Skocz do zawartości
IGNORED

Czym zastąpić NADa C350

pawel123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów, moje pytanie jak w temacie: czym zastąpić wzmak NAD C350. Aktualny zestaw to CD C 541i, NAD C350, Dynaudio Audience 62, kable Tara Labs Prism Nexa, sygnałowy DIY srebro. Całość gra w pokoju 30 m2. CD i kolumny zostają, poszukuję wzmacniacza czy kombinacji która uruchomi Dynaudio (czyli więcej prądu) oraz spowoduje że dzwięk będzie żywszy, bardziej wciągający. Muzyka: lekki jazz, rock różne odmiany.

https://www.audiostereo.pl/topic/34510-czym-zast%C4%85pi%C4%87-nada-c350/

Ten wzmak na za mało mocy dla Dyń, spróbuj Denona 1500, a lepiej 2000AE z drugiej ręki, ale koniecznie najpierw posłuchaj czy nie będzie za bardzo podbita średnica i czy dźwięk nie będzie za męczący, bo to może być zwrot w drugą stronę.

I love the sound of crashing guitars

Dynaudio 62 to kolumny prądożerne. Problemem może być wydajność prądowa wzmacniacza, na co dodanie preampu do końcówki z NADa niewiele pomoże. Potrzebna byłaby raczej bardziej dogłębna ingerencja. Zastanów się więc nad tym, czy dłubać we wzmacniaczu, czy jednak zastąpić go czymś lepszym, i jaki ewentualnie miałbyś na to budżet.

Tak dokładnie Panowie tym kolumnom trzeba koniecznie dostarczyć dużo prądu i C350 niestety nie daje rady. Natomiast samo brzmienie nie jest najgorsze aczkolwiek jak napisałem jakby mało zajmujące, nużące po dłuższym czasie. Myślałem o końcówce mocy NAD powstaje tylko pytanie jaki preamp - te od NAD mają marne opinie. Gdzieś na forum widziałem w podobnym zestawieniu końcówki Rotela zmostkowane na każdy kanał, nie wiem jaki był preamp. Wszystkie propozycje mile widziane.

No, te zmostkowane rotele josefa to teraz właśnie grają u mnie ;P Niestety preampa na razie brak (regulację mam przez wyjście variable z CDka), ale już odmierzam godziny do wypłaty i lada dzień będzie Rotelek RC 990 BX :D Wtedy dopiero napiszę pełną, barwną recenzję w dziale opinie ;)

I love the sound of crashing guitars

ja zastapilem nada c350 naimem nait5i. znam tez zestawienie naita z dynkami 50 oraz focus 140. to bylo dobre granie - nait absolutnie radzil sobie z kontrolą dynek. niestety nie slyszalem z dyniami 62. może warto spróbować.

>ja zastapilem nada c350 naimem nait5i. znam tez zestawienie naita z dynkami 50 oraz focus 140. to

>bylo dobre granie - nait absolutnie radzil sobie z kontrolą dynek. niestety nie slyszalem z dyniami

>62. może warto spróbować.

To nie jest problem "złego" grania, to zestawienie dosyć mi odpowiada, ale jest to problem odczucia że Dynki nie graja całą swoją potęgą, że trzeba im dostarczyć więcej prądu. Z tej przyczyny zastanawiam się nad końcówką mocy NAD (ew. Rotel), tylko przydałyby się jakieś propozycję (sprawdzone "nausznie" systemy) preampu, nie mam pojęcia czym można to sterować - preampy NAD nie są podobno najlepsze.

imho problem nie musi koneicznie tkwic w wydajnosci pradowej, bo rzadko ktore dynaudio cierpia na spadki impedancji ponizej 4 ohm, ale w charakterystyce brzmieniowej wzmacniacza. Z NADem moze po prostu wystepowac antagonizm dolnych rejestrow ktorych brzmienie moze wydawac sie zbyt miekkie i zbyt okragle.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.