajmniej sprzętu technicsa - sam używam m.in. discmana technics sl-xp140.

x.

xanax

>to wolałbym już słuchać muzyki na monofonicznym kasprzaku, czy grundigu - brzmiałaby na pewno

>bardziej naturalnie i prawdziwie, niż na tym cudaku z "surałndami"; nie śledź już na tym technicsie

>tajników produkcji muzycznych, to bez sensu. szkoda czasu i atłasu;

He, he, no to pojechałeś i to złośliwie. Bo nie sądzę byś wolał relikt PRLu niż taką wieżę, do tego nie trzeba przeprowadzaść ślepych testów. Zresztą nawet bys nie posłuchał- bo one byly tak zaawansoane zę nie miały "supportu" dla CD. Wystarczy wywalić te 3 małe głośniczki. Wygląd rzeczywiście kontyrowersyjny (by nie rzec - obciachowy), stare sprzęty Technicsa z segmentu "wież" prezentowały się o niebo lepiej, były też modele w stylu audiofilskiego mini, a podobne robi(ł) tez Denon, Sony, Onkyo. Temu sprzętowi bliżej do normalnych audiofilskich zabawek niż ghetto-blasterów i boomboxów. Co prawda ma swoje mankamenty (głośniki wysokotonowe piezo - norma u Technics/Panasonic, elektrolity w zwrotnicy, słabe okablowanie i nadmiar efektów, DSP i DPL, oraz MASH) i jednym z nich jest też design i głośniki. Gdyby przepakować go w obudowę Rotela, Grundiga czy Marantza pewnie zmieniłbyś zdanie. Typowa ocena "po wyglądzie" i marce sprzętu którego pewnie nie słuchaleś. Hi-Fi to bardzo szeroka katergoria a różnice nie są aż tak wielkie jak sugerujesz.

Na płycie T. O. wszytko jest tak podane na twarz, że nie trzeba się wsłuchiwać nawet w tramwaju pędzącym 70km/h, bo płyta została już przygotowana pod taki odsłuch z mp3 playerów (nota bene można zakupić ją w postaci mp3 192 kHz, więc z czym do ludzi??).

Molibden,

nie, absolutnie nie jestem złośliwy - zapewniam! wielokrotnie słyszałem sprzęty technicsa podobne do tego, będącego w posiadaniu rosima; jeden taki "wynalazek" mam w pracy i muszę słuchać go na co dzień - i to jest dramat, a nie dźwięk, uwierz mi... dlatego uważam, że wysiłek rosima, wkładany w badanie produkcji płyt na takim ghetto-blasterze, jest nadaremny; ten sprzęt nadaje się co najwyżej, jako nagłośnienie gier komputerowych z dużą ilością eksplozji ;-D to nie ma kompletnie nic wspólnego z pojęciem "hi-fi"; i nie jestem w żaden sposób uprzedzony do marki Technics, wyglądu sprzętu czy ilości głośników do niego podpiętych ;-)

niedawno na forum wrzuciłem posta z opisem systemu stereo, jaki złożyłem dla swojego kolegi za niecałe 1 tys. zł - użyj wyszukiwarki i poczytaj, co można mieć za mniej-więcej równowartość takiego "srebrnego badziewiaka" ;-)

x.

Molibden - dzięki za wsparcie, ten mój EH790 nie ma już w kolumnach piezo, tylko normalną wysokotonówkę.

Xanax - nie chcę cię przekonywac do niczego, ale odsłuchiwałem już trochę sprzętu powedzmy z budżetowej i średniej półki i chyba jest tak jak piesze Molibden - gdyby nie ta obudowa techicsa...Pozdrawiam

Tak przy okazji słuchałem ostatnio Maleńczuka&Waglewskiego i przypomniał mi się taki cytat:

"Skąd wiesz jak smakuje jabłko, jeśłi patrzysz tylko na drzewo

Skąd wiesz jak smakuje miód, skoro patrzysz tylko na pszczołę"

To tak trochę do osób krytykujących na podstawie "słyszałem", "podobno", "czytałem", "inni mówili"

rosim,

nie mam pojęcia dlaczego za (i wraz) z Molibdenem wmawiasz mi, że recenzuję brzmienie sprzętu po jego obudowie.... przecież chyba wyraźnie napisałem wyżej - ZNAM te klocki, MAM podobnego technicsa w pracy i WIEM jak to gra - żałośnie. a to, że mam 90-dniowy staż na forum nie oznacza, że od 90 dniu zajmuję się sprzętem audio i nie znam się na tym.

powtarzam - moim zdaniem ten technics, to sprzęt niewart uwagi, a już na pewno nie jest dobrym narzędziem do wsłuchiwania się w niuanse realizacji i produkcji nagrań.

moja rada dlaciebie rosim - kup ty sobie coś innego, jakieś normalne stereo i dopiero wtedy recenzuj produkcję płyt.

xanax (przez "małe x" do jasnej cholery! ;-)

xanax:

"ZNAM te klocki, MAM podobnego technicsa w pracy i WIEM jak to gra - żałośnie"

podobnego technicsa=prawie jak "Żywiec"...

mam do ciebie prośbę - jak będziesz w pracy zobacz dokładnie jaki symbol ma ten technics, jak jest ustawiony, czytałem jak jeden forumowicz narzekał na jego brzmienie - okazało się, że wstawił go do wnęki po telewizorze - jak to mialo tam grać dobrze, skoro bas refleks jest z tyłu?Tak jak pisał Molibden w niektórych modelach był piezoelektryk w kolumnach - wcale się nie dziwię że to gra żałośnie

Co do wymiany sprzętu - jestem na etapie szukania czegoś nowego, lecz EH790 na pewno nie sprzedam, przeniosę do sypialni - to za namową kilku forumowiczów.

Co do ceny - w Niemczech np. EH790 kosztował między 500 a 600 Euro =>

Ukryta Zawartość

yamaha pianocraft 810 dla przykładu między 350-410 Euro =>

Ukryta Zawartość

We Francji podobnie +>

Ukryta Zawartość

w Anglii 379 £ =>

Ukryta Zawartość

Wiem, że cena nie jest wyznacznikiem jakości, ale jednak coś w tym musi być...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.