Skocz do zawartości
IGNORED

Kopia Alchemist Kraken`a

wovo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Wpadł mi do głowy pomysł na skopiowanie wzmacniacza który dla większości uchodzi za wesołą twórczość chłopaków z UK. Chodzi o Alchemist Krakena. Miałem go kiedyś na pare tygodni i spokojnie moge stwierdzić że to był jedyny wzmacniacz który mnie wciągnął w muzyke i po 15 minutach zapomniałem co i jak gra, liczyła się muzyka. Klocek jest ciężki do dostania a jak już jest to za cene w granicach 1500 - 2000 zł a to troche dużo. W zwiazku z tym czy ktoś ma jakieś materiały nt. tego wzmacniacza ?? Najlepiej schematy...

Wiadomo że pracuje w klasie AB ale w wielkim biasem dlatego dość daleko gra w A klasie, wiadomo ze to dual mono oraz że na końcach siedzi po jednej parze tranzystorów BD na strone.

https://www.audiostereo.pl/topic/34522-kopia-alchemist-krakena/

być może dla zachęty dodaje fotke integry oraz fotke środka końcówki mocy, jak widać na zdięciu końcówki wysterczy pare gniazd, potek i delektor i mamy integre a wiec wiadomo też że nie ma wewnątrz pre, a więc jeśli udało by się nam skopiować końcówke mocy to mamy całego krakena.

P.S. trafa mają po 150VA i 2x28V AC i są 2.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3694-100009275 1183312711_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przyznaję Ci rację wovo - słuchaliśmy Krakena u tdrozda i byliśmy pod wrażeniem. Gra muzyka.Jestem jak najbardziej ZA zrobieniem klona.

Pozdrawiam.

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?”

- Friedrich Nietzsche

Potwierdzam, że gra dobrze ale po rozgrzewce ! Nie pamiętam ile czekaliśmy ale chyba 15-30 minut to minimum.

Pamiętam, że z początku w ogóle mnie nie zachwycił. Są lepsze konstrukcje, szkoda czasu myślałem. Ale jak doszedł do siebie było całkiem dobrze. Za te pieniądze ? Że 1,5-2,0kzł z 2. ręki to chyba cena mocno przesadzona ?

(Słyszałem o ponad 3-krotnie mniejszej kwocie ;)

Pytałem kiedyś o ten wzmacniacz w wątku "Najleprzy (sic!) wzmacniacz na świecie!!!!

ale kompletnie bez odzewu. Ze względów sentymentalnych chyba zdecydowałbym

się na klona. Tylko skąd wziąć takie radiatory???

Jestem Europejczykiem.

>wovo, 1 Lip 2007, 19:58

."...potek i delektor..." - tak, to jest najlepsze w Krakenie.

A że ma 1% THD, to nie ważne...

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH 

>terminus, 1 Lip 2007, 23:44

> A że ma 1% THD, to nie ważne...

Wzmacniacze lampowe przeważnie nie są mistrzami niskiego THD a

wydaje się, że przeżywają renesans. I to raczej nie bez powodu

(brzmieniowego). Z kolei jest cała kupa wzmacniaczy o niskim THD

które brzmią (łagodnie mówiąc) niespecjalnie. Parametr THD jest

bardzo "syntetyczny" i nie mówi zbyt wiele o tym jak odbieramy

dane urządzenie.

Jestem Europejczykiem.

terminus... idź w piz*** jak nie masz o czym gadać i czego się uczepić to se jajka poliż.

Potwierdzam, egzemplaż którego ja słuchałem miał tak co najmniej godzinnego laga, ale potem miód w uszach ;)

Co do radiatorów to panowie nie przesadzajmy, to nie jest czysta A klasa i to że ma 50W nie oznacza że musi mieć radiatoryjak A5.

Nie zapominajmy że wzmacniacz ze zdieć jest malutki. Uważam że radiatory do tego wzmacniacza to najmniejszy problem. Tylką skąd wziąść schemat ?? Co do płytki to można zrobićtakiego myka żeby dorwać krakena, rozebrać i pod słońce cyknąć fotke płytki, a potem zabawa z paincie. Uważam że warto warto warto ...

Co do ceny to najtańszy jakiego widziałem to 1000 zł i za tyle biore od ręki. ale nie 1500 lub więcej...

Jaro_747, 1 Lip 2007, 23:58

>>terminus, 1 Lip 2007, 23:44

>

>> A że ma 1% THD, to nie ważne...

>

>Wzmacniacze lampowe przeważnie nie są mistrzami niskiego THD a

>wydaje się, że przeżywają renesans. I to raczej nie bez powodu

>(brzmieniowego). Z kolei jest cała kupa wzmacniaczy o niskim THD

>które brzmią (łagodnie mówiąc) niespecjalnie. Parametr THD jest

>bardzo "syntetyczny" i nie mówi zbyt wiele o tym jak odbieramy

>dane urządzenie.

... tyż prowda ;-)

x.

>wovo, 2 Lip 2007, 00:54

>Uważam że radiatory do tego wzmacniacza to najmniejszy problem.

Nie chodzi mi o powierzchnię, tylko o kształt. Nota bene o którym

Krakenie mówimy? Mnie zapadł w pamięć taki malowany

lakierem młotkowym w dziwnym ciemnozielonym kolorze.

Wykonanie dość siermiężne, w sam raz na DIY :-).

Strona którą już podawałem:

Ukryta Zawartość

oraz ten którego pamiętam:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

Tadeiro ja tez dobrze wspominam krakena-to fajny mily w sluchaniu wzmak

teraz mam lampe ktora bardziej pasuje do moich kolum,ma wiecej zycia i energi a czaru jaki mial kraken jej nie brak

a czy poszedlem ze zmianami w dobrym kierunku to chyba sami mozecie okreslic po ostatniej wizycie

andrea -sluchaliscie tego samego egzemplarza :))

kondy w nim byly suche ,wymienilem to napiecie skoczylo o 2-3 v ale i tak mial laga z 1 h

lampa dochodzi do siebie szybciej.

krakeny były dwa, różniły siepreampem gramofonowym, tzn pierwszy go nie miał a drugi miał. Co go farby to chyba wiadomo , różne były. Co do radiatorów... nie chodzi o to żeby go klonować w 100% tylko żeby sklonować końcówki mocy. A tak w ogóle to jestem po paru piwkach ;)

P.S. Terminus sorry , za ostro wyskoczyłem. Ale tak na poważnie to THD i seniczowe DF nie mają dla mnie najmniejszego znaczenia jeśli klocek gra, a Kraken gra.

terminus, 1 Lip 2007, 23:44

> A że ma 1% THD, to nie ważne...

W pewnym ceglastym dziele firmy RCA już 70 lat temu napisano że parametr pod nazwą TOTAL (!) harmonic distortions niewiele mówi o dźwięku i należy zaprzestać traktowania go jako wskaźnika jakości wzmacniaczy. Jak widać do niektórych nie dotarło. Moze jak stuknie okrągła setka...?

Panowie, to co widać na zdjęciu powyżej to jakaś podróbka albo wersja Mk. II.

Oryginalny Kraken miał obudowę pokrytą zielonym lakierem młotkowym!

Gałka też była zielona a nie jakaś tandetna, cygańska - złota!

>wovo, 2 Lip 2007, 23:35

Czytasz ten wątek, czy tylko piszesz?

Zajrzyj na stronę którą podałem:

Ukryta Zawartość

Z tego widać, że były trzy wzmacniacze Kraken i jeden przedwzmacniacz

(nie mówiąc o wariantach Mk1 i Mk2).

Kolory też widać na zdjęciach - zielony był sprzęt z serii Mk 1.

A tak w ogóle na zdrowie!

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

dudivan>>>

>Oryginalny Kraken miał obudowę pokrytą zielonym lakierem młotkowym!

>Gałka też była zielona a nie jakaś tandetna, cygańska - złota!

nie masz racji.zdjecia z gory sa cos nie tak bo z frontu to kraken adp6-integra a z dolu to sama koncowka

byly dwie wersje malowania -jedna mlotkowa (brzydal okrutny) ,druga srerbrno zlota

ta galka wcale nie jet tandetna -jest ciezka,metalowa i pokryta prawdopodobnie zlotem

tdrozd, 3 Lip 2007, 01:35

>nie masz racji.zdjecia z gory sa cos nie tak bo z frontu to kraken adp6-integra a z dolu to sama

>koncowka

Jestem pewien że pierwszy Kraken ZINTEGROWANY był zielony i miał zieloną gałkę.

Mam jego zdjęcie i review w starym "What Hi-Fi" ale nie mam niestety skanera.

Właśnie ...schemat .... łeeeeee :(

A do Ciebie JAro_747 to powiem Ci że i pisze i czytam i to Ty masz jakieś fake`i ;) Krakenów były dwie wersje jeśli chodzi o bebechy, tak samo były 2 wersje jeśli chodzi o wykończenie. Nie było trzeciej wersji zintegrowanego Krakena, a co do warjacji to oczywiście, było samo pre pasywne, była sama końcówka, były CDki o nazwie Nexus bodajże... ale nas interesuje albo integra albo końcówka - wszystko jedno bo bebech ten sam.

ehhh to ja coś mieszam, bo teraz patrz i widze że MK2 od MK1 nie różnią się tylko preampem gramofonowym, inny zasilacz i inne duperele... inny wzmacniacz ogólnie, a co do schematu to szukałem godzine na googlach i nie ma, a jak czegoś nie ma na googlach to to nie istnieje łeeeeeeeee :(

McGyver, 3 Lip 2007, 12:01

>Obecnie jest produkowana trzecia wersja Krakena zintegrowanego, odrobinę różniąca się od drugiej.

Nie byłbym taki pewny! Na stronie którą podałem jest następujące ostrzeżenie:

It has been brought to the archive's attention that a UK retailer is selling products new today which bear the name "Alchemist", presumably to take advantage of the good will afforded the Alchemist name and reputation amongst hifi enthusiasts. It must be made clear that these products are in no way connected with the original Alchemist Products, nor are any of these new products designed or manufactured by any of those responsible for the range of Alchemist hifi separates, as listed on this site.

Jestem Europejczykiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.