Skocz do zawartości
IGNORED

Owalny otwór frezarką - jak?

Music

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktos zna jakis patent na wyciecie takiego otworu frezarka gornowrzecionowa? Oczywiscie mozna wyrzynarka, ale nie wyjdzie idealnie regularny, a na tym akurat mi zalezy.

Dokladnie chodzi o otwor pod glosnik.

Otwory prostokatne, kwadratowe czy okragle wycinam "profi", ale na owalny nie mam pomyslu...

Bede wdzieczny za jakies sugestie.

Who's Afraid of Music?

https://www.audiostereo.pl/topic/34372-owalny-otw%C3%B3r-frezark%C4%85-jak/

Tuleja dystansowa chyba niewiele tu da, na poczatku zaglebiania sie frezu bedzie za wysoko. Oczywiscie jesli dobrze zrozumialem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Who's Afraid of Music?

Przy szablonie zewnętrznym zagłębiać frez można na środku i dojechać do miejsca frezowania od środka planowanego otworu. A używając 2 wymiarów tulei i jednego szablonu może się uda wykonać cały otwór z kołnierzem na wpuszczenie głośnika?

.

zrobić to można na dwa sposoby :

1. z użyciem pierścienia kopiującego wykonujesz szablon ze sklejki w formie owalnego otworu szerszego od oryginalnego o wewnętrzną szerokość pierścienia kopiującego ; taki szablon mocujesz do płyty w któej chcesz wywiercić finalny otwór , mocujesz pierścień kopiujący na frezarkę i wycinasz otwór

( lepiej najpierw z grubsza wyciąć otwór wyrzynarką a potem obrabiać finalnie z użyciem pierścienia )

2. wyrzynarką ze specjalnym brzeszczotem to wycinania otworów po łuku + obróbka finalna frezarką jednoręczną do kantów

( przy wprawnej ręce i dobrej wyrzynarce ten drugi sposób jest szybki i skuteczny )

Niestety , szablon miewa odstepstwa od wymiarów/kształtu oryginału i potem , po włazeniu głośnika widac ,że miejscami frezowanie ma 1mm więcej niz trzeba a miejscami ledwo wchodzi głosnik .

Najlepszym szblonem jest tu sam głosnik , trzeba go dokładnie olkeic i modlic sie aby nie przebić zawieszenia , membrany itd.

Tu jest przykład -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

przepraszam , może się mylę , ale w linku , który pokazałeś , właśnie zostało to zrobione , tak jak opisałem

tylko gościu szablon zewnętrzny wykonał z mdf a ja proponowałem ze sklejki

głośnik nie może byś szablonem . bowiem szablon musi być albo większy albo mniejszy( szablon wewnętrzny , bądź zewnętrzny ) o szerokość pierścienia kopiującego w stosunku do zewnętrznej krawędzi kosza głośnika

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.